Λευκό φανελάκι: Είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της μόδας για το καλοκαίρι του 2022. - Η ιστορία του.
H Kaia Gerber με λευκό φανελάκι Prada © Pietro D'Aprano/Getty Images
Fashion

Το λευκό φανελάκι είναι ΤΟ trend για το καλοκαίρι του 2022

Το «κασκορσέ» είναι ένα κλασικό κομμάτι που (πρέπει να) υπάρχει σε κάθε ντουλάπα και έχει μεγάλη ιστορία

Λευκό φανελάκι: Είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της μόδας για το καλοκαίρι του 2022. - Η ιστορία του.

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Μια ντουλάπα πρέπει να διαθέτει μερικά βασικά κομμάτια, είναι αυτό που λένε στο Master Chef «τα υλικά του πάγκου». Πάνω σε αυτά χτίζουμε την γκαρνταρόμπα της κάθε σεζόν, ανάλογα με τα trends. Τέτοια βασικά «υλικά» είναι τα μονόχρωμα μαύρα και λευκά t-shirt, το μικρό μαύρο φόρεμα, ένα ζευγάρι αθλητικά και όσα άλλα κομμάτια, τέλος πάντων, μπορείς να φορέσεις βιαστικά και να βγεις έξω δημιουργώντας ένα απλό σύνολο ή να τα συνδυάσεις με εκκεντρικά ρούχα και να φτιάξεις κάτι βραδινό ή επίσημο.

Φέτος το καλοκαίρι ένα από τα βασικά ρούχα γίνεται must have. Μιλάμε για το λευκό φανελάκι, είτε με κοντό μανίκι είτε με χοντρή τιράντα, είτε με λεπτή σαν το κασκορσέ που φορούσε ο παππούς κάποτε. Το απλό αυτό μπλουζάκι περπάτησε στις πασαρέλες στα σόου της Prada φορεμένο μάλιστα από την Κάια Γκέρμπερ, της Bottega Veneta σε δερμάτινη εκδοχή, και της Acne σε συνδυασμό με φαρδύ παντελόνι. 

Το λευκό μπλουζάκι των Acne Studios
Acne Studio / © Peter White/Getty Images

Γενικώς το λευκό φανελάκι φοριέται με τα πάντα και πάει παντού. Γι’ αυτό και ήδη είναι περιζήτητο item. Η «μετάφραση» της Loewe από την ανοιξιάτικη συλλογή 2022 είναι δυσεύρετη, αφού έγινε μάνι μάνι το It top της σεζόν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LOEWE (@loewe)

Το ταπεινό φανελάκι στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ από τη μόδα, είναι κλασικό και διαχρονικό. Ωστόσο, η αναβίωση του Y2K κωδικού και η άνοδος της τάσης για ρούχα genderless, χωρίς φύλο, τοποθετούν αυτό το ευέλικτο βασικό προϊόν στο επίκεντρο του 2022. Το έχουν φορέσει ήδη η Bella Hadid, η Kendall Jenner και η Kim Kardashian, συνδυασμένο με φαρδιά τζιν ή κάργκο παντελόνια των 90s. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Οι τάσεις για το καλοκαίρι του 2022, σε αντίθεση με πέρσι που αντανακλούσαν χρώμα και περιπλοκότητα, είναι πιο απλές και συγκρατημένες. Προτείνουν outfits χαμηλών τόνων, χωρίς υπερένταση, άνετα, κομψά, υπέροχα. Στο πλαίσιο αυτό βγαίνει από την αφάνεια και ο «παππούς με το φανελάκι».

Και λίγη ιστορία. Το πρώτο λευκό φανελάκι σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1910 ως ανδρικό εσώρουχο. Φοριόταν είτε κάτω από το πουκάμισο είτε ως μαγιό! Μεταξύ των δεκαετιών 1920 και 1940, άρχισε να φοριέται ως μπλουζάκι από τους στρατιώτες που πολεμούσαν στον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, μέχρι το 1934 κανένας δεν τολμούσε να το φορέσει δημόσια. Για πρώτη φορά έγινε ορατό στον πολύ κόσμο με την ταινία It Happened One Night. Σε κάποια σκηνή, ο πρωταγωνιστής Κλαρκ Γκέιμπλ έβγαλε το πουκάμισό του και αποκάλυψε τη φανέλα του. Το κοινό «σκανδαλίστηκε», αλλά έσπευσε να αγοράσει το ρούχο.

Μια δεκαετία περίπου μετά, έγινε σχεδόν μέινστριμ τόσο στο σινεμά όσο και στην πραγματική ζωή. Φορτίστηκε τόσο θετικά ως σύμβολο σέξινες στο κορμί του Τζέιμς Ντιν ή του Μάρλον Μπράντο, αλλά και αρνητικά, καθώς ήταν ένα ρούχο που φορούσαν συχνά ηθοποιοί που έδερναν επί της οθόνης γυναίκες.

Beyoncé - Crazy In Love ft. JAY Z

Στην πρόσφατη ιστορία το λευκό φανελάκι αγαπήθηκε από τους χιπχόπερ της δεκαετίας του ’90, από τη Σίντι Κρόφορντ, την Κέιτ Μος και την Τζένιφερ Λόπεζ στα 00s, κόσμησε εξώφυλλα δίσκων, φορέθηκε σε βιντεοκλίπ, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι στη μόδα της ποπ κουλτούρας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice