To supermodel Paloma Elsesser ποζάρει με τη μίνι φούστα της Miu Miu
© Paloma Elsesser/Instagram
Fashion

4 πληροφορίες που θα σε πείσουν να υιοθετήσεις το trend της μίνι φούστας

Όσο λιγότερο είναι το ύφασμά της τόσο ισχυρότερο είναι το μηνυμά της

Τέσσερις λόγοι που αποδεικνύνουν πόσο σημαντικό είναι ότι το trend της μίνι φούστας επέστρεψε

Tα trends έρχονται και φεύγουν. Κάποιοι επιλέγουν να τα ακολουθήσουν και κάποιοι όχι. Πολλές φορές όμως μια στιλιστική τάση, λόγω της πορείας της στο χρόνο, συνδέεται με μηνύματα και κοινωνικούς συμβολισμούς. Η μίνι φούστα ανήκει αναμφισβήτητα στην παραπάνω κατηγορία.

Η ιστορία της μίνι φούστας είναι επαναστατική

Η μίνι φούστα αποτέλεσε ένα εμβληματικό σύμβολο της δεκαετίας του 1960 και ενσάρκωσε το -γεμάτο αντιφάσεις- πνεύμα της εποχής. Η κυριότερη από τις αντιφάσεις  ήταν αυτή μεταξύ της ενδυνάμωσης και της ευαλωτότητας των γυναικών. Η βρετανίδα σχεδιάστρια Mary Quant παρουσίασε τη μίνι φούστα για πρώτη φορά στο Bazaar του Λονδίνου το 1955. Ο ορισμός της μίνι φούστας, σύμφωνα με την Quant, ήταν ρούχο όπου το άκρο του έφτανε κάτω από το μέσο του μηρού και δεν ξεπερνούσε τον γοφό πάνω από δέκα εκατοστά. Η μίνι φούστα αργότερα αντικαταστάθηκε με την micro-mini φούστα. Παρόλα αυτά, το trend της μίνι φούστας σε οποιαδήποτε παραλλαγή του αποτελεί φόρο τιμής στην πλούσια ιστορία της.

Η Mary Quant το 1966 με ένα μίνι φόρεμα
©Jack de Nijs/ Wikimedia Commons

Η επιλόγη της μίνι φούστας είναι ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας

Η άποψη ότι τα ρούχα που επιλέγουμε να φορέσουμε μπορούν να εξωθήσουν κάποιον σε πράξη βιασμού συντελεί στη «νομιμοποίηση» της σεξουαλικής βίας. Στην πραγματικότητα, η επικράτηση αυτής της αντίληψης επιτρέπει στους θύτες να απενοχοποιούν τις πράξεις τους. Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εάν μια γυναίκα φορά ένα αποκαλυπτικό ρούχο, είναι κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνη σε περίπτωση που πέσει θύμα σεξουαλικής βίας. Για το λόγο αυτό, η υιοθέτηση της τάσης της μίνι φούστας, πέρα από στυλιστική άποψη, είναι και ένα ισχυρό μήνυμα. Επιπλέον, η επιλογή ρούχων που τείνουν να χαρακτηρίζονται ως προκλητικά, είναι μια ένδειξη στήριξης και ηθικής δικαίωσης των θυμάτων σεξουαλικής βίας.

Μίνι φούστα από την συλλόγη Versace 2023
Ⓒ milafashionweek/ Instagram

Η μίνι φούστα αναβαθμίζει την εμφάνιση

Οι μίνι φούστες, όταν συνδυαστούν σωστά, αναδεικνύουν με εξαιρετικό τρόπο τα πόδια. Ένα σύνολο που εμπεριέχει μίνι φούστα και ψηλές μπότες ή κάλτσες μέχρι το γόνατο δίνει μια αίσθηση εξεζητημένου στυλ.

H Emili Sindlev φοράει blumarine μίνι φούστα της κολεξιόν FALL WINTER 2022
Ⓒblumarine/ Instagram

Η μίνι φούστα επιδρά στην ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μίνι φούστας είναι ότι είναι ένα άνετο ρούχο, που κολακεύει τις περισσότερες φορές και επιπλέον καταλαμβάνει τον ελαχιστότατο χώρο στη βαλίτσα όταν ταξιδεύουμε. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι μίνι φούστες, σε αντίθεση με τα στενά παντελόνια, επιτρέπουν μια υπέροχη ελευθερία κινήσεων.

Μίνι φούστα της εταιρείας Miu Miu
Ⓒ miumiu/ Instagram

Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι αρκετές από τις μίνι φούστες που είδαμε στις πασαρέλες των φετινών fashion weeks δεν μπορούν να υποστηριχθούν από όλες τις γυναίκες. Ωστόσο, η επαναφορά του trend μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, ώστε να επανεκτιμηθεί η αξία αυτού του κομψού και διαχρονικού ρούχου.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice