Thom Browne: Μια Σταχτοπούτα στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού

Το εντυπωσιακό σόου του αμερικανού σχεδιαστή συνοδεύτηκε με επιφωνήματα ενθουσιασμού, και υπήρχε λόγος σοβαρός

Thom Browne: Το εντυπωσιακό σόου του αμερικανού σχεδιαστή στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού ήταν μια αναπαράσταση της Σταχτοπούτας.

Ο Thom Browne είναι έτσι κι αλλιώς ουάου. Στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού έδωσε τον καλύτερο μαξιμαλιστικό εαυτό του. Η συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 ήταν μια φαντασμαγορία: girls and boys just want to have fun. 

Χρώματα, φραμπαλάδες, μεγάλοι όγκοι, μεγάλες σιλουέτες σχημάτισαν 57 σύνολα που θύμιζαν θεατρικά κοστούμια σε έργα του Μολιέρου ή ακριβέστερα σε μια παριζιάνικη όπερα. Άλλωστε το σόου έλαβε χώρα στο φουαγιέ της Όπερας Γκαρνιέ του Παρισιού. Ο Browne σκηνοθέτησε στην πασαρέλα μια αναπαράσταση της Σταχτοπούτας· ήταν το έργο που παρακολούθησε την πρώτη φορά που βρέθηκε στους χώρους της Όπερας Γκαρνιέ όταν ήταν παιδί. Βέβαια το παραμύθι ερμηνεύτηκε με αμερικανούς όρους, κοινώς αντί για άμαξα υπήρχε μια ροζ Κάντιλακ, και κάπως έτσι η Σταχτοπούτα έγινε Grease.  

© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Οι κωδικοί της αισθητικής του θα μπορούσαν να περιγραφούν με πολλές λέξεις -μπαρόκ, δαντέλες, βολάν, γιακάδες, κορσέδες, πουά, γκλαμ-, όμως θα μπορούσαν να περιοριστούν και σε μία: «τρέλα»! Από χρώματα έπαιξαν τα λευκά, τα κόκκινα, τα μπλε, το μοβ των βασιλιάδων, το χρυσό. 

© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ο Αμερικανός σχεδιαστής, που ξεκίνησε ως πωλητής του Armani και λάνσαρε την πρώτη του γυναικεία συλλογή μόλις το 2014, έχει κάνει άλματα, επαναφέροντας στη μόδα το fun, τη διασκέδαση. Με τον τρόπο του είπε για άλλη μια φορά πως η υψηλή ραπτική δεν χρειάζεται να παίρνει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό της.

© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Στα highlights του σόου συγκαταλέγεται η εμφάνιση της Τζάνετ Τζάκσον με ένα ρούχο της ανδρικής συλλογής. Στο κοινό υπήρχε και η Μέισι Γουίλιαμς, η Άρια του Game of Thrones, με ένα ιδιαίτερο και κομψό γκρι σύνολο. Η 12χρονη κάποτε Άρια μεγάλωσε αρκετά ώστε να έχει αγόρι. Ο Ρούμπιν Σέλμπι, το αγόρι της, είναι ιδρυτής του πρακτορείου μοντέλων Contact και εμφανίστηκε στο σόου με πλισέ γκρι φούστα. 

© EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON