Η tattoo artist Apo Whang-Od διανύει το 106ο έτος της ηλικίας της και φιγουράρει στο εξώφυλλο Απριλίου της φιλιππινέζικης Vogue.
Η γηραιότερη tattoo artist που πρωταγωνιστεί σε εξώφυλλο της Vogue είναι 106 ετών © Artu Nepomuceno/Vogue Philippines
Fashion

Tattoo artist ηλικίας 106 ετών στο εξώφυλλο της Vogue

Έγραψε ιστορία η Apo Whang-Od, τελευταία εναπομείνασα μαμπατόκ

62224-137655.jpg
Newsroom |

Η tattoo artist Apo Whang-Od διανύει το 106ο έτος της ηλικίας της και φιγουράρει στο εξώφυλλο Απριλίου της φιλιππινέζικης Vogue.

Καλλιτέχνιδα τατουάζ από τις Φιλιππίνες, στην οποία πιστώνεται ότι βοήθησε να κρατηθεί ζωντανή μια μορφή της τέχνης της δερματοστιξίας γνωστής ως μπατόκ, έγινε το γηραιότερο μοντέλο του εξωφύλλου της Vogue, αφού εμφανίστηκε στη φιλιππινέζικη έκδοση του περιοδικού σε ηλικία 106 ετών.

Η Apo Whang-Od, η οποία είναι από το Μπουσκαλάν, ένα απομακρυσμένο, ορεινό χωριό στην επαρχία Kalinga των βόρειων Φιλιππίνων, άρχισε να κάνει τατουάζ στα 16 της.

Έχοντας χαρακτηριστεί ως η τελευταία εναπομείνασα μαμπατόκ, παραδοσιακή καλλιτέχνιδα τατουάζ της Kalinga, έχει εμπνεύσει μια νέα γενιά δημιουργών της τεχνικής μπατόκ, αναφέρει η Vogue.

Το μπατόκ περιλαμβάνει το χτύπημα του τατουάζ στο δέρμα με το χέρι, χρησιμοποιώντας ένα αγκάθι, το οποίο είναι βουτηγμένο σε αιθάλη και φυσική βαφή και είναι στερεωμένο σε ένα ραβδί μπαμπού.

«Όντας η τελευταία μαμπατόκ της γενιάς της, έχει αποτυπώσει τα σύμβολα της φυλής Καλίνγκα, που υποδηλώνουν δύναμη, γενναιότητα και ομορφιά, στο δέρμα χιλιάδων ανθρώπων που έκαναν προσκύνημα στο Μπουσκαλάν», έγραψε η Vogue στο Instagram.

Whang-Od: Η tattoo artist που κάνει τους τουρίστες να συρρέουν στο χωριό της

Παραδοσιακά, τα τατουάζ αντιπροσωπεύουν τη γενναιότητα για τους άνδρες πολεμιστές ή την ομορφιά για τις γυναίκες. Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς η Whang-Od φημίζεται για την τέχνη της, οι τουρίστες συρρέουν όλο και περισσότερο στο χωριό της για να κάνουν τατουάζ. Περισσότεροι νέοι άνθρωποι έχουν επίσης αρχίσει να εκπαιδεύονται στην πρακτική, σύμφωνα με τη Vogue.

Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού, Bea Valdes, είπε στο CNN ότι το προσωπικό της έκδοσης ήταν ομόφωνο στην απόφασή τους να βάλουν τη Whang-Od στο εξώφυλλο.

«Αισθανθήκαμε ότι αντιπροσώπευε τα ιδανικά μας για το τι είναι όμορφο στην Φιλιππινέζικη κουλτούρα μας», είπε η Valdes. «Πιστεύουμε ότι η έννοια της ομορφιάς πρέπει να εξελιχθεί και να περιλαμβάνει διαφορετικά πρόσωπα και μορφές. Αυτό για το οποίο ελπίζουμε να μιλήσουμε είναι η ομορφιά της ανθρωπότητας».

Η Whang-Od, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Maria Oggay, είναι μια από τις λίγους σταρ του εξωφύλλου της Vogue που προέρχονται από κοινότητα ιθαγενών και θεωρείται επίσης το γηραιότερο άτομο που εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα του περιοδικού. Το 2020, η Τζούντι Ντεντς έγινε η γηραιότερη σταρ του εξωφύλλου της βρετανικής Vogue στα 85 της.

105 year old Tattoo Artist in The Philippines | Apo Whang Od | Buscalan, Tinglayan, Kalinga

Η Whang-Od δεν έχει πιστοποιητικό γέννησης, ωστόσο, της εκδόθηκε ταχυδρομική ταυτότητα το 2017, η οποία της επέτρεψε να έχει πρόσβαση σε προνόμια που ήταν διαθέσιμα σε αιωνόβιους στις Φιλιππίνες.

Ένας μαμπατόκ μπορεί να περάσει τις δεξιότητές του μόνο μέσω της γραμμής αίματος του, και έτσι η Whang-Od έχει εκπαιδεύσει τα ανίψια της να κρατούν την πρακτική ζωντανή. Ωστόσο, σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει τατουάζ για όσο χρονικό διάστημα το επιτρέπει η όρασή της, είπε.

«Γιατί να μην συνεχίσω να κάνω τατουάζ όσο μπορώ να βλέπω;», είπε στη Vogue. «Θα σταματήσω μόνο όταν δεν μπορώ να δω πια, ώστε να συνεχίσω να δίνω στους ανθρώπους το σημάδι του Μπουσκάλαν, το σημάδι της Καλίνγκα».

(Με πληροφορίες του Guardian)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice