Mama Cax: Το doodle της Google για το μοντέλο με το ένα πόδι

Πρότυπο δύναμης και απόδειξη το τι μπορεί να πετύχει η ανθρώπινη θέληση

Newsroom |

Mama Cax - Το σημερινό doodle της Google - Το μοντέλο με το ένα πόδι που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα - Αυτή είναι η ιστορία της

Τη Mama Cax με doodle τιμά σήμερα Τετάρτη (8/2) η Google. Η Mama Cax ήταν μοντέλο, ακτιβίστρια και blogger. Το γεγονός ότι έχασε το πόδι της σε ηλικία 14 ετών δεν την εμπόδισε να γίνει ένα από τα διασημότερα μοντέλα στον κόσμο, αποτελώντας παράδειγμα δύναμης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο καρκίνος που μπήκε στη ζωή της δεν τη σταμάτησε, κάνοντας πράξη τα όνειρά της. Άφησε την τελευταία της πνοή το 2019. Η είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος συγγενείς, φίλους και θαυμαστές.

H Mama Cax, με τον τρόπο ζωής της ενίσχυσε το body positivity, το κίνημα υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας του σώματος και της εξωτερικής εμφάνισης. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για τα ΑμΕΑ, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τις δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και την ανάγκη για μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση.

Ποια ήταν η Mama Cax που τιμά η Google με doodle

Η Cacsmy Brutus, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα της Mama Cax, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 20 Νοεμβρίου 1989. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Αϊτή.

Σε ηλικία 14 ετών διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα και καρκίνο του πνεύμονα. Υποβλήθηκε σε αντικατάσταση ισχίου χωρίς όμως αποτέλεσμα, γι' αυτό και χρειάστηκε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό. Η Mama Cax έχασε το ένα της πόδι.

Μετά την εγχείρηση οι γιατροί ήταν απαισιόδοξοι: Της έδιναν τρεις εβδομάδες ζωής. Εκείνη πάλεψε και όχι απλά κατάφερε να ζήσει πολύ περισσότερο αλλά φρόντισε να στείλει το δικό της μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας με την πορεία που ακολούθησε.

«Πέρασα ίσως μία ή δύο εβδομάδες χωρίς να κοιτάζω καθόλου το σώμα μου. Αυτή η αποστροφή διήρκεσε σε όλη τη διάρκεια των πρώτων χρόνων μου στο κολέγιο. Το να νιώθω όμορφη ή να βρίσκομαι σε έναν χώρο όπου θα ένιωθα όμορφη δεν ήταν για εμένα. Δεν αποτελούσε προτεραιότητα, επειδή θεωρούσα ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να φτάσω εκεί» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο Glamour.

Το μοντέλο Mama Cax άλλαξε τα πρότυπα στη Μόδα - Η πασαρέλα με το προσθετικό πόδι

H Mama Cax έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 πήγε στον Λευκό Οίκο για να συμμετάσχει σε μια επίδειξη μόδας που είχε διοργανώσει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η τότε Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα. Εκείνη την περίοδο εργαζόταν στο γραφείο του δημάρχου της Νέας Υόρκης, ολοκληρώνοντας παράλληλα τις σπουδές της.

Το 2017 η Mama Cax εμφανίστηκε στην πρώτη της εμπορική διαφήμιση και σύντομα υπέγραψε με το πρακτορείο JAG Models στη Νέα Υόρκη. Περπάτησε στην πασαρέλα σε επιδείξεις για το Chromat και το Fenty Beauty της Rihanna. Συμμετείχε, επίσης, σε διαφημιστικές καμπάνιες των Tommy Hilfiger και Sephora.

Με το προσθετικό πόδι της, η Mama Cax ήταν μια -περήφανα- αντισυμβατική φιγούρα του μόντελινγκ.

H Mama Cax περπάτησε στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης το 2018 με μαγιό, το οποίο είχε σχεδιάσει η Becca McCharen. Σε συνέντευξή της είχε αποκαλύψει ότι δεν ονειρευόταν από μικρή να γίνει μοντέλο και πως οι πασαρέλες προέκυψαν στην πορεία. Αυτό, όμως, που ήθελε να κάνει ήταν να βάλει και εκείνη το «λιθαράκι» της, ώστε να αλλάξουν τα «πρότυπα ομορφιάς» και η στάση του κόσμου απέναντι στη «διαφορετικότητα», καθώς και να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα ΑμΕΑ.

Το 2019, η Cax έγινε το πρόσωπο της Olay στην καμπάνια για τα αντιηλιακά της εταιρείας. Την ώρα που βρισκόταν στην Αγγλία τον Δεκέμβριο του 2019, η Mama Cax εισήχθη στο Royal London Hospital, με έντονους κοιλιακούς πόνους και θρόμβους στον πνεύμονα. Πέθανε στο νοσοκομείο στις 16 Δεκεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι τo 2018 η Teen Vogue είχε κυκλοφορήσει με τριπλό εξώφυλλο αφιερωμένο στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Mama Cax ήταν ένα από τα τρία πρόσωπα στο συγκεκριμένο εξώφυλλο μαζί με τις Jillian Mercado και Chelsea Werner.