Αποχαιρετισμός στα skinny jeans

Τέλος εποχής και ιστορική αναδρομή σε μία από τις μακροβιότερες τάσεις της μόδας

Skinny Jeans: Η τάση με τα πολύ στενά παντελόνια που πλέον αποτελεί παρελθόν. Πώς ξεκίνησαν, πώς έγιναν τάση, γιατί δε φοριούνται πλέον.

Το τέλος του skinny jean γράφτηκε το καλοκαίρι του 2021, άρα γιορτάζουμε έναν χρόνο απελευθέρωσης από το θεόστενο, άβολο παντελόνι, που λίγους και λίγες κολάκευε. Αυτός ο αφανισμός οφείλεται και στην Covid-19, διότι λόγω των εντελώς περίεργων και πρωτοφανών συνθηκών εγκαταλείφθηκαν τα στενά και στενάχωρα ρούχα και υιοθετήθηκε ένας πολύ πιο άνετος ενδυματολογικός κώδικας. Η σχολή του comfortwear επικράτησε, προτάσσοντας την άνεση και φέρνοντας πίσω τα oversized pants. Πέρυσι λοιπόν επικράτησε διχασμός. Από τη μια πλευρά ήταν οι οπαδοί που θρηνούσαν «σκίνι τζινς for ever» και από την άλλη οι λυτρωμένοι «επιτέλους!».

Γεγονός είναι ότι κολοσσοί ταυτόσημοι με τα τζιν παντελόνια, όπως η Levi’s, εγκατέλειψαν πέρυσι τις skinny γραμμές, που έκοβαν την ανάσα, προσχωρώντας στο στρατόπεδο των baggy. Προηγήθηκε η γενιά Ζ, η οποία «έθαψε» μέσω Tik-Tok τα skinny jeans αποχαιρετώντας για πάντα (έννοια πολύ σχετική, μιας και η μόδα κύκλους κάνει) τα πολύ στενά, χαμηλοκάβαλα παντελόνια που αν μη τι άλλο δεν έτρεφαν αισθήματα στοργής γι’ αυτό που λέμε «body positivity».

Αν και το skinny είναι ένα βήμα πιο πέρα από το στενό, τα στενά παντελόνια, τύπου περισκελίδα, έγιναν μόδα τον 17o αιώνα και η δημοφιλία τους εκτινάχθηκε μεταξύ των Γάλλων αριστοκρατών. Όπως οι περισσότερες τάσεις, το παντελόνια σαν ιππασίας, πέρασαν και αλλού, αρχικά στην Αγγλία, και μετά έγιναν μόδα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν και τα αγόρια φορούσαν στενά παντελόνια από τον 17o αιώνα, δεν ίσχυε το ίδιο και για τα κορίτσια. Ελάχιστες κρέμασαν τις φούστες τους κι αυτό στο τέλος του 1800. Τα παντελόνια λίγες τόλμησαν να τα φορέσουν, τότε, καθώς συνδέονταν με φεμινιστικά κινήματα όπως οι σουφραζέτες. Έπρεπε να είσαι είτε πολύ πλούσια, είτε ριζοσπαστική και να το λέει η περδικούλα σου για να φορέσεις παντελόνι. Κινδύνευες να συλληφθείς. Το 1910 ήταν η χρονιά που το παντελόνι φορεμένο από γυναίκα έγινε περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό. Πέντε χρόνια αργότερα αναδύθηκαν πιο κομψές εκδοχές, βαμβακερών και τζιν παντελονιών αλλά χρειάστηκαν κανά δυο δεκαετίες ακόμη για να φορεθεί ευρέως από τις γυναίκες, χωρίς να παραξενεύει κανέναν.

Ο «χρυσός αιώνας» των Skinny Jeans ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 οπότε και έκαναν την εμφάνισή τους όπως τα γνωρίζουμε και τα φοράμε, έως σήμερα. Το κίνημα των Beatniks (βλ. Τζακ Κέρουακ) τα έβαλε στην γκαρνταρόμπα των ανδρών και τα skinny jeans έγιναν συνώνυμα της κουλτούρας του rock n’ roll και των «κακών αγοριών». Φορέθηκαν από σεξ σίμπολς της εποχής όπως ο Τζέιμς Ντιν και ο Μάρλον Μπράντο, με απόλυτο εκπρόσωπο της τάσης τον Έλβις Πρίσλεϊ. Στο Χόλιγουντ την επανάσταση έκαναν η Μέριλιν Μονρόε και η Όντρεϊ Χέπμπορν που φόρεσαν slim fit, ψηλόμεσα παντελόνια. Η δημοφιλία τους εκτινάχθηκε τη δεκαετία του ’60 έως ότου έγιναν mainstream. To 2000 τα skinny jeans έγιναν η στολή των Millenials, χαμηλοκάβαλα και τόοοσο σκίνι.

Για την κυριαρχία των στενών τζιν τη δεκαετία του 2000 έβαλε το χεράκι του και ο Hedi Slimane, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ο δημιουργικός διευθυντής του Dior Homme. Θεωρείται ο γκουρού των skinny και είναι εν μέρει υπεύθυνος για την έκρηξη των skinny jeans. Κατάφερε να κάνει την skinny αισθητική του επιθυμητή συνδυάζοντάς την με τον κόσμο της ποπ και της μουσικής, με ονόματα από τον Pete Doherty μέχρι την Kate Moss και κυρίως το συγκρότημα The Strokes που φόρεσε τις στενές του δημιουργίες.

Από το 2010 και μετά, τα skinny jeans έγιναν ο απόλυτος κανόνας και κατέλαβαν τις αγορές παντελονιών. Σε αυτό το σημείο, τα στενά τζιν δεν ήταν κάτι καινούργιο, αλλά ήταν η προφανής απόφαση για τις γυναίκες. Για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας, όσον αφορά το κόψιμο των παντελονιών δεν υπήρχε ιδιαίτερος δημιουργικός οίστρος. Σκίνι παντού. Και ποια δεν τα φόρεσε. Από τη Μάιλι Σάιρους, την Κέρι Ουάσινγκτον και την Κιάρα Φεράνι, μέχρι τη Μπλέικ Λάιβλι που τα καταευχαριστήθηκε υποδυόμενη τη Σερίνα στο σίριαλ «Gossip Girl». Και μετά ήρθε η «πτώση»… Από την άλλη, τόσα και τόσα skinny jeans βρίσκονται κρεμασμένα και διπλωμένα στις ντουλάπες. Να πάνε άχρηστα; Η απόφαση δική σας.