Prada Formentina
Prada Formentina
Fashion

High fashion α λα πλαζ: Οι ξαπλώστρες των μεγάλων Οίκων

Μια ματιά στα beach clubs που δημιούργησαν οι μεγάλοι οίκοι μόδας

Jacquemus, Armani, Valentino, Gucci, Dior, Fendi, Loro Piana: Tα beach clubs που δημιούργησαν οι μεγάλοι οίκοι μόδας 

Είναι δικαίωμα του καθένα να απολαύσει το μπάνιο του όπως ακριβώς θέλει: σε πετσέτα, σε ψάθα με πετσέτα, με ομπρέλα, με σκηνή, σε beach bar πάνω σε καναπέ ακριβώς πάνω στο κύμα, σε ξαπλώστρα πτυσσόμενη, σε φουσκωτό μονόκερο, από το σκάφος του, με μαγιώ ή χωρίς. Το μόνο που ορίζει τις επιλογές είναι τα όρια: επιτρέπεται; Αυτή είναι η ουσιά του κινήματος της απελευθέρωσης των παραλιών. Επιτρέπεται να έχει κάποιο κατάστημα σιδηροκατασκευές πακτωμένες στον βυθό; Αν επιτρέπεται, ο νόμος της ελεύθερης αγοράς θα καθορίσει τη ζήτηση, την τιμή και την υπεραξία. Αν δεν επιτρέπεται, εμείς μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε και να απλώσουμε την πετσέτα μας εκεί και να λιαστούμε.

Το πιο αγαπημένο μου σημείο είναι ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα. Χωρίς πετσέτα, χωρίς ξαπλώστρα, χωρίς καρεκλάκι. Καθώς, λοιπόν το κύμα έρχεται ρυθμικά, πότε ράθυμα και πότε δυναμικά, μου δίνει μια ώθηση και έναν ακόμη λόγο να ευχαριστώ τον θεό που είμαι εδώ κι αυτό το καλοκαίρι. Dolce far niente που λένε και οι Ιταλοί. Ακόμη κι αν δεν μπορώ να απολαύσω τη ραστώνη του καλοκαιριού, την ησυχία και την αταραξία, πάνω στο κύμα ξεχνιέμαι για λίγο. Κι ας μην θυμάμαι πότε έγιναν οι ξαπλώστες, όχι απλώς μόδα αλλά μια απαραίτητη συνθήκη για να χαρούμε το μπάνιο. Ούτε έχει σημασία. Πάντα μια νέα συνήθεια αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή μας.

Ούτε η Μπριζίτ Μπαρντό χαλάρωνε σε ξαπλώστρα στην ταινία «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» όμως σήμερα το Σεν Τροπέ και οι πέριξ παραλίες μοιάζουν αγνώριστες. Ούτε και η Αντίπαρος της Μανταλένας είναι ίδια κι είναι αφελής όποιος θα πίστευε ότι τα νησιά θα έμεναν όπως θα θέλαμε εμείς. Κανόνες, αισθητική κι ασφάλεια είναι οι απλές προϋποθέσεις. Μπορείς; Έχεις την άδεια, έχεις τη γνώση και το μεράκι να το κάνεις; Μαζί σου. Σερβίρεις φύκια για μεταξωτές κορδέλες και δεν έχεις άδεια: πάρε τις φαραωνικές σου ξαπλώστρες και σπίτι σου. Αλλάζουμε οι καταναλωτές, αλλάζουν και τα προϊόντα.

Οι ξαπλώστρες των μεγάλων Οίκων

Παράλληλα, όσο η πολυτέλεια γίνεται προσιτή στους πολλούς, κάποιοι θα αναζητούν ακόμη πιο αποκλειστικές υπηρεσίες. Όπως τα beach clubs που σχεδιάζουν οι μεγάλοι οίκοι, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα ξενοδοχεία που σχεδιάζουν, όπως τα Bulgari και τα Armani, τα εστιατόρια, όπως το Gucci Osteria με προεξέχοντα τον Μάσιμο Μποτούρα, τα καφέ, όπως το πρόσφατο Prada μέσα στο λονδρέζικο Harrod’s και τα θερινά pop up stores, όπως τα φετινά Prada στη Formentera και του Louis Vuitton στο Zuma μέσα στο Cavo Tagoo της Μυκόνου. Ο λόγος των εταιρειών είναι προφανής: branding. Οι λόγοι που συρρέουν οι επισκέπτες είναι επίσης προφανείς: είναι πανέμορφα, ινσταγραμικά και πολυτελή. Από το Σεν Τροπέ και τη Μαλαισία μέχρι  το Αμάλφι και τις Μαλδίβες, οι σπιάντζες και πισίνες πεντάστερων ξενοδοχείων ντύνονται τα χρώματα της σεζόν, όπως τα προτείνει ο Jacquemus, ο Pier Paolo Piccioli και η Μαρία Γκράτσια Κιούρι.

 Prada στη Formentera
Prada στη Formentera

Jacquemus στο Ιndie Beach, Σεν Τροπέ

«Καλώς ήρθατε στο Saint Tropez», έγραψε ο σχεδιαστής κι αμέσως η παραλία που ονειρεύτηκε για το Indie Beach στην παραλία Παμπελόνε του Σεν Τροπέ μπήκε στον χάρτη. Οι κίτρινες και λευκές ομπρέλες είναι ντυμένες στο ίδιο ντεσέν με τις ξαπλώστρες ενώ το λίγων τετραγωνικών κατάστημα του ξεχωρίζει από το σερφ που είναι στηριγμένο στην είσοδο.

Gucci, Loulou Ramatuelle Beach Club, Σεν Τροπέ

Παρόμοιο κίτρινο για τις ομπρέλες επέλεξε και ο οίκος Gucci για τo beach club που δημιούργησε για το Loulou Ramatuelle, επίσης στο Σεν Τροπέ. Οι ξαπλώστρες ντυμένες με seersucker γαλάζιο και λευκό ύφασμα, τα navy blue μαξιλάρια και οι κόκκινες ρίγες ολοκληρώνουν το ιδίαιτερο σύμπαν Gucci μαζί με το κατάστημα, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα loungers. Εκεί μπορεί να αγοράσει κάποιος την capsule συλλογή από τσάντες.

Dior at Shellona, Σεν Τροπέ

Dioriviera είναι το θερινό όνειρο του γαλλικού οίκου που για φέτος βρήκε λιμάνι στο Σεν Τροπέ. Δεν είναι απλώς beach club, είναι μια συμπαγής φιλοσοφία: ομπρέλες, ξαπλώστρες, art de la table και κατάστημα μεταφράζουν το όραμα της σχεδιάστριας Μαρία Γκράτσια Κιούρι για το μεσογειακό καλοκαίρι. Αντίστοιχο beach club έχει δημιουργηθεί και στο One&Only Desaru Coast στη Μαλαισία -αν σας βγάλει ο δρόμος προς τα κει.

Armani, Bagatelle, Σεν Τροπέ

Παρών και ο Αρμάνι στο θρυλικό εστιατόριο και beach club Bagatelle στο Σεν Τροπέ. Το αγαπημένο του τιρκουάζ είναι το βασικό χρώμα στις ξαπλώστρες που βλέπουν στη θάλασσα αλλά κι εκείνες γύρω από την πισίνα. Στα μπαμπού σαλονάκια με τα αναπαυτικά μαξιλάρια που απολαμβάνετε τα κοκτέιλ που αγαπά ο σχεδιαστής. Στο photobooth δίπλα ακριβώς από τη βιτρίνα με τις τσάντες χαμογελάτε και κρατάτε σε τέσσερα αντίτυπα την alta moda εμπειριά σας.

Loro Piana, La Réserve à la Plage, Σεν Τροπέ

Η Ιταλία κατακτά τη Γαλλία. Η quiet luxury πολυτέλεια Loro Piana κατέλαβε το La Réserve. Τα χρώματα και τα μοτίβα σε φίνα υλικά συνάδουν απολύτως με μια εμπειρία πάνω στο κύμα. Έτσι, το ιταλικό brand που είναι μέλος του γκρουπ LVMH περνά μεσημέρια κάτω από τον ήλιο.

Valentino στο Palazzo Avino, Αμάλφι

Συμνφωνία σε κόκκινο και βαθύ μπλε του Αμάλφι. Η ιδιοκτήτρια του Palazzo Avino, Marielle Avinο, είπε στο Grazia: «Μεγαλώνοντας σε μια ιταλική οικογένεια όταν μιλούσαμε για μόδα, ο Valentino ήταν το απόλυτο brand και ο απόλυτος σχεδιαστής τόσο βαθιά συνδεδεμένος με την ιταλική ιστορία που δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο συνεργάτη. Στο pop up κατάστημα ο επισκέπτης θα βρει τη συλλογή Escape 2023 ενώ το clubhouse έχει βαφτεί στο χαρακτηριστικό κόκκινο Valentino. 

Missoni στο One&Only Reethi Rah, Μαλδίβες

Πανδαισία, πραγματική πανδαισία. Μέσα στον τροπικό παράδεισο, ξαπλώστρες, ομπρέλες, κούνιες δεμένες πάνω σε φοίνικες, καμπίνες για ιδιωτικά δείπνα μεταμορφώνονται με τα μαγικά ντεσέν Missoni. Ρίγες και ζικ ζακ, η παλέττα του γαλάζιου και τα συμπληρωματικά της χρώματα και η αίσθηση της ιδιωτικότητας βελτιστοποιούν την εμπειρία.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice