Juana Martin
© Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Fashion

Juana Martin: Η ισπανίδα σχεδιάστρια που έκλεψε τις εντυπώσεις στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού

Είναι η πρώτη τσιγγάνα σχεδιάστρια που συμμετέχει στη γιορτή της υψηλής ραπτικής της Γαλλίας

Juana Martin: Ποια είναι η τσιγγάνα σχεδιάστρια από την Κόρδοβα που έκλεψε τις εντυπώσεις στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.

Η Χουάνα Μαρτίν είναι γεννημένη στην Κόρδοβα το 1974. Είναι η τρίτη ισπανίδα που συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα της υψηλής ραπτικής της Γαλλίας, μετά τους Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγκα και Πάκο Ραμπάν. Και είναι η πρώτη ισπανίδα τσιγγάνα σχεδιάστρια που δείχνει τις συλλογές της στις μεγαλύτερες πασαρέλες του κόσμου. Η Χουάνα Μαρτίν είναι η πιο λαμπρή και πιο κοσμοπολίτισσα αντιπρόσωπος της κουλτούρας της φυλής της

Φέτος τον Ιούλιο κατέφθασε στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού με μια τολμηρή συλλογή που έχει έντονες αναφορές, όπως πάντα, στις φλαμένκο ρίζες της. Αναφορές στη μόδα που φτιάχνεται στις ferias του ισπανικού νότου, της Ανδαλουσίας, στα ατελείωτα πέρα-δώθε ανάμεσα σε πλατείες και πεζόδρομους της Κόρδοβας, της Σεβίλλης, της Μάλαγας και της Γρανάδας, εκεί που ο καθένας γίνεται στιλίστας του εαυτού του φορώντας την παραδοσιακή του στολή.

Η τέχνη της είναι συνώνυμη με το παλιό παραδοσιακό αλλά και το καινούργιο, με την κομψότητα αλλά και τη δύναμη. Όλα είναι υπερβολικά: τεράστια λουλούδια ξεφυτρώνουν από υφάσματα ή γίνονται σκουλαρίκια, σύνολα θυμίζουν πανοπλίες, μακραμέ καπέλα πλάτους πολλών μέτρων ενισχύουν το δράμα, μπολερό μπουφάν φοριούνται πάνω από φούστες με βολάν ή χορευτικά τουτού. Οι όγκοι είναι μεγάλοι και τα χρώματα σχεδόν αποκλειστικά μαύρα, λευκά και μπεζ. Σε μερικές πιο γκλαμ και ροκ εκδοχές, το μαύρο συμπληρώνεται από ασημί.

Juana Martin fashion
© Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

Για την ιστορία να πούμε πως το σόου στο Παρίσι άνοιξε η μούσα του Αλμοδόβαρ Ρόζι ντε Πάλμα. Υπό τους ήχους παραδοσιακού φλαμένκο απέτισε φόρο τιμής στο ανδαλουσιανό στιλ με ένα μακρύ ιβουάρ παλτό καλυμμένο με λευκές χάντρες. «Είμαι τόσο περήφανη γι’ αυτή - είναι φίλη μου αλλά επιπλέον είμαι τεράστια φαν της δουλειάς της» δήλωσε στο Reuters η ντε Πάλμα μετά το τέλος της επίδειξης, όταν οι καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν κάτω από τα δέντρα για κρασί και τσορίθο.

Juana Martin Paris HC FW22-23

Το όνειρο της Μαρτίν να παρουσιάσει τη δουλειά της στο Παρίσι έγινε πραγματικότητα. Στόχος της είναι πλέον να την παρουσιάζει και στο μέλλον. «Είναι μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για μένα προσωπικά, αλλά και για τη βιομηχανία μόδας της Ισπανίας. Έχω πολλές ιστορίες να αφηγηθώ και θα ήθελα να το κάνω στο Παρίσι» είπε η σχεδιάστρια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice