Ο Harry Styles στην καμπάνια της Gucci το 2019
Ο Harry Styles στην καμπάνια της Gucci το 2019 © Gucci
Fashion

Μπορεί το ανδρικό ένδυμα να είναι εξίσου συναρπαστικό με το γυναικείο;

Η έκθεση «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear» δίνει τις απαντήσεις
378702-781477.jpg
Δέσποινα Κουτσομητροπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Mε αφορμή την έκθεση «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear» στο Μουσείο Victoria & Albert αναλύουμε την αρρενωπότητα της μόδας

Ποια είναι η μόδα της αρρενωπότητας; Πότε ένα ρούχο θεωρείται ανδρικό και πότε όχι; Το ανδρικό ένδυμα μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστικό με το γυναικείο, ούτως ή άλλως έχει τη δική του δυναμική τη δική του εξέλιξη και ιστορία για το πως η έννοια του ανδρισμού διαιωνίστηκε αλλά και αμφισβητήθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Η σπουδαιότητα του ρούχου και η ταύτιση του με τα δύο φύλα, συνδέεται και με την οικονομική και κοινωνική ταυτότητα και υποβόσκουν στο ύψος μιας φούστας και οι πολιτικές συνθήκες μιας εποχής. Η μόδα και ως τρόπος σκέψης ακολουθεί τον άνδρα όπως ποτέ άλλοτε. Από το εσώρουχο ως την γραβάτα. Κι αν τα ταγιέρ του Χάρι Στάιλς στην καμπάνια του Οίκου Gucciκαι η φούστα του Όσκαρ Άιζακ στο Met Gala φαντάζουν αντισυμβατικές επιλογές, στην πραγματικότητα δεν είναι. Η μόδα κάνει κύκλους,επιστρέφει ξανά και ξανά, είναι ένας επίμονος και ευφάνταστος επισκέπτης.

Μια μοναδική έκθεση έρχεται να δώσει τροφή για σκέψη, να εκπαιδεύσει, να προβάλλει, να προβληματίσει, να τέρψει, και ίσως να δώσει την απάντηση στο ερώτημα για το αν υπάρχουν όρια στο ανδρικό ντύσιμο. Με την έκθεση «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear» το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο αποθεώνει τη ρώμη, την μαεστρία και την πολυμορφία του ανδρικού ενδύματος και της ανδρικής εμφάνισης. Και φυσικά την τέχνη των ανδρικών ενδυμάτων. 

Εκθεμα από την έκθεση Fashion Masculinities στο V & A Museum
© V & A Museum

Σύγχρονες δημιουργίες θρυλικών σχεδιαστών αλλά και ανερχόμενων ταλαντούχων εκτίθενται μαζί με ιστορικούς θησαυρούς, τόσο από τις συλλογές του Μουσείου, γνωστού με τα αρχικά V&A, όσο και από δανεισμούς-ορόσημα. Εκατό ανδρικά looks και εκατό περίφημα έργα τέχνης, κλασικά γλυπτά, πίνακες της Αναγέννησης, εμβληματικές φωτογραφίες, σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό και χορευτικά δρώμενα συνθέτουν τον εντυπωσιακό καμβά.

Εκθεμα από την έκθεση Fashion Masculinities στο V & A Museum
© V & A Museum

© V & A Museum

Από την Αναγέννηση έως τη σύγχρονη εποχή

Όπως σε ένα καλειδοσκόπιο σχηματίζονται φαντασμαγορικά σχήματα από τις πολλαπλές αντανακλάσεις κομματιών χρωματιστού γυαλιού έτσι και η έκθεση περιστρέφεται ανά τους αιώνες από την Αναγέννηση έως το σήμερα και διαγράφει τροχιές από τις δημιουργίες των Gucci, Harris Reed, Grace Wales Bonner, Raf Simons, πίνακες των Sofonisba Anguissola και Joshua Reynolds, σύγχρονα έργα τέχνης των David Hockney και Omar Victor Diop, αλλά και χορευτική performance, αποκλειστικά από άνδρες χορευτές, σε χορογραφία και σκηνοθεσία Μάθιου Μπερν. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Undressed, Overdressed και Redressed.

Εκθεμα από την έκθεση Fashion Masculinities στο V & A Museum
© V & A Museum

Ο εκθεσιακός χώρος Undressed με αφορμή το ανδρικό σώμα και το ανδρικό εσώρουχο εξερευνά τα κλασικά ευρωπαϊκά ιδεώδη του ανδρισμού και κυρίως πως αυτά διαιωνίστηκαν και αμφισβητήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.

Η ενότητα Overdressed, φυλλομετρά την πολυτελή ανδρική γκαρνταρόμπα , τα ρούχα της αφρόκρεμας, που αποτυπώνονται με υπερμεγέθεις σιλουέτες, πολυτελή υλικά όπως μετάξι και βελούδο σε τολμηρά χρώματα και συμβολικά μοτίβα που εκφράζουν την κοινωνική θέση, τον πλούτο και την ατομικότητα. Εκτίθενται μεταξύ άλλων εξοπλισμός μακιγιάζ και ξυρίσματος, κάπες, κορδέλες και δαντέλες.

Εκθεμα από την έκθεση Fashion Masculinities στο V & A Museum
© V & A Museum

© V & A Museum

Η τρίτη γκαλερί, η Redressed, ανοίγει με έναν προβληματισμό για την αγγλική ραπτική και την προέλευση του κοστουμιού - με ιστορικά ενδύματα από τη συλλογή V&A που παρουσιάζονται μαζί με σύγχρονες ‘επαναλήψεις’, συμπεριλαμβανομένης της φόρμας του Nicholas Daley - πριν εξερευνήσει πώς η στρατιωτική ενδυμασία επηρέασε το πολιτικό ντύσιμο. Το Redressed περιλαμβάνει επίσης πίνακες ζωγραφικής καθώς και πολλές φωτογραφίες που δείχνουν πως αλλάζει το στιλ από τον Oscar Wilde, τον Claude Cahun και τον Cecil Beaton μέχρι τους Beatles και τον Sam Smith. Ρούχα που φορούν εξαιρετικά γνωστά πρόσωπα από τον Χάρι Στάιλς και τον Μπίλι Πόρτερ μέχρι τον Ντέιβιντ Μπάουι και τη Μάρλεν Ντίτριχ, θα είναι διάσπαρτα. Καινοτόμες δημιουργίες και ποικίλες αναπαραστάσεις θα αναδείξουν και θα γιορτάσουν τις πολλαπλότητες της αρσενικής στιλιστικής αυτοέκφρασης, έξω από το δυαδικό φύλο. 

Την έκθεση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οίκο Gucci και θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου του 2022 σχεδίασε το αρχιτεκτονικό στούντιο JAProjects. Επιμελήτριες είναι η Κλερ Γουίλκοξ και η Ρόζαλιντ Μακ Κόβερ, οι οποίες αναδεικνύουν και την σημασία του πρώτου ανδρικού ενδύματος. Του φύλλου συκής.

Δειτε περισσοτερα