Schiaparelli: Το show υψηλής ραπτικής επηρεασμένο από την Κόλαση του Δάντη

Η Naomi Campbell, η Irina Shayk και η Shalom Harlow περπατούν στην επίδειξη με επιβλητικά ζώα στα ρούχα τους. Γιατί η Kylie Jenner επέλεξε να φορέσει ένα κεφάλι λιονταριού;

Ο Daniel Roseberry, σχεδιαστής του οίκου Schiaparelli, εμπνέεται από την Κόλαση του Δάντη για αυτό το νέο του εγχείρημα υψηλής ραπτικής

Ολοκληρώθηκε η επίδειξη της συλλογής υψηλής ραπτικής Άνοιξη-Καλοκαίρι 2023 του οίκου Schiaparelli στο Petit Palais- Μουσείο Καλών Τεχνών στο Παρίσι στα πλαίσια της Haute Couture Week. Σε μια «εξωφρενική» -και πάντοτε με σουρεαλιστικά στοιχεία- επίδειξη επηρεασμένη από την Κόλαση του Δάντη (Dante’s Inferno), ο δημιουργικός διευθυντής Daniel Roseberry εδραίωσε την ιδιότητά του ως ένας από τους πιο σημαντικούς μόδιστρους της γενιάς του. Ακριβώς όπως η ιδρύτρια του οίκου, Elsa Schiaparelli προσέλκυσε την ελίτ του στυλ με την πρωτοποριακή της αίγλη πριν από σχεδόν έναν αιώνα, έτσι και ο Roseberry παρουσίασε μια συλλογή με παγκόσμια πρωτοποριακή κομψότητα.

Ενώ το “Shocking Pink” ήταν η επιλογή της Elsa Schiaparelli τη δεκαετία του 1930, σε μια εποχή που μια πιο συντηρητική παλέτα ήταν το ζητούμενο για τους κοσμικούς, σήμερα o Roseberry δεν χρειάζεται bold χρώματα για να δελεάσει το κοινό του- άλλωστε, ο Valentino μόλις διεκδίκησε το φούξια για το AW22. Αντίθετα, οι αποχρώσεις που επέλεξε ο Roseberry παρέμειναν ήπιες (μαύρο, σαμπανιζέ, μπεζ), επιτρέποντας στην προσοχή μας να επικεντρωθεί πιο έντονα στην τέχνη του. Για το SS23, ο Roseberry μας επιβεβαίωσε ότι τα βασικά στυλ της Schiaparelli επέστρεψαν σε όλο τους το γιγαντιαίο μεγαλείο: extra μεγάλοι ώμοι, μικροσκοπική μέση και φαρδιά γοφοί, επιχρυσωμένα πρόσωπα, μπουστάκια με κέρατα και εξωφρενικά αξεσουάρ κοσμούσαν την πασαρέλα. Αυτή τη φορά, συνδυασμένα με μια πιο γήινη φιλοσοφία, δείχοντας μια άλλη ασιθητική. 

© Instagram/ schiaparelli

Από την πασαρέλα δεν έλειψαν οι αναπαραστάσεις μεγάλων και επιβλητικών ζώων. Η Shalom Harlow βγήκε στην πασαρέλα με ένα γούνινο στράπλες μίντι φόρεμα με το κεφάλι μιας τεράστιας λεοπάρδαλης του χιονιού σε φυσικό μέγεθος στο μπροστινό μέρος, ενώ η Naomi Campbell βγήκε ντυμένη με ένα μαύρο γούνινο παλτό με ένα κεφάλι λύκου, έτοιμο να κατασπαράξει όποιον βρεθεί στο δρόμο του. Η Irina Shayk εμφανίστηκε με ένα one shoulder βελούδινο φόρεμα που στο πέτο του είχε ένα κεφάλι λιονταριού σε αληθινές διαστάσεις. Το ρούχο έμοιαζε πολύ με της Kylie – μία επιπλέον απόδειξη ότι τα μεγαλύτερα ονόματα έχουν πρόσβαση στην υψηλή ραπτική πριν καν εμφανιστούν στις πασαρέλες. Τα ζώα παρέπεμπαν στη λεοπάρδαλη, τη λέαινα και τη λύκαινα στην Κόλαση του Δάντη, το θέμα της επίδειξης, και αντιπροσωπεύουν τη λαγνεία, την υπερηφάνεια και τη φιλαργυρία. «Είναι η ιδέα ότι για να φτάσεις στον παράδεισο πρέπει να περάσεις από την κόλαση. Ο Δάντης έφτασε στην Κόλαση στη μέση της ζωής του και μου άρεσε που το καθένα από τα ζώα εκεί αντιπροσώπευε ένα διαφορετικό βίτσιο», εξηγεί ο Roseberry. Σημειώνεται ότι, οι κατασκευές είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένες με το χέρι από αφρό, ρητίνη και άλλα τεχνητά υλικά. Άλλα κομμάτια που χαρακτηρίζονται από έκρηξη παγιέτας και κρυστάλλων, όπως αυτό του σκανδιναβικού μοντέλου Mona Tougaard -φλογερή φούστα στο χρώμα της τερακότα με χάντρες και ένα ξύλινο μπούστο που έμοιαζε με ασπίδα, είναι εμπνευσμένα από την ολισθηρή γοητεία και καθαρότητα των κρυσταλλωμένων τοίχων των σπηλαίων- καθρεφτών της Κόλασης. Ο Roseberry ανέφερε το αβέβαιο ταξίδι του Δάντη στην κόλαση με την αμφιβολία που έχει ένας σχεδιαστής όταν αρχίζει να σχεδιάσει. «Αυτή η συλλογή είναι ο φόρος τιμής μου στην αμφιβολία. Ήθελα να απομακρυνθώ από τις τεχνικές με τις οποίες ήμουν άνετος και κατανοητός, για να επιλέξω αντ' αυτού εκείνο το σκοτεινό δάσος όπου όλα είναι τρομακτικά αλλά καινούργια».

© Instagram/ schiaparelli
© Instagram/ schiaparelli

Καλεσμένοι

Η Kylie Jenner έκανε αίσθηση στην πρώτη σειρά φορώντας ένα μαύρο βελούδινο μάξι φόρεμα και ένα τεράστιο τρισδιάστατο κεφάλι λιονταριού - σαν κορσάζ - που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του κορμού της, όμοιο με αυτό της Irina Shayk. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς έγινε μετά την αποκάλυψη του ονόματος του γιου της. Το όνομα που επέλεξε είναι το Aire, που σημαίνει «Λιοντάρι του Θεού». Τα αξεσουάρ της ήταν ένα ζευγάρι χρυσές γόβες με τακούνια και μια χρυσή τσάντα από δέρμα φιδιού. Ακόμη, η Doja Cat έκανε εντυπωσιακή είσοδο ντυμένη από την κορυφή ως τα νύχια με το φλογερό κόκκινο του Schiaparelli, με ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα της βαμμένα κόκκινα και γεμάτα κόκκινα κρύσταλλα -30.000 στο σύνολο! Δημιουργίες του Schiaparelli επέλεξαν και οι αδερφές Ferragni, Chiarra και Valentina και η Philippine Leroy- Beaulieu. Ανάμεσα στους A-List καλεσμένους ήταν επίσης ο δημιουργικός διευθυντής του Balmain, Olivier Rousteing και οι ηθοποιοί Ruth Wilson και Diane Kruger.




Πρόσφατες δημιουργίες του οίκου

Μόνο φέτος, ο δημιουργικός διευθυντής Daniel Roseberry έχει ντύσει τη Rihanna (με ένα custom oversized παλτό όπερας στις Χρυσές Σφαίρες), την Julia Roberts (με custom κεντημένες ηλιαχτίδες στα Critics Choice Awards), την Kendall Jenner (με ένα φόρεμα με αλυσίδες και χείλη με λαιμόκοψη στην εμφάνιση της Beyoncé στο Atlantis στο Ντουμπάι) και την Hailey Bieber (με μια γιγαντιαία ολόσωμη φόρμα με χρυσές ζώνες στην έναρξη των OBB Studios στο Χόλιγουντ).

Είναι φανερό ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του παραδοσιακού οίκου υψηλής ραπτικής Schiaparelli το 2019, ο Daniel Roseberry κατάφερε να αναζωογονήσει τη μάρκα με την πρωτοποριακή, εξωπραγματική αισθητική για την οποία φημιζόταν η ιδρύτριά της Elsa Schiaparelli - και με αυτόν τον τρόπο, εδραίωσε τη Schiaparelli στην πρωτοπορία της σύγχρονης μόδας σε παγκόσμια κλίμακα.