80s σακάκια, μαύρα παλτό, micro shorts και ό,τι αξίζει να μπει στη λίστα με τα απαραίτητα αλλά και τα πιο διασκεδαστικά trends της σεζόν
Η Human Material Loop φτιάχνει μαλλί με μαλλί
Χρησιμοποιώντας ανθρώπινες τρίχες, δημιουργεί μάλλινα υφάσματα και ρούχα μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Human Material Loop: Η ολλανδική εταιρεία χρησιμοποιεί τις τρίχες που πετούν τα κομμωτήρια για τη δημιουργία εναλλακτικών υφασμάτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Η ολλανδική εταιρεία Human Material Loop, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, φτιάχνει μαλλί χρησιμοποιώντας μαλλί! Αντλώντας υλικό από μια ασυνήθιστη πηγή απορριμμάτων, τις κομμένες τρίχες στα κομμωτήρια, δημιουργεί μάλλινα νήματα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τα οποία μετατρέπει σε υφάσματα, ενίοτε και σε ρούχα.
Η Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος Zsofia Kollar αρχικά ενδιαφέρθηκε για τα ανθρώπινα μαλλιά μέσα από μια «πολιτιστική και κοινωνιολογική» προοπτική, πριν αρχίσει να εξερευνά τις υλικές τους ιδιότητες. Η συνειδητοποίηση πως τεράστιες ποσότητες ανθρώπινων τριχών (2,2 δισεκατομμύρια κιλά) μένουν αναξιοποίητες, την οδήγησε να εξερευνήσει βιώσιμους τρόπους χρήσης τους.
Μέχρι στιγμής, η ανθρώπινη τρίχα, μετά από ειδική επεξεργασία, χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό θαλασσών από πετρελαιοκηλίδες. Η Human Material Loop στράφηκε στην κλωστοϋφαντουργία, όχι μόνο γιατί είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της οικονομίας, αλλά και γιατί κατατάσσεται μεταξύ των πιο ρυπογόνων (είναι δεύτερη, για την ακρίβεια).
Σύμφωνα με την Kollar, η χρήση ανθρώπινων τριχών εξαλείφει μία από τις κύριες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην κλωστοϋφαντουργία: την καλλιέργεια πρώτων υλών, όπως το βαμβάκι, ή την εκτροφή προβάτων για μαλλί. Τα άχρηστα μαλλιά που πέφτουν στο πάτωμα του κομμωτηρίου δεν υποβαθμίζουν κανένα έδαφος, δεν απαιτούν κανένα φυτοφάρμακο, δεν μολύνουν οποιοδήποτε νερό και δεν παράγουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επισημαίνει.
Την ίδια στιγμή, η ανθρώπινη τρίχα έχει ιδιότητες που την κάνουν ελκυστική. Είναι εύκαμπτη, αντέχει στις δοκιμασίες, λειτουργεί ως θερμομονωτικό και δεν ερεθίζει το δέρμα.
Η Human Material Loop έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα επεξεργάζεται το ανθρώπινο μαλλί με τρόπο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλασικά μηχανήματα για την παραγωγή νημάτων και υφασμάτων. Επίσης έχει παρουσιάσει μερικά ολοκληρωμένα ρούχα. Το πιο πρόσφατο είναι ένα μάλλινο κόκκινο φόρεμα, που προέκυψε από τη συνεργασία με τη Schwartzkopf. Το εν λόγω φόρεμα θα παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις κομμωτικής, ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμάτων στα hair salons.