Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι είναι το καρό του Μπαλμόραλ που φορούσε στην τελευταία της δημόσια εμφάνιση;
© Jane Barlow - WPA Pool/Getty Images
Fashion

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το ιστορικό μοτίβο Καρό του Μπαλμόραλ που φορούσε στην τελευταία της δημόσια εμφάνιση

Ένα καρό μοτίβο μόνο για τους γαλαζοαίματους της Βρετανίας

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ιστορία του Balmoral tartan, του καρό μοτίβου που επέλεξε για να υποδεχτεί τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση ήταν δύο μόλις μέρες πριν τον θάνατό της. Βρισκόταν στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, όπου και υποδέχτηκε τη νέα πρωθυπουργό Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας. Για πρώτη φορά μέσα στα 70 χρόνια της βασιλείας της, διόρισε πρωθυπουργό εκτός Μπάκινχαμ, καθώς η υγεία της ήταν πολύ επιβαρυμένη και η δυνατότητα να ταξιδέψει μηδαμινή. 

Στο λαμπερό Drawing Room του κάστρου στο Αμπερντίν, η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε το μαργαριταρένιο κολιέ της, γκρι πουκάμισο, ασορτί ζακέτα και μια καρό φούστα με μεγάλη ιστορία, αφού το copyright του συγκεκριμένου καρό μοτίβου ανήκει αποκλειστικά στη βρετανική μοναρχία. Ο λόγος για το Balmoral tartan, ένα σχέδιο που φιλοτέχνησε το 1853 ο πρίγκιπας Αλβέρτος, σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας. 

Η Βικτώρια και ο Αλβέρτος αγαπούσαν πολύ τη Σκωτία. Όταν απέκτησαν το Κάστρο του Μπαλμόραλ το 1847, άρχισαν να επεξεργάζονται τη δημιουργία ενός καρό που θα γινόταν το βασιλικό σήμα κατατεθέν. Μερικά χρόνια μετά εφηύραν το Καρό του Μπαλμόραλ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε φούστες ανδρικές και γυναικείες, αλλά και στα έπιπλα του κάστρου. Τα χαρακτηριστικά χρώματά του, γκρι, μαύρο και κόκκινο, επιλέχτηκαν για να ταιριάζουν με τα χρώματα του γρανίτη του Αμπερντίν, όπου βρίσκεται το βασιλικό συγκρότημα. Κυριαρχεί το γκρι, το οποίο διακόπτεται από κόκκινες και μαύρες γραμμές, ενώ στο φόντο η ύφανση αναμειγνύει μαύρα και άσπρα νήματα. 

Από τη Βικτωρία και μετά, το βασιλικό πρωτόκολλο όριζε ότι το Balmoral tartan μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από κάθε Βρετανό μονάρχη αλλά και από όποιον εκείνος ή εκείνη επέλεγε να δώσει την άδεια. Οι μοναδικοί άλλοι εγκεκριμένοι χρήστες του ήταν οι αυλητές του βασιλιά και οι αυλητές του κάστρου.

Στα χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ, το Καρό του Μπαλμόραλ φορέθηκε κατά κόρον από την ίδια, ενώ δεν φειδόταν στην παραχώρηση αδειών χρήσης και από άλλα μέλη της οικογένειάς της. Έτσι απαθανατίστηκαν με καρό του Μπαλμόραλ η βασιλομήτωρ, ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, ο Κάρολος, η Καμίλα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος. 

Η Καμίλα με φούστα με το μοτίβο Balmoral tartan
Η Καμίλα με φούστα με το μοτίβο Balmoral tartan / © Tim Graham Photo Library via Getty Images
Η βασίλισσα Ελισάβετ, η Νταϊάνα και ο Κάρολος με κιλτ Balmoral tartan
Ο Κάρολος με κιλτ Balmoral tartan / © Terry Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice