Project no 4: H ψυχολόγος της μόδας Νεφέλη Θεοδώρου δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό site για fashion styling

«Στόχος μου είναι να απομυθοποιήσει ο κόσμος την ιδέα ότι στυλίστες έχουν μόνο οι celebrities»

Project no 4: H Νεφέλη Θεοδώρου, ψυχολόγος της μόδας από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό site για fashion styling στην Ελλάδα

Σχέδιο μόδας, πατρόν, design και κυρίως fashion styling περιλαμβάνει η καθημερινότητα της Νεφέλης Θεοδώρου. Ελαφριά ρούχα με χαρούμενα χρώματα, φλοράλ σύνολα, μάξι φούστες, denim μπότες, μαύρα blazers, gold earrings και chic τσάντες, όλα μπορούν να συνδυαστούν με τον κατάλληλο τρόπο για να δημιουργήσουν το απόλυτο σύνολο, χάρη στην βοήθεια της. Η Νεφέλη από μικρή ηλικία βρέθηκε στον χώρο της μόδας, παρακολουθούσε τις τάσεις και αγαπούσε το fashion styling. Δίπλα στον πατέρα της, που αποτελεί την μεγαλύτερη έμπνευση για εκείνη μιας και ήταν χρόνια στο χώρο, έμαθε να επιλέγει τα κατάλληλα ρούχα, να κάνει συνδυασμούς υφασμάτων, χρωμάτων και κυρίως να πειραματίζεται. Σπούδασε Ενδυματολογία και Ψυχολογία της μόδας στο Λονδίνο ενώ γρήγορα άρχισε να προτείνει τις δικές της fashion ideas σε φίλους, γνωστούς, ακόμη και συναδέλφους, ήταν κάτι έμφυτο άλλωστε μιας και πάντα ήξερε ποιο χρώμα και ποια τσάντα ή αξεσουάρ θα ταίριαζαν καλύτερα. Έτσι σήμερα, στα 24 της, δημιούργησε το δικό της project no.4, μια υπηρεσία που προσφέρει στον/ην ενδιαφερόμενο/η την δυνατότητα να ανακαλύψει και έπειτα να προβάλει τον αληθινό του εαυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

© Adrian Mendez

Μετά από 5 χρόνια διαμονής στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα. Η αγαπημένη της βόλτα είναι συνήθως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, της αρέσει να διαβάζει, να ταξιδεύει για την μόδα και θαυμάζει τον Olivier Rousteing που μέσα από τις δημιουργίες του και τις στυλιστικές του επιλογές, αναδεικνύει την δυναμικότητα της γυναίκας. Έχει δουλέψει σε ατελιέ υψηλής ραπτικής και έχει συνεργαστεί με σχεδιαστές στο Λονδίνο όπως ο Lee Paton και στην Εβδομάδα μόδας του Λονδίνου για την Burberry ενώ θαυμάζει πολλούς Έλληνες σχεδιαστές και στυλίστες. «Το ελληνικό στοιχείο πάντα θα υπάρχει μέσα μου. Αυτό που μου αρέσει στους Έλληνες είναι το αληθινό δέσιμο που αναπτύσσουν μεταξύ τους. Αγαπώ την Ελλάδα και πιστεύω στην εξέλιξη της στο τομέα της μόδας» μου λέει με ενθουσιασμό από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου.

© Adrian Mendez

Το project no 4 το δούλευε καιρό στο μυαλό της και αποτελεί το πρώτο διαδικτυακό site για fashion styling στην Ελλάδα. Η επιλογή του ονόματος προέκυψε από τον αγαπημένο της αριθμό και την καθημερινή λέξη «project» που χρησιμοποιούσε στην επικοινωνία με τους φίλους της στην Ελλάδα. «Οι προσωπικοί στυλίστες δουλεύουν εδώ και χρονιά στο εξωτερικό. Θα ήταν τεράστια εξέλιξη να το φέρουμε και εδώ. Είχα φίλους στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι δούλευαν ως προσωπικοί στυλίστες και σκέφτηκα πως δεν ήθελα απλά να εργαστώ σε μια εταιρία ως στυλίστρια. Ήθελα να κάνω κάτι καινοτόμο και να συνδυάσω πράγματα που αγαπώ - την μόδα και την ψυχολογία. Και έτσι ήρθε η ιδέα για αυτό το project. Στόχος μου είναι να απομυθοποιήσει ο κόσμος την ιδέα ότι στυλίστες έχουν μόνο οι celebrities. Ο καθένας μπορεί να έχει τον άνθρωπο που τον συμβουλεύει και τον βοηθά να νιώθει άνετα με τις επιλογές του.

© Adrian Mendez

» Εξερευνούμε μαζί τις ψυχολογικές διαδικασίες που στηρίζουν τη συμπεριφορά στο ευρύ πλαίσιο της μόδας, ξεκινώντας από την αίσθηση και την αντίληψη των χρωμάτων, των σχημάτων και των υλικών μέχρι τον εαυτό και την ταυτότητα. Υπάρχουν δυο ειδών συνεδρίες και η καθεμία διαρκεί 50 λεπτά, συνδυαστικά πακέτα και προσφορές ανάλογα με το είδος συνεδρίας που θα επιλέξει ο καθένας. Η πρώτη επιλογή είναι όταν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να ξεκινήσει εβδομαδιαίες συνεδρίες με στόχο την αλλαγή της γκαρνταρόμπας και του στυλ του. Ο ρόλος μου λοιπόν δεν είναι να του πω τι πρέπει να φοράει, αλλά να ψάξουμε μαζί τι είναι αυτό που του αρέσει, τι τον κάνει να νιώθει ο εαυτός του και να το προβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συμβάλλω σε αυτό με τις γνώσεις μου, τις συμβουλές και την αντίληψη μου ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Ξεκινάμε με μια δωρεάν συνεδρία όπου εκεί μας δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούμε, να μιλήσουμε για το τι του/της αρέσει, με τι ασχολείται και ποιοι είναι οι μελλοντικοί του/της στόχοι όπως ακριβώς είναι και η πρώτη συνεδρία σε έναν ψυχολόγο. Έπειτα, κάνουμε μια ανάλυση χρωμάτων και σχημάτων ανάλογα με τον τόνο του δέρματος και το σωματότυπο του καθενός. Βρίσκουμε λοιπόν χρώματα που του/της ταιριάζουν καλύτερα και στη συνέχεια προχωράμε στην γκαρνταρόμπα. Εκεί βλέπουμε ποια κομμάτια μπορούμε να κρατήσουμε και να συνδυάσουμε διαφορετικά. Φροντίζω να λαμβάνω υπόψιν τα περιβαλλοντολογικά θέματα που έχουμε και θέλοντας να συμβάλλω στην μείωση της υπερκατανάλωσης, προσπαθώ να περιορίσω αγορές που δεν είναι απαραίτητες».

© Adrian Mendez

Υπάρχει ωστόσο και η συμβουλευτική συνεδρία, που γίνεται μία φορά και εκεί ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται βοήθεια για κάποιο συγκεκριμένο event ή εκδήλωση και εκεί η Νεφέλη είναι δίπλα του για να βρουν τον κατάλληλο συνδυασμό. Ψάχνουν αρχικά να βρουν κομμάτια στην γκαρνταρόμπα του που θα είναι ιδανικά για την περίσταση και αν χρειάζεται να αγοράσει κάτι έξτρα, προτείνει καταστήματα απ' τα οποία μπορεί να τα προμηθευτεί. Οι συνεδρίες γίνονται κατά βάση online με βίντεοκλήση και κάποιες φωτογραφίες που είναι απαραίτητες. Σε περιπτώσεις που χρήζουν επίσκεψη η ίδια συναντά τους ενδιαφερόμενους. Οι συνεδρίες που χρειάζονται συνήθως είναι από 4 έως 8 ανάλογα την περίπτωση του καθενός. «Αυτό που θέλω να πετύχω είναι να δείχνουμε περισσότερη αγάπη προς τον εαυτό μας. Να ακούμε τις ανάγκες μας και να δίνουμε βάση στα συναισθήματα μας. Τα τελευταία χρόνια στα social βλέπουμε ιδανικές ζωές και ευτυχισμένα πρόσωπα χωρίς να προβάλλουν καμία δυσκολία.  Αυτό είναι που με ενοχλεί περισσότερο. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν μέσα από τις επιτυχίες μας δείχναμε και όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν από πίσω. Θα ήμασταν όλοι πιο αληθινοί, πιο προσιτοί και πιο δεμένοι μεταξύ μας. Θέλω να δίνω κίνητρα και έμπνευση στους ανθρώπους, πρώτα να βρουν τον εαυτό τους και ύστερα να παλέψουν για αυτά που επιθυμούν να πετύχουν».

© Adrian Mendez

Την ρωτάω γιατί να επιλέξει κανείς προσωπικό στυλίστα και πού χρειάζεται στην πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα; «Τα ρούχα είναι το κοντινότερο πράγμα στο σώμα μας, our second skin όπως συνηθίζω να λέω. Επιλέγουμε καθημερινά τι να φορέσουμε στην δουλειά, σε μια εκδήλωση, στην επίσκεψη στον γιατρό, στο αγαπημένο μας εστιατόριο. Τα ρούχα που επιλέγουμε να ντύνουν το σώμα μας προβάλλουν όλα μας τα συναισθήματα και την προσωπικότητα μας. Ρωτώ τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται αν έχουν ενδύματα που έχουν δεθεί με αυτά συναισθηματικά. Θυμάστε την μπλούζα που φορέσατε στην πρώτη σας συνέντευξη; Το φόρεμα που αγοράσατε με τα πρώτα σας χρήματα ή ένα κόσμημα που σας χάρισε κάποιος δικός σας; Δενόμαστε με τα ρούχα μας καθημερινά ακόμα και σε δυσάρεστες καταστάσεις της ζωής μας, θυμόμαστε συνήθως τι φορούσαμε εκείνη τη μέρα. Στόχος μου λοιπόν είναι να αγαπήσουμε τα ρούχα μας και τον εαυτό μας μέσα από αυτά. Ο προσωπικός στυλίστας είναι εκεί όχι μόνο για συμβουλές αλλά και για να συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση του κάθε ατόμου. Είναι αποδεδειγμένο πως όταν φοράμε κάτι που μας αρέσει αλληλοεπιδρούμε εξαιρετικά με τους γύρω μας. Νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και έχουμε διαφορετική διάθεση και ψυχολογία.

© Adrian Mendez

» Ένα καλό παράδειγμα είναι να σκεφτείτε πως είναι να φοράς ένα ρούχο που σε πιέζει στη μέση ή ένα παντελόνι που είναι πιο μακρύ από ότι πρέπει. Θα σε ενοχλεί καθόλη τη διάρκεια και η σκέψη σου θα είναι εκεί. Το ίδιο ισχύει και με το να φοράμε ρούχα που δεν μας εκφράζουν, ρούχα που δεν τονίζουν σημεία του σώματος μας που αγαπάμε ή δεν μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Από την άλλη μεριά, σκεφτείτε πως είναι να φοράς ένα ανάλαφρο πουκάμισο του αγαπημένου σου χρώματος, ένα παντελόνι που σε τονίζει όσο εσύ θέλεις και τα αγαπημένα σου παπούτσια. Θα αποπνέεις αυτοπεποίθηση χωρίς καν να προσπαθήσεις, γιατί θα νιώθεις εσύ καλά και αυτό θα φαίνεται στους γύρω σου».

© Adrian Mendez

Το δικό της στυλ πάλι και η φιλοσοφία της είναι κομψότητα και δυναμισμός. «Προσωπικά μου αρέσει να φοράω σακάκια και ψηλόμεσα παντελόνια. Αν ρωτήσεις τους φίλους μου θα σου πουν πως συνήθως επιλέγω το χρώμα μαύρο ή ήπιους τόνους στην καθημερινότητα μου και αυτό είναι επειδή έχω βρει το στυλ που με κάνει να νιώθω όμορφα και άνετα. Όμως επειδή μου αρέσουν και οι ανατροπές μπορεί το επόμενο βράδυ να με δεις με ένα κόκκινο φόρεμα».

Η πρώτη της φορά σε ατελιέ και η ιστορία μιας γυναίκας που άλλαξε την ψυχολογία της
Η πρώτη της δουλειά στην μόδα ήταν ως βοηθός σχεδιαστή σε ένα ατελιέ υψηλής ραπτικής στο Λονδινο. Εκεί γνώρισε γυναίκες από όλο τον κόσμο, όπως Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ασία, που αν τις έβλεπες οπτικά θα έλεγες πως ξέρουν πολύ καλά τι τους ταιριάζει στυλιστικά. «Όταν όμως μιλούσα μαζί τους, ανακαλύπταμε πτυχές του εαυτού τους που δεν έβγαζαν προς τα έξω. Μου ζητούσαν συνεχώς συμβουλες για συγκεκριμένα συνολα και περιστάσεις. Έβλεπα ποσο ενθουσιασμενες ήταν με το αποτέλεσμα και φαινοταν αμέσως η αλλαγή στην ψυχολογία τους. Η πιο δύσκολη ιστορία γυναίκας που άλλαξε την ψυχολογία της ήταν στο εξωτερικό, η οποία έπειτα από 25 χρόνια γάμου πήρε διαζύγιο, ένιωθε εγκλωβισμένη, πως είχε χάσει πολλά στοιχεία του εαυτού της. Είχε όμως την επιθυμία να ξαναβρεί τον εαυτό της και να ξεκινήσει από την αρχή. Φτιάξαμε βήμα βήμα την γκαρνταρόμπα της, την ψυχολογία της και την διάθεση της. Έθεσε νέους στόχους για την ζωή της και η αυτοπεποίθηση της ανέβηκε στα ύψη».

© Adrian Mendez

Τι θέλεις Νεφέλη να αλλάξει στη μόδα; «Ένα πράγμα που ίσως θα ήθελα να βελτιωθεί στην μόδα είναι o τρόπος με τον οποίο γίνεται το fashion forecasting. Τα λεγόμενα ‘trends’. Θα χρησιμοποιήσω ένα απόφθεγμα της Carolyn Mair από τις πρώτες ψυχολόγους της μόδας που ενέταξε και την ψυχολογία της μόδας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 2012. Είπε λοιπόν "Ποιος μπορεί να προβλέψει καλύτερα τι έχει ανάγκη να φορέσει ο κόσμος από έναν ψυχολόγο της μόδας;". Και αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να σκεφτούμε, καθώς τα κριτήρια για τα trends γίνονται ανάλογα με τις πωλήσεις και τις προωθήσεις μεγάλων οίκων μόδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται fashion trends τα οποία ο κόσμος αδυνατεί να ακολουθήσει ή ακολουθεί χωρίς απαραίτητα να τους ταιριάζει, για να είναι in fashion. Αντιθέτως, ένας ψυχολόγος της μόδας μπορεί να συμβάλλει πολύ καλύτερα γνωρίζοντας τις ανάγκες του ανθρώπου και λαμβάνοντας υπόψιν τις καταστάσεις που ζούμε παγκοσμίως. Έχω πολλά παραδείγματα όπου φτιάξαμε σύνολα με ελάχιστα χρήματα και με τα κατάλληλα αξεσουάρ και χρώματα αναδείξαμε την κομψότητα τους. Αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι τόσο η μάρκα του ρούχου. Εστιάζω στο ύφασμα και στο πατρόν. Προτείνω υφάσματα φιλικά προς το δέρμα και το περιβάλλον».

© Adrian Mendez
© Adrian Mendez

Και καταλήγει «Μου δίνει μεγάλη χαρά όταν βλέπω χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων. Για εμένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι μόνο που θα μπει κάποιος στη διαδικασία να σκεφτεί να κάνει κάτι καλύτερο για τον εαυτό του. Είμαι πολύ περήφανη για αυτά που έχω πετύχει ως τώρα, όμως είμαι περισσότερο ενθουσιασμένη για αυτά που έπονται. Έρχεται μια πολύ όμορφη συνεργασία στο Λονδίνο που ανυπομονώ να σας την παρουσιάσω και ετοιμάζω κάποιες φωτογραφήσεις για τους επόμενους μήνες θέλοντας να δείξω φρέσκες ιδέες styling. Να μην σταματάμε να προσπαθούμε για αυτά που ονειρευόμαστε και όλα θα έρθουν».

Την Νεφέλη θα την βρείτε στο www.project-no4.com και στo Instagram: @project_no4.