Ο Balenciaga τερμάτισε τη συνεργασία του με τον Κάνιε Γουέστ
© EPA/MICHAEL REYNOLDS
Fashion

Ο Balenciaga τερμάτισε τη συνεργασία του με τον Κάνιε Γουέστ

Προηγήθηκε η Gap, ενδεχομένως θα ακολουθήσει και η Adidas

Ο Balenciaga έβαλε επισήμως τέλος στη συνεργασία του με τον Κάνιε Γουέστ μετά την κατακραυγή για το t-shirt White Lives Matter και τις προκλητικές αναρτήσεις του καλλιτέχνη.

Όταν ο Κάνιε Γουέστ φόρεσε το μπλουζάκι μίσους White Lives Matter στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, ο Balenciaga και η μαμά ομπρέλα Kering έμειναν σιωπηλοί. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, ο Κάνιε βγήκε στο instagram και επιτέθηκε σε διάφορες προσωπικότητες του κλάδου, τη στιλίστρια της Vogue Gabriella Karefa-Johnson και την ίδια την Αν Γουίντουρ. 

Σιωπηλή παρέμεινε τόσο η Kering όσο και ο Balenciaga όταν twitter και instagram τον απέκλεισαν καθώς ανέβαζε αντισημιτικά ποστ. Η κατακραυγή της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ, ανθρώπων της μόδας όπως οι υπεύθυνοι της Vogue και η αμερικανίδα σχεδιάστρια Tremaine Emory και εν γένει του κόσμου πίεσε τις καταστάσεις. «Ο Balenciaga δεν έχει πια καμία σχέση ούτε κάποια σχέδια για μελλοντικά πρότζεκτ που σχετίζονται με τον καλλιτέχνη» ανέφερε σε μια λιτή ανακοίνωση η Kering. 

Ο Κάνιε Γουέστ είχε καλλιεργήσει μια στενή σχέση συνεργασίας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου, Demna Gvasalia. Άνοιξε το πρόσφατο σόου του οίκου περπατώντας πάνω σε τύρφη, ενώ είχε ζητήσει τη συνδρομή του σχεδιαστή για τον σχεδιασμό προϊόντων της σειράς Yeezy Gap. 

Τον φετινό Σεπτέμβριο η Gap έκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τον Κάνιε, ενώ και η adidas, η οποία ξεκίνησε μια προσοδοφόρα πολυετή συνεργασία με τον καλλιτέχνη το 2016, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η συνέχιση της συνεργασίας βρίσκεται υπό εξέταση.

Να σημειωθεί πως ο Κάνιε, πάνω στην προσπάθειά του να αμυνθεί, επέκρινε και τον ιδιοκτήτη της LVMH (μεγάλος αντίπαλος της Kering) και του Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνό. Σε ένα παραληρηματικό ποστ γραμμένο με κεφαλαία, κατηγόρησε τον Αρνό πως σκότωσε τον Βέρτζιλ Άμπλοου, κολλητό του Γουέστ και καλλιτεχνικό διευθυντή του ανδρικού τμήματος του Louis Vuitton. Σε ένα instagram story, έγραψε πως η LVMH προσπάθησε να δολοφονήσει τους φίλους του έναν προς έναν. 

Τον λόγο μέσω instagram πήρε η σχεδιάστρια Tremaine Emory, η οποία, μεταξύ άλλων, κατακεραύνωσε τον Γουέστ: «Ο καλύτερός σου φίλος Βέρτζιλ, ΝΕΓΡΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Τέτοια εποχή πέρσι είχες πει μπροστά σε όλους τους υπαλλήλους σου στη Yeezy πως τα σχέδια του Βέρτζιλ ήταν ντροπή για τη μαύρη κοινότητα… Δεν είσαι θύμα, είσαι απλώς ένας ανασφαλής νάρκισσος που ψοφάς για αναγνώριση από τον κόσμο της μόδας…». Με τούτα και με κείνα, φαίνεται πως ο Κάνιε Γουέστ έκλεισε οριστικά όλες τις μεγάλες πόρτες της βιομηχανίας. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice