Tabi: Τα παπούτσια του Maison Margiela που κάνουν χαμό 
© maison margiela
Fashion

Tabi: Τα παπούτσια του Maison Margiela που μοιάζουν με οπλές και σκίζουν στα social media

Ή τα λατρεύεις ή τα μισείς, πάντως δεν περνούν απαρατήρητα

Tabi shoes: Γιατί οι celebrities και οι χρήστες του TikTok λατρεύουν αυτά τα περίεργα παπούτσια του Maison Margiela;

Μια φορά κι έναν καιρό, συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου του 2023, η Αλέξις γνώρισε μέσω Tinder τον Τζος. Η δεύτερη συνάντησή τους πήγε πολύ καλά, και ο Τζος διανυκτέρευσε στο σπίτι της Αλέξις. Το πρωί, μετά την αποχώρησή του, η Αλέξις διαπίστωσε πως έλειπαν τα Tabi Mary-Janes παπούτσια της αξίας 900 ευρώ. Έξαλλη, ανέβασε στο TikTok ένα βίντεο όπου αφηγήθηκε την ιστορία, που έγινε φυσικά viral. Ο αλγόριθμος έκανε το θαύμα του και ο Τζος εντοπίστηκε. Είχε χαρίσει ένα «ολόιδιο» ζευγάρι στο κορίτσι του, το οποίο δεν άργησε να αντιληφθεί τι είχε συμβεί. Μετά την κατακραυγή εξανάγκασε το αγόρι της να επιστρέψει στην Αλέξις τα παπούτσια. Οι τρεις τους συναντήθηκε στον κεντρικό σταθμό της Νέας Υόρκης, και φυσικά και αυτό το βίντεο έγινε viral. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. 

@nextlevellexuss

The procurement of the tabis. The chuckling and shrug is very 👹 #nycdating #tabigirl #tabigate #nyc

♬ original sound - Lex

Γιατί τέτοιος χαμός για ένα ζευγάρι παπούτσια; Γιατί τα Tabi δεν είναι τυχαία! Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν διχάσει το αγοραστικό κοινό: ή τα λατρεύεις ή τα μισείς. Ο δημιουργός τους, Μαρτίν Μαρτζιελά, εμπνεύστηκε τα Tabi από τις ομώνυμες κάλτσες που φοριούνταν στην Ιαπωνία τον 15ο αιώνα. Ήταν πρακτικές, γιατί μπορούσες να τις φορέσεις με σαγιονάρα διχάλα ή σανδάλια. Αυτά σε πρακτικό επίπεδο. Σε θεωρητικό και με βάση τις αρχές της ρεφλεξολογίας, τα χωρισμένα δάκτυλα αυξάνουν την ισορροπία και καθαρίζουν το μυαλό. Το 1900 περίπου οι tabi κάλτσες απέκτησαν σόλα και έγιναν παπούτσι που ονομάστηκε jika-tabi.

Το 1980, ο Βέλγος σχεδιαστής εγκατέλειψε τον ρόλο του στον Οίκο του Γκοτιέ και αποφάσισε να ιδρύσει το δικό του brand. Ταξίδεψε στην Ιαπωνία προκειμένου να βρει την έμπνευση για κάτι που δεν θα έμοιαζε με τίποτα άλλο. Και το βρήκε. «Όταν πήγα στο Τόκιο για πρώτη φορά» αφηγείται στο ντοκιμαντέρ Martin Margiela: In His Own Words, «είδα εργάτες στον δρόμο να φορούν τα φλατ tabi παπούτσια τους. Και σκέφτηκα: γιατί να μην κάνω το ίδιο προσθέτοντας τακούνια; Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα». 

Ο Μαρτζιελά λάνσαρε τα Tabi στην Ευρώπη το 1989 και έκανε τους πελάτες τους είτε να ενθουσιαστούν είτε να στραβομουτσουνιάσουν. Μοιάζοντας με οπλή αλόγου, χώριζαν τα δάκτυλα των ποδιών αντανακλώντας το πρωτοποριακό και ανυπότακτο πνεύμα του αβαν-γκάρντ σχεδιαστή τους. Μόνο που πέρασαν στο ντούκου. Προκειμένου να μην πετάει το στοκ των Tabi ανά σεζόν, ο Μαρτιελά άρχισε να τα ζωγραφίζει με το χέρι. Μπίνγκο! Οι πελάτες του τα αγάπησαν και σταδιακά έγιναν ανάρπαστα και σήμα κατατεθέν του Οίκου. Ο Τζον Γκαλιάνο, που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Maison Margiela, συνέχισε στο ίδιο τέμπο.

Σήμερα τα Τabi θεωρούνται κλασικά. Εκτός από Mary Jane, βγαίνουν και σε μπαλαρίνες, σε καουμπόικες μπότες, σε over the knee μπότες, σε λόφερ, σε γόβες, σε πάρα πολλές παραλλαγές. Στους οπαδούς τους συγκαταλέγονται η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Björk, η Κλοέ Σεβινί, η Ντούα Λίπα και η Ολίβια Ροντρίγκο. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 900 έως 2.6000 ευρώ, ωστόσο το TikTok, που τους χρήστες του δεν τους λες και μπρούκληδες, τα λατρεύουν. Λεγεώνες από TikTokers προσκυνούν κυρίως την καλτιά του, με το hashtag #margielatabi να έχει εκατομμύρια views. Θα το φανταζόταν άραγε όλο αυτό το buzz ο Μαρτζιελά αντικρίζοντας τα πόδια των εργατών στους δρόμους του Τόκιο;

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice