Οι τάσεις-κλειδιά για τον χειμώνα του 2023-2024
Givenchy, Dior, Thom Browne © Getty Images
Fashion

Οι τάσεις-κλειδιά για τον χειμώνα του 2023-2024

80s σακάκια, μαύρα παλτό, micro shorts και ό,τι αξίζει να μπει στη λίστα με τα απαραίτητα αλλά και τα πιο διασκεδαστικά trends της σεζόν

Χειμώνας 2023/2024, οι τάσεις που επικρατούν αυτή τη σεζόν 

Φιόγκοι και λουλούδια

Όσον αφορά στον στολισμό των ρούχων, έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από τα υπερμεγέθη λουλούδια που είδαμε τους προηγούμενους μήνες. Αυτή τη φορά είναι πιο ρομαντικά και άκρως ντελικάτα, κεντημένα ή απλικαρισμένα και πάντα τρισδιάστατα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας ποιητικής ανθοδέσμης, σύμφωνα με τους οίκους Prada, Chanel και Etro. Μια ακόμα έξαρση, που ακολουθεί την ίδια «soft girl» αισθητική, είναι και οι φιόγκοι σε κάθε μέγεθος, στερεωμένοι σε μπλούζες, φορέματα, τσάντες και παπούτσια, όπως είδαμε στον Simone Rocha.

Οι τάσεις-κλειδιά για τον χειμώνα του 2023-2024
Etro, Prada, Simone Rocha © Getty Images

Tartan love

Το σταθερά δημοφιλές για τους χειμερινούς μήνες καρό print απομακρύνθηκε για λίγο από τη σκοτεινή punk/grunge αισθητική του και κάλυψε total looks σε έντονες και αρκετά ασυνήθιστες μείξεις χρωμάτων. Αξιοσημείωτα ήταν τα χρωματιστά καρό του οίκου Burberry τα οποία είδαμε συνδυασμένα σε άκρως ισορροπημένα outfits. Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν –φυσικά– να λείπουν τα μοναδικά ταρτάν του Andreas Kronthaler για τη Vivienne Westwood, όπως και τα statement καρό παλτό του οίκου Zimmermann.

Οι τάσεις-κλειδιά για τον χειμώνα του 2023-2024
Burberry, Vivienne Westwood, Zimmerman © Getty Images

Retro θηλυκότητα

Στις πασαρέλες φέτος κυριάρχησε και ένα ξεκάθαρα θηλυκό στιλ των 50s, με φορέματα pin-up, μπόλικο πουά, γάντια, χαμηλά slingback τακούνια, και φυσικά, έξτρα στενή μέση. Είναι ένα νεύμα στην υπέρκομψη μεταπολεμική μόδα, όπου και ανανεώθηκε για το 2023-24, λέγοντας το τελικό αντίο στην άκρως αντίθετη Y2K αισθητική που μας είχε απασχολήσει τις προηγούμενες σεζόν. Πολλοί οίκοι, όπως ο Dior (η υπογραφή του new look), ο Bottega Veneta και ο Balmain, γιόρτασαν τα 50s με το χαρακτηριστικό shape της εποχής, ενώ ο Miu Miu έκανε πάλι τη διαφορά, ντύνοντας τα μοντέλα του με διάφανα retro μεσοφόρια σε πουά print.

Οι τάσεις-κλειδιά για τον χειμώνα του 2023-2024
Christian Dior, Balmain, Miu Miu © Getty Images

Σορτς ή εσώρουχο;

Παρότι η χειμερινή γκαρνταρόμπα περιλαμβάνει συνήθως πιο ζεστά ρούχα, οι περισσότεροι οίκοι επέλεξαν να καταρρίψουν το παραπάνω κλισέ για την τρέχουσα σεζόν. Η λεγόμενη τάση «no pants», που είδαμε πριν από μερικούς μήνες σε αρκετά it girls, συνεχίζεται δυναμικά και φέτος, προστάζοντάς μας να αφήσουμε το παντελόνι στο σπίτι και να δημιουργήσουμε ένα look με κάποιο μικροσκοπικό σορτς με κόψιμο εσώρουχου. Σύμφωνα με τους οίκους Ferragamo και Miu Miu, τα εν λόγω micro shorts συνδυάζονται ιδανικά με ένα μαύρο οπάκ ή χρωματιστό καλσόν. Αν επιθυμείτε, βέβαια, μπορείτε να τα φορέσετε και σε τελείως γυμνά πόδια, σύμφωνα με τον οίκο Vivienne Westwood.

Οι τάσεις-κλειδιά για τον χειμώνα του 2023-2024
Miu Miu, Ferragamo, Vivienne Westwood © Getty Images

Το απαραίτητο LBC

Κάθε χειμώνα (χωρίς καμία εξαίρεση) υπάρχει μια τάση-επένδυση στα πανωφόρια που κατακλύζει τις πασαρέλες και συνήθως παραμένει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή τη σεζόν τυχαίνει να είναι τα μαύρα μακριά παλτό. Η δημοτικότητά τους για φέτος μάλιστα είναι τόσο υψηλή, που απέκτησαν και τη συντομογραφία: «LBC» από το «Long black coats». Αρκετοί οίκοι, όπως οι Givenchy, Balenciaga και Max Mara, προτίμησαν ιδιαίτερες υφές και έξτρα μακριά μήκη που σχεδόν χάιδευαν το πάτωμα. Αν όμως προτιμάτε κάτι πιο casual, επιλέξτε ένα μίνιμαλ μαύρο παλτό μέχρι το ύψους του αστραγάλου, όπως αυτά της Victoria Beckham.

Οι τάσεις-κλειδιά για τον χειμώνα του 2023-2024
Victoria Beckham, Givenchy, Max Mara © Getty Images

Εργαζόμενο κορίτσι

Οι F/W πασαρέλες δήλωσαν ακράδαντα ότι αυτή τη σεζόν όλα θα αφορούν στο δυναμικό business στιλ, γνωστό και ως «power dressing». Από τα σμιλεμένα κοστούμια με φούστα του οίκου Versace, τους άπειρους συνδυασμούς πουκαμίσου και γραβάτας που είδαμε στους Dior, Valentino και Alexander McQueen, μέχρι τα εντυπωσιακά boxy σακάκια του Saint Laurent με τις 80s βάτες, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να υιοθετήσετε την corporate-chic αισθητική. Είτε εργάζεστε σε γραφείο είτε όχι.

Οι τάσεις-κλειδιά για τον χειμώνα του 2023-2024
Saint Laurent, Thom Browne, Versace © Getty Images

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice