Trompe L’Oeil
© instagram @loewe / ©Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images / ©instagram @moschino
Fashion

Trompe L’Oeil, ένα trend που σε κάνει να αναρωτιέσαι: «Μήπως με γελούν τα μάτια μου;»

Ο σουρεαλισμός γίνεται το νέο fashion trend

Trompe L’Oeil: Η κυρίαρχη τάση για το φθινόπωρο του 2022 είναι σουρεαλιστική και αστεία.

Ο γαλλικός όρος «Trompe-l’œil», που σημαίνει αυτό που «ξεγελά το μάτι», είναι συνώνυμος του σουρεαλισμού. Το ρεύμα αυτό της τέχνης χρησιμοποιεί ρεαλιστικές εικόνες για να δημιουργήσει μια οπτική ψευδαίσθηση· θυμηθείτε έργα του Νταλί και θα μπείτε στο νόημα.

Οι σχεδιαστές μόδας μιμούνται εν μέρει την εικαστική αυτή τάση. Τα ρούχα τους μοιάζουν και δεν μοιάζουν με έργα τέχνης, σίγουρα όμως είναι πολύ διασκεδαστικά. Είναι σαν σπαζοκεφαλιές που σε κάνουν διαρκώς να αναρωτιέσαι: Είναι αληθινό αυτό; Το αποτέλεσμα της οφθαλμαπάτης προκύπτει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι οι σιλουέτες, τα cut outs, τα τυπώματα και οι εικόνες πάνω στα υφάσματα, που έχουν 3D αίσθηση. Ο δεύτερος είναι η τρέλα στον σχεδιασμό: Σουτιέν έχουν το σχήμα μπαλονιών, παντελόνια είναι σαν χωνάκι παγωτό, σκεύη κουζίνας διακοσμούν φορέματα υψηλής ραπτικής.

Το ψυχεδελικό τρεντ έκανε την εμφάνισή του στις πασαρέλες στα σόου αρκετών μεγάλων. Balmain, Schiaparelli, Moschino, Loewe παρουσίασαν τολμηρές προτάσεις για τη σεζόν Φθινόπωρο 2022, αλλά οι celebrities, που δεν κρατιούνται, φόρεσαν ήδη σουρεαλιστικά σύνολα σε μεγάλα events. Η Κάιλι Τζένερ προσήλθε στα Μουσικά Βραβεία Billboard με ένα Balmain φόρεμα-διάφανη σιλουέτα, ενώ η Μπέλα Θορν έκανε κόσμο να κοκκινίσει στην πρεμιέρα του Morbius με το «ολόγυμνό» της φόρεμα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Trompe l’oeil επανέρχεται στη μόδα μετά από μια πανδημία και κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Η πρώτη εμφάνιση της τάσης σημειώθηκε πριν από 100 χρόνια, και πάλι στον απόηχο μιας πανδημίας, εκείνη της ισπανικής γρίπης. Με πρωτεργάτες τον Ζαν Κοκτό και τον Σαλβαδόρ Νταλί, ήταν ένας τρόπος να εμπλουτιστεί με αστείες, εναλλακτικές και ανατρεπτικές εικόνες μια σκοτεινή πραγματική ζωή. Ήταν μια οπτική απόδραση από τον ζόφο της αρρώστιας αλλά και του Α’ παγκοσμίου πολέμου, που επέτρεπε στους ανθρώπους να χαμογελούν.

Η Έλζα Σιαπαρέλι ως γνήσια καλλιτέχνης πέρασε εκείνη την εποχή τον σουρεαλισμό στη μόδα. Την ακολούθησαν με τα χρόνια όλα τα «τρομερά παιδιά», από τον Γκοτιέ μέχρι τον Γκαλιάνο και τον Μαρτζιελά. Και κάπως έτσι, καταλάβαμε πως κυρίως στη μόδα οι ψευδαισθήσεις δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.

Κεντρική εικόνα: © instagram, @loewe / Μοντέλο με σύνολο Schiaparelli, ©Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images / ©instagram, @moschino

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice