Bella Hadid
© Taylor Hill/Getty Images
Fashion

Είναι -core, είναι στη μόδα

Οι δημοφιλέστερες -core τάσεις της μόδας γεννιούνται μέσα στην TikTok couture

Οι πιο δημοφιλείς -core τάσεις της μόδας, που συνθέτουν, κατ’ αναλογία με την haute, την TikTok couture.

Κάποτε οι νέες τάσεις προέκυπταν στα ατελιέ των σχεδιαστών και στα περιοδικά, ενώ τον τόνο έδιναν και οι δρόμοι. Πλέον γεννιούνται και στα social media. Το TikTok μέσα σε μια τριετία δημιούργησε άπειρα trends συμπληρώνοντας τα fashion λεξικά με λήμματα που έχουν δεύτερο συνθετικό το -core, μια κατάληξη που προέρχεται από τη γαλλική λέξη «coeur» και σημαίνει καρδιά.

Καθώς τα πιτσιρίκια της Gen Z ενηλικιώνονται μέσα από οθόνες και φιλοδοξούν να δημιουργήσουν το επόμενο viral, βρήκαν στην πλατφόρμα πεδίο έκφρασης λαμπρό. Αναζητώντας απεγνωσμένα την ταυτότητα και τον ενδυματολογικό κώδικα για το επόμενό τους βίντεο, ψάχνουν στην ντουλάπα των μεγάλων αδελφών και των γονιών, στα e-shops και τη fast fashion, στις αγαπημένες τους τηλεοπτικές σειρές και τα λατρεμένα τους διαβάσματα, στα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια και τις φαντασιώσεις τους. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι πιο δημοφιλείς -core τάσεις που συνθέτουν, κατ’ αναλογία με την haute, την TikTok couture.

Μπέλα Χαντίντ
Taylor Hill/Getty Images

01. Fairycore: Αλαφροΐσκιωτες και αλλοπαρμένες
Στιλ με προέλευση κατευθείαν από παραμύθια με νεράιδες αλλά και ξωτικά. Θέλει τους οπαδούς του σαν πλάσματα από σελίδες της Σταχτοπούτας ή του Τόλκιν. Αδελφάκι των goblincore και dragoncore, έχει ένα φωτεινό και ένα σκοτεινό πρόσωπο. Θέλει δαντέλα αλλά και δερμάτινα λουριά. Αντανακλά την κομψότητα και την καλοκαγαθοσύνη (νεράιδα) αλλά και την εκκεντρικότητα και τη σκανδαλιά (ξωτικό). Στους κύκλους του θα δεις από ατίθασες χαίτες, οξυζεναρισμένα φρύδια και smokey eyes μέχρι ρομαντικά ροδαλά μάγουλα και ψεύτικες, ζωγραφισμένες φακίδες. Το fairycore σάρωσε στο φετινό Met Gala, με την Κένταλ Τζένερ, την Μπέλα Χαντίντ και την Ολίβια Ροντρίγκο να το υπηρετούν με συνέπεια.

Normcore: Η κανονικότητα είναι η νέα επανάσταση
© Edward Berthelot/Getty Images

02. Normcore: Η κανονικότητα είναι η νέα επανάσταση
Ως όρος περιγράφει μια τάση που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει εις τους αιώνας των αιώνων: το ανεπιτήδευτο, ουδέτερο, νορμάλ ντύσιμο. Οι οπαδοί του normocore δεν ντύνονται με ό,τι βρουν μπροστά τους, αλλά συνειδητά και με επιμέλεια ενορχηστρώνουν μια αόρατη στιλιστικά εικόνα. Τα ρούχα-ασπίδες είναι casual, genderless, χωρίς λογότυπα και στάμπες. Το normcore θεωρείται μια ακτιβιστική, ριζοσπαστική τάση απέναντι στις επίμονες in και out επιταγές της μόδας. Μετά την πανδημία τείνει να γίνει η μέινστριμ επιλογή. Στους δρόμους όμως, όχι στο TikTok, που το ζητούμενο είναι η εξτραβαγκάνζα.

Cottagecore.jpg
© Jeremy Moeller/Getty Images

03. Cottagecore: Μια βοσκοπούλα αγάπησα
Του Πέτρου Κωστόπουλου του πήρε δύο ολόκληρες δεκαετίες να μας ξεβλαχέψει, όμως το TikTok χρειάστηκε μόλις μερικούς μήνες για να μας ξανακάνει βουκόλους. Το cottagecore είναι το στιλ της ρομαντικής βοσκοπούλας. Αποτελεί εξέλιξη ενός προηγούμενου -core, του cabincore, που γιγαντώθηκε επί πρώτης καραντίνας, όταν κάποιοι επέλεξαν τον εγκλεισμό στην επαρχία. Στηρίζεται σε μια εξιδανικευμένη εκδοχή της αγροτικής ζωής, προωθεί τις έννοιες της απλότητας και της αρμονίας με τη φύση. Είναι μια τάση ιδιαιτέρως δημοφιλής στους αντικαπιταλιστικούς κύκλους. Στιλιστικά, σκεφτείτε «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι» χωρίς τα φακιόλια. Η ζωή στους αγρούς θέλει πρακτικό ντύσιμο: ολόσωμες φαρδιές φόρμες, σαλοπέτες, γαλότσες, μακριές φούστες, καρό χοντρά πουκάμισα τον χειμώνα και αέρινα φουστανάκια σαν της Χάιντι το καλοκαίρι. Το μαλλί πλέκεται σε κοτσίδα, υποχρεωτικό είναι το καπέλο, ενώ το μακιγιάζ αποσκοπεί στο να σε μεταμορφώσει σε Κρυστάλλω Καταραχιά: αβίαστα ηλιοκαμένη, με κόκκινα μαγουλάκια της υγείας, πυκνά φρύδια και φακίδες.

Gorpcore
© Raimonda Kulikauskiene/Getty Images

04. Gorpcore: Περπατώ εις το δάσος
Το στιλ του κάμπινγκ ή της εκδρομής στο δάσος. Ιεραρχεί τα ρούχα με βάση τη λειτουργικότητα και την πρακτικότητά τους. Που σημαίνει χαλαρές φόρμες και πολλά layers. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται είναι υψηλής τεχνολογίας, ώστε να μην έχουν βάρος, να προσφέρουν θαλπωρή, να απορροφούν τον ιδρώτα, να αντέχουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Το gorpcore προέκυψε από τον όρο GORP (Good Ol’ Raisins and Peanuts), που δηλώνει τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς που καταναλώνονται ως σνακ από καμπινίστας και πεζοπόρους. Αν και υποτίθεται πως περιγράφει το ντύσιμο εκτός πόλης, φοριέται άνετα και επί του αστικού ιστού.

Clowncore
© Matthew Sperzel/Getty Images

05. Clowncore: Το κορίτσι του τσίρκου
Στην πιάτσα κυκλοφορεί και ως circuscore ή clownpunk. Η αισθητική της χαρμολύπης, ό,τι δηλαδή αντιπροσωπεύει ένας κλόουν. Περιλαμβάνει φωτεινά και χαρούμενα χρώματα, αλλά θλιμμένες πόζες. Η γκαρνταρόμπα αποτελείται από πολύχρωμα και υπερμεγέθη ρούχα και παπούτσια, το μακιγιάζ είναι έντονο, τα αξεσουάρ πλαστικά, και τα μαλλιά βαμμένα κόκκινα, ροζ και σιέλ.

Karencore
© Rosdiana Ciaravolo/Getty Images

06. Karencore: Θέλω να μιλήσω με τον προϊστάμενό σου!
Σατιρικός όρος για να περιγράψει ανεκδοτολογικά μια «Κάρεν», μια λευκή, μεσήλικη, συνήθως ξανθιά γυναίκα, μονίμως παραπονούμενη και με νεύρα. Το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της τάσης είναι το κούρεμα, ένα ασύμμετρο καρέ με ανταύγειες· σκέψου το μαλλί της Όλγας Γεροβασίλη.

Kidcore
© Streetstyleshooters/Getty Images

07. Kidcore: Παιδική χαρά
Το kidcore, αλλιώς και twee(ncore), βασίζεται στη νοσταλγία για τα παιδικά χρόνια, την ανεμελιά και τη χαριτωμενιά τους. Πρωθιέρεια της τάσης είναι η Zooey Deschanel της σειράς New Girl. Είναι ο παλιμπαιδισμός εν έτει 2022. Ένα kidcore σπίτι διαθέτει αρκετά χνουδωτά αρκουδάκια, ενώ μια kidcore γκαρνταρόμπα είναι τελείως κοριτσίστικη. Περιλαμβάνει έντονα χρώματα, t-shirts με παιδικές στάμπες, αθλητικά παπούτσια, κοντές πλισέ φουστίτσες, φορέματα με βολάν, καλτσούλες μέχρι το γόνατο, τζιν σορτσάκια με γκλίτερ, κοκκαλάκια και φιογκάκια στα μαλλιά, ψεύτικα τατουάζ και αυτοκόλλητες καρδούλες στα μάγουλα. Σαν να ντύνεσαι για να πας σε παιδικό πάρτι με γαριδάκια. Παραλλαγή του kidcore είναι το babycore, όπου τα έντονα χρώματα γίνονται παστέλ και το άρωμα μυρίζει πούδρα.

Regencycore
© Matthew Sperzel/Getty Images

08. Regencycore: Θα σε κάνω βασίλισσα
Όσο υπάρχει Bridgerton, τόσο θα υπάρχει και η τάση του regencycore. Και το Bridgerton, η σειρά φαινόμενο του Netflix, έχει πολύ μέλλον. Regencycore σημαίνει ντύσου βασίλισσα: κορσέδες, φορέματα με φραμπαλάδες και δαντέλες, μπούστο έξω, λευκά γάντια, κότσοι και τιάρες στα μαλλιά, πομπώδη κοσμήματα. Ιδανικό -core για γάμους, βαφτίσεις, Met Gala.

Spacecore
© Bellocqimages/Bauer-Griffin/GC Images

09. Spacecore: Η Οδύσσεια του διαστήματος
Ο παλιός γνώριμος ρετρο-φουτουρισμός στη γλώσσα της Gen Z, η Μπαρμπαρέλα στο σήμερα. Οι οπαδοί της τάσης μετρούν τα άστρα, διαβάζουν διαστημικούς χάρτες, συνήθως διαθέτουν κι ένα τηλεσκόπιο. Μια «διαστημική» γκαρνταρόμπα περιλαμβάνει κομμάτια από βινύλιο, νέον χρώματα, ψηλές μπότες ως το γόνατο ή στρατιωτικές αρβύλες, ασήμι και αλουμινόχαρτο, πολύ γκλίτερ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice