Μοντέλα από επιδείξεις μόδας
© instagram
Fashion

Αυτά είναι τα 6 key-trends που θα ορίσουν το φετινό Φθινόπωρο

Και κάπως έτσι, η μόδα επιστρέφει ξανά

Χειμώνας/Φθινόπωρο 2022-23: Από τα στενά corset tops μέχρι τα φαρδιά bomber jackets, μάθε για τις επικρατέστερες τάσεις που θα φορεθούν αυτή τη σεζόν.

Μπορούμε επιτέλους να το δηλώσουμε με σιγουριά: Η μόδα ξαναεπιστρέφει σε όλο της το μεγαλείο. Ας το παραδεχτούμε, τις τελευταίες σεζόν, τα fashion weeks δεν ήταν τόσο συναρπαστικά όπως παλιά. Λίγο η έλλειψη των παραδοσιακών επιδείξεων, λίγο η άνοδος των viral trends (ναι στο TikTok αναφέρομαι), καθώς και η μείωση των red carpet θεαμάτων, ο κόσμος στράφηκε σε διαφορετικές πηγές για να αντλήσει στιλιστική έμπνευση. Αν λοιπόν είχες χάσει κάπως την επαφή σου από την ροή των fashion shows, οι μαγευτικές συλλογές του φετινού Χειμώνα/Φθινοπώρου είναι η ένδειξη για να κάνεις ξανά ένα «log in».

Αυτή η σεζόν ήταν γεμάτη με δημιουργικότητα αλλά και ένα σορό αντιθέσεις: Οι φούστες είναι πολύ κοντές αλλά και τέρμα μακριές. Το punk επιστρέφει δυναμικά, όπως και ο 90s μινιμαλισμός. Σήμερα, τα trends δεν έρχονται και εξαφανίζονται βιαστικά αλλά εξελίσσονται σε νέες ιδέες, δίνοντας άπειρες επιλογές για κάθε αισθητική. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τα trends - κλειδιά που θα ορίσουν το φετινό Φθινόπωρο και όλη την υπόλοιπη σεζόν.

90s μινιμαλισμός

Η «less is more» λογική υιοθετήθηκε από αρκετούς σχεδιαστές, δίνοντας μια αντίθετη οπτική ανάμεσα από τις έντονες τάσεις της Φθινοπωρινής σεζόν. Σκέψου απλές ίσιες φούστες, ακόμα πιο απλά oversized σακάκια, γιλέκα και φαρδιά παντελόνια με μια απόλυτα 90s μονοχρωμία, όπως μας έδειξαν οι Peter Do και Jill Sander. Βέβαια, το κομμάτι-κλειδί του φετινού μινιμαλισμού είναι το basic λευκό φανελάκι που φοριέται εμμονικά από κάθε fashion enthusiast.

Ώρα για πτήση

Το κλασικό flight jacket ξαναχτυπά και είναι πιο cool από ποτέ. Αυτή την σεζόν λοιπόν το φοράμε κάθε ώρα και παντού, προσθέτοντας ένα δυναμικό στοιχείο και μια έξτρα ζεστασιά σε κάθε φθινοπωρινό μας outfit. Εκτός από τα διαχρονικά αεροπορικά bombers, οι πασαρέλες μας έδειξαν και αρκετές πολυτελείς εκδοχές του αγαπημένου jacket σε δέρμα και σουέντ. Αν επιθυμείς όμως ένα πιο εκκεντρικό look, φόρεσε το bomber σου σε ένα έντονα oversized μέγεθος, όπως αυτά που μας έδειξαν οι Prada και Raf Simons. Θα βρεις παρόμοια στη second hand αγορά.

Leather forever

Loewe, Alexander McQueen, Saint Laurent, Versace και Tod’s. Εάν υπάρχει ένα στοιχείο στις A/W συλλογές των εν λόγω, αλλά και των περισσότερων οίκων, είναι οι δυναμικές δερμάτινες εμφανίσεις. Δερμάτινα catsuits, βινύλ φορέματα με λουριά και φαρδιά biker jackets. Αυτά είναι κάποια από τα must κομμάτια για μια punk επανάσταση στο φετινό μας ντύσιμο. Αν βέβαια το dominatrix στιλ δεν σε εκφράζει, υπάρχουν αρκετές δερμάτινες επιλογές σε πιο ήπια ή ζωηρά χρώματα για κάθε στιλ.

Maxi μήκη

Αν και τα μίνι μήκη που κυριάρχησαν τις περασμένες σεζόν παραμένουν αναμφίβολα, φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα, θα φορέσουμε επί το πλείστον μάξι. Οι σύγχρονες μακριές φούστες έχουν μια λεπτή και ίσια σιλουέτα, ενώ τα φορέματα αγκαλιάζουν ολόκληρο το σώμα με τον πιο σικ τρόπο. Την προσοχή μας τράβηξαν επίσης τα μακριά μέχρι το πάτωμα παλτό και οι δραματικά μάξι γούνες σε στιλ ρόμπας, όπως τις είδαμε στην υπέρ-σικ επίδειξη του Saint Laurent.

Σχολική στολή

Ένα ακόμα ιδιαίτερο trend που έφερε η τρέλα της Y2K αισθητικής είναι το κολλεγιακό στιλ, γνωστό και ως «preppy look». Οι καρό πλισέ φούστες, οι γραβάτες, οι ψηλές κάλτσες και τα σακάκια, είναι μερικά από τα must κομμάτια για να πετύχει κανείς το τέλειο school-style ντύσιμο. Επικεφαλής του συγκεκριμένου vibe είναι φυσικά ο Miu-Miu και συνεχίζουν οι Coperni και Louis Vuitton, δίνοντας στο συγκεκριμένο trend μια πολυτελή νότα.

Σύγχρονη θηλυκότητα

Σαγηνευτικά και άκρως θηλυκά, τα διάφανα, αποκαλυπτικά υφάσματα, τα φορέματα τύπου lingerie και οι σφιχτοί κορσέδες για έντονη έμφαση στη μέση, είναι για ακόμα μια σεζόν στην κορυφή της μόδας. Μάλιστα, το hashtag #CorsetTok έχει περισσότερες από 6 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, αποδεικνύοντας πως η Gen Z γενιά μάλλον έχει μια μανία με τους κορσέδες. Κάπως έτσι, οι μεγαλύτεροι οίκοι όπως οι Gucci, Dior, Versace, Burberry και Balmain τους πρόσθεσαν στην φετινή F/W συλλογή τους, φορεμένους με κάθε τρόπο.

Πάνω από το γόνατο

Θυμάσαι τις over the knee μπότες; Για φέτος το Φθινόπωρο, βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο και συνδυάζονται εξαιρετικά με τις mini φούστες της σεζόν. Έχε υπόψη σου όμως πως φέτος η μόδα τις θέλει όσο πιο ψηλές γίνεται (αρκετά πιο πάνω από το γόνατο δηλαδή) και αρκετά φαρδιές. Ο Isabel Marant μας έδειξε την απόλυτη party εκδοχή τους σε λαμπερά μεταλλικά χρώματα και ψηλά τακούνια. Από την άλλη, ο οίκος Chanel κινήθηκε σε πιο casual στιλ με φλατ σόλες, για chic φθινοπωρινές εμφανίσεις.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice