Women Dressing Women
Photo by Erwin Blumenfeld © The Estate of Erwin Blumenfeld 2023
Fashion

H νέα έκθεση του Met είναι αφιερωμένη στις γυναίκες

Το «Women Dressing Women» παρουσιάζει κομμάτια, φτιαγμένα από γυναίκες, που χρονολογούνται από το 1900

Met Gala: Η έκθεση μόδας «Women Dressing Women» γιορτάζει τις γυναίκες σχεδιάστριες

Το Met πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε τη νέα του έκθεση μόδας και δεν μοιάζει με καμία άλλη που έχει επιμεληθεί το μουσείο στο παρελθόν. Η έκθεση του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης για το φθινόπωρο του 2023 θα είναι μια ωδή στις γυναίκες σχεδιάστριες και τους οίκους μόδας που διοικούνται από γυναίκες. Η έκθεση «Women Dressing Women» θα ασχοληθεί με τέσσερα κύρια θέματα: ανωνυμία, ορατότητα, δράση και απουσία/απαγόρευση. Έχει επιμεληθεί για να προσφέρει μια νέα ερμηνεία του παραδοσιακού κανόνα της ιστορίας της μόδας και να διερευνήσει πώς η βιομηχανία της μόδας επηρέασε την κοινωνική, οικονομική και δημιουργική αυτονομία των γυναικών.

Η έκθεση «Women Dressing Women» στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης 

Από τις 7 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 3 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστούν περίπου 80 αντικείμενα που τεκμηριώνουν το έργο πάνω από 70 δημιουργών μόδας, παρακολουθώντας την ιστορία των σημαντικών οίκων μόδας με επικεφαλής γυναίκες από τον παρελθόν στο παρόν με χρονολογική σειρά: από τις ανώνυμες μοδίστρες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τους σχεδιαστές που εργάστηκαν στο Παρίσι για τις γυναίκες της ελιτίστικης κοινωνίας μέσα από την παγκοσμιοποίηση και τον εκδημοκρατισμό της μόδας που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η έκθεση διοργανώνεται από την Mellissa Huber, Associate Curator, The Costume Institute, και την Karen Van Godtsenhoven, φιλοξενούμενη συν-επιμελήτρια. 

Θα ανακαλύψουμε πρωτοπόρες σχεδιάστριες και τις πιο διάσημες διαδόχους τους, με έργα των Rei Kawakubo για την Comme des Garçons, Claire McCardell, Pia Davis και Autumn Randolph για την No Sesso, Miuccia Prada, Madeleine Vionnet, Vivienne Westwood και πολλών άλλων. Συμπεριλαμβάνονται γυναίκες όπως η Adèle Henriette Nigrin Fortuny, σύζυγος του Mariano Fortuny και έμπειρη μοδίστρα που βοήθησε στην κατασκευή των σχεδίων του και συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του περίφημου πτυχωτού φορέματος Delphos, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1909.

Delphos gown, Fortuny, 1932
Photo: Anna-Marie Kellen © The Metropolitan Museum of Art

Kαθώς και η Ann Lowe, μια Αφροαμερικανίδα που γεννήθηκε στην Αλαμπάμα το 1898, εγγονή μιας σκλάβας και ενός ιδιοκτήτη φυτείας, που έγινε διάσημη σχεδιάστρια μόδας στις αρχές του 20ού αιώνα. Η τελευταία μάλιστα δημιούργησε το φόρεμα της Jacqueline Kennedy για τον γάμο της με τον John F. Kennedy.

Πρόκειται για ένα από τα φορέματα με τη μεγαλύτερη επιρροή σε μια από τις πιο εμβληματικές γυναίκες της αμερικανικής ιστορίας, αλλά ο κατασκευαστής του δεν είχε γίνει γνωστός παρά το cult status που περιβάλλει τη δημιουργία του, ακόμη και σήμερα που ζούμε σε μια κουλτούρα που ευδοκιμεί στην αποκάλυψη και τον εορτασμό αυτών των αφανών ηρώων.

Jacqueline και John Kennedy στο γάμο τους
Jacqueline και John Kennedy στο γάμο τους με τη δημιουργία της Ann Lowe © ΒΕΤΤΜΑΝΝ/ Getty images

Θα εκτεθούν επίσης εμβληματικά κομμάτια γνωστών σχεδιαστών, όπως ρούχα των Sarah Burton, Gabrielle Chanel, Ann Demeulemeester, Elizabeth Hawes και Jeanne Lanvin.

«Το “Women Dressing Women” θα συνεχίσει επίσης την αφοσίωση του Μουσείου να ενισχύει ιστορικά υποτιμημένες φωνές, ενώ θα γιορτάσει το έργο εκείνων που έχουν γίνει γνωστά ονόματα. Τα θεαματικά ενδύματα που θα παρουσιαστούν θα εμπνεύσουν μια ανανεωμένη εκτίμηση για τα διεπιστημονικά ταλέντα που βρίσκονται στην καρδιά αυτής της ζωντανής μορφής τέχνης και για τις αμέτρητες γυναίκες των οποίων η συμβολή ήταν και συνεχίζει να είναι η ζωογόνος δύναμη της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε ο Max Hollein, Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Met, Marina Kellen French.

H Mellissa Huber, με τη σειρά της, αναφέρει: «Αναγνωρίζοντας ότι η συμβολή των γυναικών στη μόδα είναι μη μετρήσιμη, η πρόθεσή μας με αυτή την έκθεση είναι να γιορτάσουμε και να αναγνωρίσουμε μέσω της εστίασης στη μόνιμη συλλογή του Ινστιτούτου Κοστουμιών, η οποία αντιπροσωπεύει ένα πλούσιο χρονολόγιο της δυτικής ιστορίας της μόδας. Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα προωθήσει ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ των επισκεπτών μας και σε όλο το ευρύτερο έργο των σχεδιαστών, αναδεικνύοντας τον πλουραλισμό και την ποικιλομορφία της σημαντικής συμβολής των γυναικών στον τομέα».

Το Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης διοργανώνει μία ή δύο εκθέσεις κάθε χρόνο. Το Costume Institute Benefit (γνωστό και ως The Met Gala) είναι τα ετήσια επίσημα εγκαίνια της εαρινής έκθεσης.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice