Η ανοιξιάτικη συλλογή Dior είναι εμπνευσμένη από τη βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων

Κάτι από γαλλική φινέτσα και μεσαιωνική αισθητική

Dior: Η συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023, που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, είναι εμπνευσμένη από την γαλλίδα βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων.

Η Catherine de Medicis ή Αικατερίνη των Μεδίκων ήταν αναμφισβήτητα μια σημαντική προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλο το όνομά της στην γαλλική ιστορία. Μέλος μιας από τις πιο σημαντικές οικογένειες της Αναγέννησης, σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Β’, μητέρα τριών μελλοντικών βασιλιάδων, με εκπληκτική πολιτική δύναμη, αποτέλεσε έμπνευση για βιβλία, ταινίες, σειρές και τώρα μια συλλογή υψηλής ραπτικής.

Στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού ο οίκος Dior και η Maria Grazia Chiuri κοίταξαν το μέλλον και τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία θα αναδιαμορφώσει -και αναδιαμορφώνει- τη μόδα. Στην πασαρέλα υπήρχαν σκηνικά που παρέπεμπαν σε κάστρο, χορευτές, μουσική από τη Bjork και μοντέλα με εντυπωσιακές δημιουργίες εμπνευσμένες από την Αικατερίνη των Μεδίκων. «Η ιδέα ήταν να παίξουμε με αυτή την αναφορά και με το πώς η μόδα και η δύναμη βρίσκονται σε διάλογο», δήλωσε η Chiuri που μπορεί να ταυτιστεί εν μέρει ως ιταλίδα που «βασιλεύει» στον κόσμο της μόδας στη Γαλλία.

Η Αικατερίνη υιοθέτησε νωρίς τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τον κορσέ. Στην πασαρέλα, η τριαντακονταετής βασιλεία της εκφράστηκε με μπαρόκ-γκοθ φορέματα με ογκώδεις φούστες (με σύρμα), επιχρυσωμένα γάντια, αρχιτεκτονικούς κορσέδες, μαύρη δαντέλα και μεσαιωνικά κεντημένα λουλούδια. Ολόκληρη η συλλογή έδινε έντονες σιλουέτες μέσα από μια γυναικεία ματιά. Η Chiuri ανέφερε ότι εμπνεύστηκε και από έναν χάρτη του Παρισιού, τον οποίο τύπωσε σε ένα Dior μαντήλι σε στιλ 1950s.