Karl Lagerfeld & οι μούσες του: σχέσεις έμπενευσης, αγάπης και δημιουργίας
© Chanel
Fashion

Karl Lagerfeld: Οι μεγάλες «αδυναμίες» της ζωής του

Από τη γάτα του τη Choupette μέχρι την Κάρα Ντελεβίν, τον Φάρελ Γουίλιαμς και τον μικρούλη Hudson Kroenig

Σοφία Βαμβακά
Σοφία Βαμβακά
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο φετινό Met Gala όπως είναι πια σε όλους γνωστό, θα είναι αφιερωμένη στον Karl Lagerfeld. Η επιστήθια φίλη του Άννα Γουίντουρ, λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του αποφασίζει να του κάνει αυτό το αφιέρωμα όχι φυσικά λόγω της φιλίας τους αλλά γιατί δικαίως ο Λάγκερφελντ αξίζει αυτή τη τιμή. Ο Lagerfeld, έμεινε στην ιστορία της μόδας σαν ένας από τους πιο εμβληματικούς σχεδιαστές. 

Ο Λάγκερφελντ είχε πάντα ένα δικό του φαν κλαμπ αλλά και ο ίδιος είχε τις δικές του "αδυναμίες" που του άρεσε να έχει δίπλα του. Στις επιδείξεις ήταν περιτριγυρισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα, μοντέλα, βοηθούς, φίλους, συγγενείς φίλων και του ίδιου. Τις περισσότερες φορές έκλεινε τις επιδείξεις του παρέα με τα μοντέλα που ξεχώριζε ο ίδιος και που τις περισσότερες φορές έκανε μούσες του. Mε αφορμή την έκθεση στο Met Gala θυμηθήκαμε τα πρόσωπα που ήρθαν πιο κοντά στον Κάιζερ της μόδας και που ο ίδιος συνήθιζε συχνά να στήνει μπροστά στον ίδιο του το φωτογραφικό φακό.

Η γυναίκα της ζωής του Lagerfeld

Η Choupette, ήταν η γάτα που συντρόφευε τον σχεδιαστή μέχρι και το θάνατό του, το 2019. Η ίδια έφτασε στα χέρια του ως δώρο του Baptiste Giabiconi, ενός Γάλλου με ξεχωριστή θέση στον κόσμο του Lagerfeld. Η αδυναμία του σχεδιαστή στο κατοικίδιο του επιβεβαιώθηκε, καθώς ο ίδιος φρόντισε με την κληρονομιά που της άφησε να γίνει η πλουσιότερη γάτα στον κόσμο. Ο λογαριασμός της στο Instagram ‘Choupetteofficiel’ ξεπερνά τους εκατό χιλιάδες ακόλουθους, ενώ η διαφημιστική της αξία εκτιμάται γύρω στα τριάντα εκατομμύρια ευρώ.

Η οικογένεια που ο ίδιος διάλεξε 

Ο Lagerfeld είχε αδυναμία στα παιδιά των φίλων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Hudson Kroenig. Τον θεωρούσε συγγενικό του πρόσωπο και ήταν ο μικρός γιός ενός από τα αγαπημένα του μοντέλα, του Brad Kroenig. Δεν υπήρξε καμία επίδειξη από τις τελευταίες της ζωής του που να μην την κλείνει συντροφιά με τον μικρούλη.  Η Lily Rose Depp, μια από τελευταίες μούσες του ήταν κόρη της  Βανέσα Παραντί επιστήθιας φίλης του σχεδιαστή και η ίδια μούσα του από την ηλικία που έχει τώρα η κόρη της. Αντίστοιχη ξεχωριστή θέση στην καρδιά του τα τελευταία χρόνια είχε και η κόρη της Σίντι Κρόφορντ, Κάια που μάλιστα της αφιέρωσε και μια σειρά ρούχων από την ομώνυμη εταιρεία του. Αδυναμία είχε και στους Lulu Gainsbourg και Sean Lennon, γιοι των αντίστοιχων μουσικών Serge Gainsbourg και John Lennon και συχνά φωτογραφιζόταν μαζί τους.

Η κληρονόμος του στην Chanel

«Είναι το δεξί και το αριστερό μου χέρι», είχε δηλώσει ο σχεδιαστής για τη μετέπειτα κληρονόμο της θέσης του στον οίκο Chanel. Η Viriginie Viard, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου από το 2019, ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον σχεδιαστή το 1987. Υπήρχε μια απόλυτη ταύτηση, εμπιστοσύνη και εκτίμηση μεταξύ των δύο μέχρι το τέλος της ζωής του. 

Ηθοποιοί

Η Keira Knightley πρωταγωνίστησε στην καμπάνια του αρωματος Coco Mademoiselle και συνεργάστηκε με τον Lagerfeld στην ταινία μικρού μήκους ‘Once upon a time’ για τα εκατοστά γεννέθλια του οίκου. Η Penelope Cruz ήταν μούσα, ambassador και φίλη του σχεδιαστή. Την ηθοποιό Marion Cotillard είχε επιλέξει σαν πρόσωπο του διασημότερου αρώματος στον κόσμο «Chanel No.5». Η Uma Thurman, υπήρξε κι αυτή αγαπημένη του ηθοποιός. Να μη ξεχνάμε ακόμα την Αμερικανίδα Dakota Fanning, τη Γιαπωνέζα Rinko Kikuchi,τη Κινέζα Zhou Xun, την Kristen Stewart και την Margot Robbie.

Μοντέλα

Πολλές από τις μούσες του σχεδιαστή ήταν μοντέλα. Η Kendall Jenner πρωταγωνιστούσε στις πασαρέλες του οίκου Chanel. O σχεδιαστής ξεχώρισε την εξωτική ομορφιά της Adut Akech, ενώ αφιέρωσε μια ολόκληρη συλλογή στην αγαπημένη του Cara Delevigne. Τέλος, ο Lagerfeld ήταν λάτρης της γαλλικής φινέτσας της Ines de La Fressange από τα πρώτα χρόνια που ανέλαβε την Chanel μέχρι το τέλος της ζωής του.

Μουσική και αριστοκρατία

Ο Karl Lagerfeld εξέπεμπε σεβασμό σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων πέρα από το χώρο της μόδας. Ο μουσικός παραγωγός Pharrell Williams συνεργάστηκε με το σχεδιαστή. Η Florence Welch, τραγουδίστρια του συγκροτήματος Florence and the Μachine, τραγούδησε σε μια από της επιδείξεις μόδας της Chanel. Και βέβαια είναι γνωστή η μακρά φιλία που διατηρούσε με τις γυναίκες του Πριγκιπάτου του Μονακό, Καρολίνα, Στεφανί και Σαρλότ Κασιράγκι (με την τελευταία να είναι αυτή τη στιγμή η επίσημη ambassator του Οίκου).

Η Choupette
©Instagram/ @choupetteofficiel
Hudson Kroenig
Hudson Kroenig © Chanel
Lily Rose Depp
Lily Rose Depp © Chanel
Lulu Gainsbourg και Sean Lennon
Lulu Gainsbourg/ Sean Lennon © Chanel
Virginie Viard
Virginie Viard © Chanel
Keira Knightley
Keira Knightley © Chanel
Penelope Cruz
Penelope Cruz © Chanel
Uma Thurman & Ines de La fressange
Uma Thurman & Ines de La fressange © Chanel
Dakota Fanning
Dakota Fanning © Chanel
Rinko Kikuchi
Rinko Kikuchi © Chanel
Zhou Xun
Zhou Xun © Chanel
Kristen Stewart
Kristen Stewart © Chanel
Margot Robbie
Margot Robbie © Chanel
Cara Delevingne και Pharrell Williams
Cara Delevingne /Pharrell Williams © Chanel
Kendall Jenner
Kendall Jenner © Chanel
Αdut Αkech
Αdut Αkech © Chanel
Pharrell Williams
Pharrell Williams © Chanel
Florence Welch
Florence Welch © Chanel
Roger Federer
Roger Federer © Chanel
Charlotte Casiraghi
ⓒ Chanel

Δειτε περισσοτερα