Paula Ulargui Escalona: Η βιο-σχεδιάστρια από την Ισπανία φύτεψε γκαζόν στα ρούχα της Loewe

Η νέα συλλογή του οίκου για τη σεζόν Άνοιξη/καλοκαίρι 2023 είναι ένα θαύμα της φύσης

Paula Ulargui Escalona: Σε συνεργασία με τη Loewe, η ισπανίδα βιο-σχεδιάστρια παρουσίασε ζωντανά φυτά πάνω σε ρούχα.

Τα παλιά τα χρόνια, στο δημοτικό, στο πλαίσιο του μαθήματος της φυτολογίας, φυτεύαμε σε κεσέ από γιαούρτι φακές και φασόλια. Αντί για χώμα, για «έδαφος», βάζαμε ένα κομμάτι βρεγμένο βαμβάκι. Και κάπως έτσι γινόμασταν για πρώτη φορά στη ζωή μας μάρτυρες του θαύματος της φύσης. Όσο βλέπαμε τη φακίτσα ή το φασολάκι να σκάει, να βγάζει ρίζα και ένα λιγνό φυτό να ξεμυτίζει από το χωράφι-κεσέ, τόσο το ποτίζαμε και το αλλάζαμε θέση για να το βλέπει ο ήλιος. Η φυτολογία του τότε μοιάζει να μας προετοίμαζε για το μέλλον της μόδας: μια παρόμοια σπορά έκανε η Paula Ulargui Escalona για τη Loewe και για κομμάτια της συλλογής του οίκου για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023.

© Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

«Τα φυτά που έχουν φυτρώσει σε μια σειρά ρούχων και παπουτσιών είναι το αποτέλεσμα μιας πειραματικής διαδικασίας που αναπτύχτηκε σε συνεργασία με την Paula Ulargui Escalona. Η ιδέα είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου τα ρούχα θα συγχωνευτούν με τη φύση. Χρειάστηκαν 20 μέρες για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο ανάπτυξης, μέσα σε μια ειδικά κατασκευασμένη πολυσήραγγα στα περίχωρα του Παρισιού. Απαιτούν τακτικό πότισμα και περιποίηση, ώστε η εμφάνισή τους να είναι κατάλληλη για την πασαρέλα». Αυτά γράφει στο προφίλ της στο instagram η Loewe, εξηγώντας το σκεπτικό των οικολογικών της προτάσεων, που δεν διατίθενται στο εμπόριο.

Οι παρόντες στο σόου του οίκου στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού αντίκρισαν την κυριολεξία της έκφρασης μοντέλο-γλάστρα. Είδαν από παλτά να φυτρώνει δροσερό γκαζόν, από τζιν καταπράσινα βρύα και τριφύλλια, από αθλητικά παπούτσια ολοζώντανο αγριόχορτο, σαν αυτό που προκαλούσε αμόκ στις γιαγιάδες μας και το ξερίζωναν με μία κίνηση απο τη ζαρντινιέρα.

© Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

«Κύριος στόχος του πρότζεκτ είναι η επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, καθώς θα νιώθει την υγρασία, την υφή και τη ζωή», λέει η βιο-σχεδιάστρια Paula Ulargui Escalona. «Ήθελα να δείξω πως η βιομηχανία της μόδας θα μπορούσε να είναι βιώσιμη όσο και η φύση».

Απόφοιτη του Istituto Europeo di Design της Μαδρίτης, η Ισπανίδα βρέθηκε στο Brockwood Park School της Αγγλίας. «Εκεί καλλιεργούσαμε την τροφή μας», λέει, μια συνήθεια που της γέννησε το ενδιαφέρον για τη φύση. Στη συνέχεια των σπουδών της σε Μαδρίτη και Μιλάνο, άρχισε να πειραματίζεται με την καλλιέργεια φυτών σε υφάσματα και τη δημιουργία νέων βιώσιμων υλικών. Είχε και τις αναποδιές της όπως κι εμείς με τις φακές και τα φασόλια: άλλα φυτά δεν φύτρωσαν ποτέ, άλλα μαράθηκαν σύντομα. Και ομολογεί πως οι πρασινάδες πάνω στα ρούχα και τα παπούτσια της Loewe θα ξεραθούν σύντομα.

Επόμενος στόχος της Escalona είναι να ανακαλύψει τη φόρμουλα που θα εξασφαλίζει μακροχρόνιο προσδόκιμο ζωής για τα fashion φυτά της και να ντύσει καλλιτέχνες σε γκλαμουράτα events. Πάντως ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο γεφύρωσης της κηπουρικής με τη μόδα.

Κεντρική φωτογραφία: © Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)