Είναι η φούστα το νέο trend στο ανδρικό ντύσιμο;

Από τις πασαρέλες μέχρι το κόκκινο χαλί, η απάντηση φαίνεται να είναι ναι

Ανδρικό ντύσιμο: Το νέο trend φαίνεται πως είναι η φούστα, ίσως και το φόρεμα.

Οι περισσότεροι, με εξαίρεση ίσως τη γενιά Ζ, όταν ακούμε «ανδρικό ντύσιμο με φούστα» σκεφτόμαστε αυτόματα τον Σάκη Ρουβά στα 90s να τραγουδάει με μαύρη μακριά φούστα Valentino στην Πύλη Αξιού -εμφάνιση που συζητιόταν για εβδομάδες, βασικά χρόνια. Φυσικά, δεν ήταν ή είναι ο μόνος καλλιτέχνης που τόλμησε να σπάσει τα στερεότυπα αφού στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί/ φωτογραφηθεί με φούστα ή φόρεμα μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας σκηνής, όπως ο David Bowie, ο Brad Pitt, ο Kurt Cobain, ο Kanye West, ο Harry Styles, ο Jared Leto, o Asap και ο Brad Pitt (ξανά). Ο τελευταίος εμφανίστηκε στην πρεμιέρα της ταινίας του «Bullet Train» με λινή φούστα και απέδειξε ξανά ότι τα ρούχα είναι απλά ένας τρόπος έκφρασης και όχι προσδιορισμός του ανδρισμού ή της θηλυκότητας ενός ατόμου.

Πόσοι είναι όμως εκείνοι -και δεν εννοούμε τους Σκωτσέζους με το παραδοσιακό κιλτ- που θα τολμούσαν να φορέσουν φούστα ή φόρεμα στην καθημερινότητά τους, χωρίς τη δημοσιότητα και τα φλας των παπαράτσι; Τώρα περισσότερο από ποτέ, τα ανδρικά ρούχα έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι το φύλο είναι απλώς μια κατασκευή. Ανάμεσα στις τελευταίες συλλογές πασαρέλας και τις street style εμφανίσεις, οι γραμμές μεταξύ του παραδοσιακού θηλυκού και ανδρικού στυλ γίνονται όλο και πιο θολές. Κατά τη διάρκεια της γυναικείας σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022, η Miu Miu φόρεσε την δημοφιλή κλασική μίνι φούστα της σε επιλεγμένα ανδρικά μοντέλα. Και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, σε έναν τελευταίο εορτασμό για τον θρυλικό σχεδιαστή Virgil Abloh και την κληρονομιά του, η ανδρική συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 της Louis Vuttion περιλάμβανε ογκώδεις φούστες. Η Burberry έδωσε ένα πιο casual στιλ στην ανδρική φούστα.

Τα στυλ που κάποτε περιορίζονταν στη σφαίρα των γυναικείων ενδυμάτων έχουν γίνει, χωρίς αμφιβολία, ανδρόγυνα. Οι μάξι, οι μίντι, ακόμη και οι μίνι φούστες πλημμύρισαν τους δρόμους κατά την πρόσφατη σεζόν ανδρικών ενδυμάτων Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 με το trend να μην δείχνει σημάδια διακοπής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι φούστες και οι παγιέτες των σημερινών ανδρόγυνων εμφανίσεων των celebrities δεν είναι εγγενώς αρσενικές ή θηλυκές. Η έκθεση «Fashioning Masculinities» στο Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά στην ιστορία των ανδρικών ενδυμάτων μέσα στο χρόνο. Ενώ το τελευταίο δωμάτιο περιέχει το πραγματικό φόρεμα που φόρεσε ο Billy Porter στις Χρυσές Σφαίρες του 2019 και μια στολή indigo από τον Harry Styles, είναι στα ιστορικά ρούχα που οι επισκέπτες βλέπουν έναν ευρύτερο ορισμό των ανδρικών ενδυμάτων. Από την εισαγωγή της ροζ βαφής στα ανδρικά ρούχα μέχρι τα φορέματα με πιέτες, το τμήμα Overdressed της έκθεσης αποκαλύπτει στιλ του παρελθόντος.

Κι ενώ η φούστα είναι ένα ρούχο χωρίς φύλο, αποδεδειγμένα για δεκάδες πολιτισμούς παγκοσμίως (ανάμεσά τους και οι Έλληνες περασμένων αιώνων, από το χιτώνα στη φουστανέλα) στη δυτική κοινωνία φαίνεται να έχει χαρακτηριστεί ως απόλυτα γυναικείο, με τους μόνους άντρες που τολμούν να αψηφίσουν το στερεότυπο να είναι μέλη της queer κοινότητας ή celebrities. Κι όπως συνήθως συμβαίνει με τη μόδα, η έμφαση δίνεται στο κοινωνικό αντίκτυπο που έχει ένα ρούχο και όχι στην πρακτική του χρήση -που είναι και η ουσία. Όταν πρόσφατα ρώτησαν τον Brad Pitt γιατί επέλεξε να φορέσει φούστα, η απάντησή του ήταν «Το αεράκι παιδιά, το αεράκι» και έρχομαι να προσθέσω ότι έρευνες έχουν δείξει ότι τα στενά ρούχα που προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας στα ανδρικά γεννητικά όργανα είναι μία από τις αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας.

Οι σχεδιαστές μόδας και οι μεγάλοι οίκοι έδειξαν ότι είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμοι να συμπεριλάβουν τις φούστες και τα φορέματα στο ανδρικό ντύσιμο. Τώρα μένει να δούμε αν θα συμφωνήσουν και οι καταναλωτές...

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice