Maria Sole Ferragamo: Η δισέγγονη του Σαλβατόρε Φεραγκάμε είναι η ψυχή των κοσμημάτων του So-Le Studio.
© instagram / @mariasoleferragam
Fashion

Maria Sole Ferragamo: Η δισέγγονη του υποδηματοποιού είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων

Δημιουργεί με δέρμα και ορείχαλκο αξεσουάρ στη λογική της ανακύκλωσης και της επανάχρησης

Maria Sole Ferragamo: Η δισέγγονη του Σαλβατόρε Φεραγκάμε είναι η ψυχή των κοσμημάτων του So-Le Studio.

Μεγάλωσε μέσα στα εργοστάσια της οικογένειας στη Φλωρεντία. Γνωρίζει το δέρμα, τη συμπεριφορά, την αξία του απέξω κι ανακατωτά. Μόνο που δεν το μετατρέπει σε παπούτσια, αλλά σε κοσμήματα. Η δισέγγονη του Σαλβατόρε Φεραγκάμο, του τσαγκάρη που το 1927 ίδρυσε τον διαπρεπή κολοσσό χειροποίητου παπουτσιού, λέγεται Μαρία Σόλε Φεραγκάμο και είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων. 

Maria Sole Ferragamo: Η δισέγγονη του Σαλβατόρε Φεραγκάμε είναι η ψυχή των κοσμημάτων του So-Le Studio.
© so-le-studio.com

«Λάτρευα τους ανθρώπους που ήταν εκεί, τους έβλεπα να δουλεύουν εντατικά με τα χέρια τους και με απίστευτη προσήλωση» λέει για την εμπειρία της στην οικογενειακή επιχείρηση. «Μετά λάτρεψα το τι θα μπορούσε να προκύψει, νέα προϊόντα, που θα ανθίζουν κάθε στιγμή. Όλα τα υλικά ήταν διαθέσιμα - τα χρώματα, οι τεχνικές, η δημιουργικότητα ενώθηκαν με τη βαθιά γνώση της τεχνικής, κάτι που με ενθουσίαζε από την αρχή».

Στόχος της η ανακύκλωση και η επανάχρηση, δηλαδή το να μετατρέπει κομμάτια από δέρμα και ορείχαλκο, που αλλιώς θα πετιούνταν, σε κοσμήματα. Οι δημιουργίες της, υπό την ετικέτα So-Le Studio, είναι κανονικά φορέσιμα γλυπτά.

Αφού σπούδασε αρχιτεκτονική και στη συνέχεια έκανε μάστερ στο κόσμημα στο Saint Martins του Λονδίνου, η Μαρία Σόλε ξεκίνησε το brand της το 2017. Άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ στο Μιλάνο στα τέλη του 2022 και έχει σχέδια να ανοίξει άλλη μια στο εγγύς μέλλον. Η έδρα του So-Le Studio βρίσκεται στο Μιλάνο, ενώ η παραγωγή γίνεται στην Τοσκάνη. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν δύο συλλογές με νέα σχέδια, ενώ οι πιο εμβληματικοί κωδικοί απλώς εμπλουτίζονται με νέες αποχρώσεις και φινιρίσματα. 

Οι δημιουργίες της Φεραγκάμο χαρακτηρίζονται από την εξής αντίθεση: Ενώ φαντάζουν ογκώδη και βαριά, εξαιτίας των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα είναι απροσδόκητα ελαφριά. «Μακροζωία, δυναμισμός, ευελιξία, ελαφρότητα και προκλητικότητα»: Με αυτές τις λέξεις περιγράφει η ίδια τα κοσμήματά της, στα οποία είναι εμφανής η επιρροή της γεωμετρίας και των συγκεκριμένων μοτίβων. 

Την ιντριγκάρει και τη χαροποιεί το γεγονός να φτιάχνει κάτι με τα χέρια της από το μηδέν. Την ενθουσιάζει η ιδέα ότι ένα κόσμημα, έστω και μικρό, μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση αλλά και τη διάθεση ενός ανθρώπου. Είναι 33 χρονών και ζει ανάμεσα σε Φλωρεντία και Λονδίνο. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice