Μέρι Κουάντ: Η βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας που συνδέθηκε με τη φούστα μίνι και τα swinging sixties πέθανε σε ηλικία 93 ετών.
H βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Μέρι Κουάντ στο ατελιέ της το 1965 © Keystone/Getty Images
Fashion

Πέθανε η σχεδιάστρια μόδας Μέρι Κουάντ, «μητέρα» της φούστας μίνι

Κεντρικό πρόσωπο των swinging sixties, υπήρξε μια από τις γνωστότερες σχεδιάστριες του εικοστού αιώνα

62224-137655.jpg
Newsroom |

Μέρι Κουάντ: Η βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας που συνδέθηκε με τη φούστα μίνι και τα swinging sixties πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Η βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Μέρι Κουάντ, η δημιουργός της μίνι φούστας, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Η Μέρι Κουάντ, κεντρικό πρόσωπο των Swinging Sixties, ήταν μια από τις γνωστότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα και εξαιρετικά καινοτόμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογενείας της.

Γεννημένη το 1930 στο Λονδίνο, άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ, το Bazaar, στο Τσέλσι το 1955, την εποχή που η συνοικία γνώριζε την μεγάλη της άνθηση. Το κατάστημα ρούχων και αξεσουάρ έγινε γρήγορα ο τόπος συνάντησης των Beatles ή των Rolling Stones, της Μπριζίτ Μπαρντό, της Οντρεϊ Χέμπορν.

Η Μέρι Κουάντ καθιέρωσε τα μίνι φορέματα και τις μίνι φούστες, σε απλές γραμμές και ζωηρά χρώματα. Αλλά οι γυναίκες τής οφείλουν επίσης το σορτς, τα hot-pants, τα πλαστικά αδιάβροχα, την αδιάβροχη μάσκαρα, τις κασετίνες του μακιγιάζ.

«Τα ρούχα μου ταίριαζαν στη μόδα των εφήβων, στην pop, στα μπαρ του εσπρέσο, στα κλαμπ της τζαζ», έγραφε στην πρώτη της αυτοβιογραφία «Quant by Quant» που κυκλοφόρησε το 1965.

Σπουδάστρια σχεδίου του Κολεγίου Γκόλντσμιφ στην απαρχή της βρετανικής Pop Art, γνωρίστηκε με τον νεαρό, εκκεντρικό αριστοκράτη Αλεξάντερ Πλάνκετ Γκριν, με τον οποίο συνήθιζαν να τριγυρίζουν στους δρόμους ντυμένοι εκκεντρικά.

British fashion icon Mary Quant, 1968: CBC Archives | CBC

To 1955 αποφάσισαν να μοιραστούν τις ιδέες τους για το στιλ και το σχέδιο μόδας ανοίγοντας στην Κινγκς Ρόουντ τη μπουτίκ Bazaar, όπου αρχικά η Μέρι Κουάντ πουλούσε καπέλα που έφτιαχνε η ίδια και αξεσουάρ που κατασκεύαζαν οι φίλοι τους από τις σχολές καλών τεχνών.

Έκτοτε και για όλη τη δεκαετία που έγινε γνωστή ως swinging sixties, η Κουάντ μεταμόρφωσε τον κόσμο της μόδας, εκτοπίζοντας την παντοκρατορία της παρισινής υψηλής ραπτικής και ορίζοντας το Λονδίνο ως νέο παγκόσμιο κέντρο του στιλ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice