Θα τις κόψω τις ρημάδες τις Chanel μου

Ρωσίδες influencers καταστρέφουν τις Chanel τσάντες τους διαμαρτυρόμενες για τις κυρώσεις που επέβαλε ο οίκος στη ρωσική αγορά. Ψωνάρες ή φορείς προπαγάνδας του ρώσικου ονείρου;

Influencers στη Ρωσία καταστρέφουν τις Chanel τσάντες τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του οίκου στον ρωσοουκρανικό πόλεμο

Είναι διάσημες influencers στη Ρωσία με πολλά εκατομμύρια ακολούθους. Τις τελευταίες μέρες ανεβάζουν θυμωμένα βίντεο στο instagram. Στο ένα χέρι κρατούν μια Chanel τσάντα, στο άλλο ένα ψαλίδι ή ένα κλαδευτήρι! Έχουν αγανακτήσει, τις πνίγει το άδικο. Με θεατρικότητα που παραπέμπει σε Κώστα Πρέκα στις μεγάλες του στιγμές, διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που επέβαλε η Chanel στη ρώσικη αγορά. Αφού βγάλουν τον πύρινο καταγγελτικό λόγο τους, μετά αρπάνε το ψαλίδι και κάνουν τις πανάκριβες τσάντες τους κομματάκια.

Τι προκάλεσε τη μήνι της τραγουδίστριας και ηθοποιού Anna Kalashnikova, με τους 2,4 εκατομμύρια followers; Ισχυρίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες μπήκε σε μια μπουτίκ της Chanel στο Ντουμπάι όπου αρνήθηκαν να της πουλήσουν κάτι επειδή ήταν Ρωσίδα.

Τι συμβαίνει με τη βιομηχανία της μόδας και τη Ρωσία εξαιτίας του ρωσοουκρανικού; Δεκάδες μεγάλοι οίκοι, από τους Hermès και Chanel μέχρι τον κολοσσό LVMH, καθώς και διάφορα brands, έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες κι έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στη Ρωσία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών. Το κλείσιμο των καταστημάτων είναι προσωρινό, δηλώνουν. Η Chanel, πιο συγκεκριμένα, υπακούοντας στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές στη χώρα και έχει δυσκολέψει τους Ρώσους να προμηθεύονται τα προϊόντα της από όπου γης. Γούστο της και καπέλο της; Γούστο της και καπέλο της. 

Ανάλογες κατηγορίες με την Kalashnikova εξαπολύουν και η DJ Katya Guseva, το μοντέλο Victoria Bonya, η τηλεοπτική παρουσιάστρια Marina Ermoshkina και η Elvina Borovkova, μια 24χρονη σταρ των social media. Η τελευταία, σε βίντεο που έγινε viral, ξέφυγε από τη μόδα και αναφέρθηκε στις κατηγορίες ότι Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν Ουκρανές. Θεώρησε το θέμα ανυπόστατο δίνοντας μάλιστα «ατράνταχτα» επιχειρήματα. «Οι Ρωσίδες είναι οι πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο» είπε και αναρωτήθηκε: «Πιστεύετε πραγματικά ότι (οι Ρώσοι στρατιώτες) χρειάζονται Ουκρανές; Είναι τρομακτικό ακόμη και να τις αγγίζεις, είναι γεμάτες αφροδίσια νοσήματα». Μάλιστα…

Οι έξαλλες Ρωσίδες πετσοκόφτριες του instagram έχουν έναν μεγάλο καημό: δεν μπορούν να αποκτήσουν τα νέα μοντελάκια της Chanel. Εντάξει, οι καημοί είναι υποκειμενική υπόθεση.  Και κατηγορούν τον οίκο για έλλειψη σεβασμού προς τους πελάτες του, δηλώνουν «θύματα» ρατσισμού και ρωσοφοβίας και κάνουν λόγο για φασιστικές πρακτικές. Ως Μαρίες Αντουανέτες, προσφέρουν ένα θέαμα γκροτέσκ, παράφωνο και παράφορο. Θα ήταν ξεκαρδιστικά αστείο, υπό άλλες συνθήκες, αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά. Γιατί την ίδια στιγμή, δίπλα στις τεμαχισμένες Chanel περνούν από την πραγματικότητα και τις οθόνες μας τεμαχισμένα πτώματα αμάχων σε ουκρανικά εδάφη, προσφυγιά, φρικωδίες.

Το θέαμα του «ψαλιδίσματος» στα μάτια των Δυτικών φαντάζει με μια χοντροκομμένη επίδειξη αναισθησίας. Όμως θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μέρος της ρωσικής προπαγάνδας. Άραγε μπορείς να είσαι influencer στη Ρωσία αν δεν έχεις τις ευλογίες του Πούτιν; Το θέαμα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα αισθητικά κριτήρια μεγαλείου που έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν και συνοψίζουν το ρωσικό όνειρο: εσείς δεν έχετε ψωμί να φάτε, εμείς ραπανάκια για την όρεξη ζητάμε.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice