Vassilis Zoulias: Μια επίδειξη μόδας με μήνυμα

Η Ξανθή Τζεφέρου είναι το πρώτο μοντέλο που περπάτησε σε ελληνική πασαρέλα φορώντας αισθητήρα μέτρησης γλυκόζης.

114739-643733.jpg
Τάνια Δελή |

Η επίδειξη του Βασίλη Ζούλια για την κολεξιόν «Swans» και το μήνυμα για body positivity με το μοντέλο Ξανθή Τζερεφού να περπατάει στην πασαρέλα φορώντας αισθητήρα μέτρησης γλυκόζης.

Όλοι μίλησαν για μία από τις πιο εντυπωσιακές επιδείξεις μόδας της χρονιάς στο επιβλητικότερο location της Αθήνας. Η επίδειξη του Βασίλη Ζούλια στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και σε αυτούς που την παρακολούθησαν από μακριά με τις απανωτές αναρτήσεις που ανέβαιναν στα social media αλλά και σε εμάς που είχαμε την τύχη να τη δούμε διά ζώσης. Ήταν η πρώτη φορά που δινόταν άδεια παραχώρησης ενός τμήματος αυτού του ιστορικού δρόμου για επίδειξη μόδας και ήταν απόλαυση να παρακολουθείς τις υπέροχες δημιουργίες του Ζούλια με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, απογευματάκι λίγο πριν πέσει ο ήλιος.

Από την επίδειξη του Βασίλη Ζούλια για την κολεξιόν «Swans»

Η έμπνευση για τη δημιουργία μιας κολεξιόν του Βασίλη Ζούλια έχει πάντα μια αναφορά σε πρόσωπα και εποχές που γοητεύουν τον ίδιο τον σχεδιαστή και αυτή τη φορά η κολεξιόν πήρε το όνομα «Swans» (κύκνοι δηλαδή) από την περιγραφή του διάσημου συγγραφέα Truman Capote, καθώς «Swans» ονόμαζε τις όμορφες, κομψές πλούσιες και διάσημες μούσες του διεθνούς τζετ σετ που γνώρισε στα εκλεκτά πάρτι της υψηλής κοινωνίας. Ήταν δε αφιερωμένη σε μια σύγχρονη εκπρόσωπο αυτής της (αμερικάνικης) κοινωνίας, την Ariana Rockefeller, «την επιτομή», όπως ανέφερε ο ίδιος ο σχεδιαστής, «ενός σύγχρονου “Swan”». Να αναφέρουμε εδώ ότι η καλλονή Ariana Rockefeller είναι σχεδιάστρια μόδας, μοντέλο και ερασιτέχνης ιππέας και ανήκει στην ομώνυμη οικογένεια δισεκατομμυριούχων της αμερικάνικης ελίτ. Είναι εγγονή του τραπεζίτη David Rockefeller, δισέγγονη του χρηματοδότη John D. Rockefeller Jr. και τρισέγγονη του John D. Rockefeller, ιδρυτή της Standard Oil. Φυσικά ήταν και η ίδια παρούσα για να κλείσει μαζί με τον σχεδιαστή την επίδειξη, υποστηρίζοντας έτσι με την παρουσία της όχι μόνο τον σχεδιαστή αλλά και τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και ELPIDA Youth αφoύ μέρος των εσόδων του fashion show διατέθηκε για τους σκοπούς του συλλόγου. 

Η Ariana Rockefeller με τον Βασίλη Ζούλια και τον Περικλή Κονδυλάτο
Η Ariana Rockefeller με τον Βασίλη Ζούλια και τον Περικλή Κονδυλάτο

Για τη συλλογή Υψηλής Ραπτικής Χειμώνα 2022-2023 ο Βασίλης Ζούλας δημιούργησε άψογες τουαλέτες, ως επί το πλείστον μακριές, αποκλειστικά σε άσπρο & μαύρο χρώμα, φτιαγμένες με πολύτιμα υλικά όπως ταφτάς, μετάξι και δαντέλα και κομψές embroidery λεπτομέρειες από ημιπολύτιμες πέτρες και φτερά. Ο δε συνεργάτης του για χρόνια και σχεδιαστής κοσμημάτων, Περικλής Κονδυλάτος, άντλησε έμπνευση από την αρχαιότητα και με βασικά υλικά τον χαλκό και το γυαλί δημιούργησε για το show εντυπωσιακά φουτουριστικά κοσμήματα.

Από την επίδειξη του Βασίλη Ζούλια για την κολεξιόν «Swans»

Το υπέροχο σκηνικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου υπό τους ήχους της κλασσικής και της jazz μουσικής που έδιναν ρυθμό στα μοντέλα, σε συνδυασμό με τη θέα προς την Ακρόπολη, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και τις νεοκλασικές κατοικίες, ήταν μια μοναδική εμπειρία που κατενθουσίασε όλους εμάς που παραβρεθήκαμε.

Από την επίδειξη του Βασίλη Ζούλια για την κολεξιόν «Swans»
Μαριάννα Γουλανδρή, Βασίλης Ζούλιας, Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη, Περικλής Κονδυλάτος

Όπως σε όλες τις επιδείξεις του, έτσι και σε αυτήν, ο Βασίλης Ζούλιας κρατά και μερικούς άσους στο μανίκι. Συνήθως παρουσιάζοντας νέα κορίτσια-μοντέλα δεύτερης γενιάς, κόρες φίλων του γνωστών μοντέλων που έκαναν θραύση στην εποχή τους. Πριν λίγα χρόνια είχε πρωτοπαρουσιάσει την ωραία Σάντυ Παπακώστα, την κόρη του γνωστού πρωταθλητή Λάμπρου Παπακώστα και της βραζιλιάνας καλλονής και μοντέλου γυναίκας του, Silvana Gaiolas. Φέτος πήρε το βάπτισμα της πρώτης επίδειξης η κόρη της Δωροθέας Μερκούρη, η ωραία Γαία, ντυμένη μέσα σε ένα υπέροχο off white φορεματάκι απόλυτα ταιριαστό στην ηλικία και στον σωματότυπό της.

Η Γαία Μερκούρη στην επίδειξη του Βασίλη Ζούλια
Η Γαία Μερκούρη στην επίδειξη του Βασίλη Ζούλια

Αυτή τη χρονιά όμως στην επίδειξη του Βασίλη Ζούλια δόθηκε και ένα άλλο πολύ ισχυρό και ελπιδοφόρο μήνυμα κατάργησης των στερεοτύπων και των διακρίσεων απέναντι στους ανθρώπους με διαβήτη, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κορίτσι με διαβήτη τύπου 1 συμμετείχε σε επίδειξη μόδας, φορώντας το δικό της αισθητήρα μέτρησης της γλυκόζης. Ο δρόμος που έχει ανοίξει πρώτη η κόρη της Kate Moss, Lila, είναι πια ανοικτός για όλες τις συγγενείς περιπτώσεις. Όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να αισθάνονται όμορφοι, να αναδεικνύουν τη μοναδικότητά τους και να αποδέχονται κάθε πτυχή του εαυτού τους. Πρόκειται για ένα μήνυμα που είναι σημαντικό να αναδειχθεί, σε μια εποχή που το body positivity απασχολεί ιδιαίτερα τον δημόσιο διάλογο.

Η Ξανθή Τζερεφού στην επίδειξη του Βασίλη Ζούλια
Η Ξανθή Τζερεφού στην επίδειξη του Βασίλη Ζούλια

Στην επίδειξη του Ζούλια το μοντέλο Ξανθή Τζερεφού περπάτησε αγέρωχη και γεμάτη αυτοπεποίθηση στην πασαρέλα φορώντας τον αισθητήρα της εμφανώς στο ένα της μπράτσο. Μέσα από αυτή την κίνησή της δίνει και η Ξανθή ένα μήνυμα body positivity και ενθάρρυνσης των γυναικών που ζουν με το διαβήτη τύπου 1 να είναι ελεύθερες να φορούν ό,τι θέλουν και να νιώθουν άνετα με αυτό. Κι αυτή η κινηματική προσέγγιση απενεχοποίησης και κατάργησης κάθε μορφής στερεοτύπου δεν πρέπει να εκφράζει μόνο την Ξανθή αλλά και όλους και όλες εμάς που θέλουμε να ζούμε σε ένα κόσμο ελεύθερο και ίσο για όλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς στερεότυπα και αγκυλώσεις περασμένων δεκαετιών.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice