Κορσέδες
© Unsplash
Fashion

6 τρόποι για να δημιουργήσεις elegant σύνολα με έναν κορσέ άνοιξη-καλοκαίρι

No1 επιλογή o κορσές ως top πάνω από πουκάμισο

Η ιστορία των corset tops και 6 τρόποι για να δημιουργήσεις elegant σύνολα με έναν κορσέ

Dua Lipa, Emily Ratajkowski, Hailey Bieber, Kim Kardashian είναι μερικές μόνο από τις χολιγουντιανές σταρ που στις στιλιστικές τους επιλογές προτιμούν αρκετά συχνά τους κορσέδες. Τα corset tops (η ονομασία τους προέρχεται από τη γαλλική λέξη “corps” που έχει τη ρίζα της στη λατινική “corpus”, η οποία σημαίνει σώμα) που χρονολογούνται περίπου το 1500, είναι εμπνευσμένα από την αναγέννηση και την ελισαβετιανή εποχή. Χρησιμοποιούνταν αρχικά ως εσώρουχα, κάτω από τα φορέματα των γυναικών της ανώτερης και μεσαίας τάξης ώστε να τονίσουν τη θηλυκή σιλουέτα τους. Κορσέδες φορούσαν και κάποιοι άνδρες, αλλά μόνο για ιατρικούς λόγους. Από την εποχή εκείνη κι έπειτα, οι super tight κορσέδες σε σχήμα ανάποδου κώνου, ενισχυμένοι με μπανέλες –που δένουν σφιχτά, σμιλεύουν τον κορμό, τη μέση και τονίζουν το στήθος– συνδέθηκαν με τη γυναικεία καταπίεση, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους, όπως ανακοινώθηκε αργότερα, τους δημιουργούσε προβλήματα υγείας.

Η ιστορία θέλει τις βιομηχανίες κατασκευής οπλισμού, μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να προτείνουν στις γυναίκες να σταματήσουν να αγοράζουν κορσέδες προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το μέταλλο για παραγωγή. Στη συνέχεια, τις δεκαετίες του ’50 και ’60 η προτίμηση των κορσέδων εκτοξεύθηκε στα ύψη, ενώ από τον 18ο αιώνα και μετά, υπήρξαν αλλαγές στη μορφή τους κάνοντας τους πιο φιλικούς για τις γυναίκες. Ξεχωριστό παράδειγμα η Vivienne Westwood που οι κορσέδες της ήταν αληθινά έργα τέχνης – άλλοι σατέν, άλλοι με δαντέλα, σε ποικίλα σχέδια και χρώματα. Η ίδια βρέθηκε στις πασαρέλες το 1987, με το όνομα Stature of Liberty, στέλνοντας έμμεσα το μήνυμα ότι η γυναίκα ήταν πλέον ελεύθερη να βγει μόνο με το εσώρουχο.

Δειλά δειλά οι κορσέδες (και στη πορεία και το κορμάκι κορσές) επανήλθαν στα catwalks και έκαναν την απόλυτη επιστροφή στα SS23 shows, δείχνοντας τη δυναμική που θα έχουν τη νέα σεζόν (στοιχείο του Y2K style). Στην πολυσυζητημένη επίδειξη μόδας του brand Maison Margiela για την άνοιξη του 2024, ο John Galliano έβαλε τον κορσέ στο επίκεντρο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ενώ για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2024, οι Mugler, Simone Rocha, Schiaparelli και Sergio Hudson ήταν μεταξύ των άλλων οίκων που είχαν στις επιδείξεις τους κορσέδες. Τα δύο τελευταία χρόνια για την επάνοδό τους έχει παίξει σημαντικό ρόλο ότι το statement ένδυμα για να δημιουργήσει κανείς glam σύνολα επανήλθε και στο TikTok εξαιτίας της νοσταλγίας της μόδας της Gen Z.

Από τους μεταξωτούς ή βαμβακερούς κορσέδες, λοιπόν, στους σημερινούς κεντημένους κορσέδες, κορσέδες με διαφάνειες ή τιράντες, κορσέδες από δέρμα ή σατέν ύφασμα, εμπριμέ, κοτλέ, κορσέδες με τούλι, βελούδινους, με ανάγλυφα λουλούδια ή μοτίβα, με ανάγλυφο δέρμα και crop top. Παρακάτω σου δείχνουμε 6 τρόπους που μπορείς να δημιουργήσεις elegant σύνολα και ενδιαφέρουσες επιλογές με έναν κορσέ.

6 τρόποι για να δημιουργήσεις elegant σύνολα με έναν κορσέ

1. No1 επιλογή o κορσές ως top πάνω από πουκάμισο

Φόρεσε το αγαπημένο σου oversized, λευκό πουκάμισο και συνδύασέ το με έναν κορσέ σε σκούρα απόχρωση (αγαπημένη επιλογή μαύρος ή κόκκινος κορσές με ανάγλυφα λουλούδια). Για να ολοκληρώσεις το σύνολό σου διάλεξε  ένα cargo ή παντελόνι γραφείου, ένα ζευγάρι sneakers, πέδιλα (κόκκινα με λουράκι και ψηλό τακούνι είναι top επιλογή) ή mules για πιο βραδινές εμφανίσεις. Τα χρυσά σκουλαρίκια, minimal, bold και oι χρυσές αλυσίδες σε διαφορετικά μήκη και μεγέθη είναι μια από τις ωραιότερες προσθήκες, αφού προσφέρουν sophistication και εκπέμπουν πολυτέλεια στο oufit σου. Ιδανικό και για office look.

2. Total denim look με τζιν crop κορσέ και τζιν παντελόνι

Το total denim look εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις αυτή τη στιγμή στο street style. Αν επιλέξεις ένα τζιν crop κορσέ χωρίς τιράντες και ένα τζιν παντελόνι στην ίδια απόχρωση (Y2K style αναφορά) με κάποιο oversized blazer ή ακόμη και denim πανωφόρι δημιουργείς ένα ξεχωριστό σύνολο με αβίαστο coolness. Oλοκλήρωσε το σύνολό σου με μια mini bag που χωράει τα απολύτως απαραίτητα. Όπως κι αν τη φορέσεις, ό,τι χρώμα κι αν επιλέξεις, ένα είναι σίγουρο: αποδεικνύεται τέλεια επιλογή για τα σύνολα που προορίζονται για τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

3. Σατινέ κορσές ως τοπ με oversized κοστούμι

Ο σατινέ κορσές αγκαλιάζει όμορφα το σώμα προσδίδοντας την κατάλληλη δόση λάμψης, απαραίτητη για τις βραδινές εμφανίσεις ή ακόμη και για γαμήλιες τελετές. Αν επιλέξεις ένα glam σατινέ κορσέ σε έντονο χρώμα μπορείς να τον συνδυάσεις με oversized κοστούμι (ή γιλέκο) στο ίδιο χρώμα και να δημιουργήσεις ένα updated 3piece set. Διάλεξε   minimal αξεσουάρ, ενώ μπορείς να ολοκληρώσεις το look με ένα ζευγάρι μαύρα, platformed πέδιλα.

Εναλλακτικός τρόπος για να φορέσεις τον σατινέ κορσέ σου είναι να τον τοποθετήσεις πάνω από το αγαπημένο σου κοστούμι (σε πιο στενή γραμμή). Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!

4. Κορσές πάνω από την μπλούζα

Ο κορσές πάνω από το Τ-shirt είναι μια φρέσκια επιλογή, casual, αλλά και chic για τις city εμφανίσεις, όπως και για τις χαλαρές ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εξόδους για ποτό – σκέφτεσαι ήδη το δροσιστικό κοκτεϊλάκι με τις κολλητές στο αγαπημένο σας bar στο Παγκράτι! Safe επιλογή και για έξοδο για φαγητό, αλλά και για επαγγελματικό ραντεβού...  Ενδιαφέρουσα επιλογή, συνδύασέ το με ένα tailored παντελόνι ή μια midi φούστα. Για up-to-date εμφάνιση προτίμησε μια βραδινή τσάντα με statement αλυσίδες – πρωταγωνίστρια σε πολλές Spring/Summer 2024 συλλογές. Βάλε κι ένα ωραίο gloss και όλα τα παραπάνω θα απογειώσουν τη θηλυκότητά σου!

5. Kορσές πάνω από φόρεμα

Αν πάλι θέλεις να αξιοποιήσεις τον κορσέ σου με εναλλακτικό τρόπο μπορείς να τον φορέσεις πάνω από κάποιο φόρεμα και κάτω από το στήθος χρησιμοποιώντας τον περισσότερο ως αξεσουάρ. Θα δώσει το αγαπημένο σχήμα κλεψύδρα στο σώμασου και θα προσθέσει έξτρα θηλυκότητα στο outfit. Mια charming bag ή ένα πουγκί ώμου διακοσμημένο με στρας, ένα floral μαντήλι, μικρά charms θα δώσουν έξτρα λάμψη στο σύνολο.

6. Σατέν κορσές με μάξι σατέν φούστα

Η επιλογή σατέν κορσές με μάξι σατέν φούστα έχει γίνει viral style trend στο TikTok, ενώ και το Instagram feed μας έχει γεμίσει από σχετικές εικόνες. Αν λοιπόν είσαι καλεσμένη σε γάμο την άνοιξη ή θέλεις ένα ιδιαίτερο σύνολο που θα σε συντροφεύσει σε πολλές night out εμφανίσεις σου, η απάντηση βρίσκεται στο συγκεκριμένο look. Η συγκεκριμένει επιλογή μπορεί να μεταμορφώσει μια απλή-casual εμφάνιση σε glam look, προσφέροντας κομψότητα, δυναμισμό, αισθησιασμό, αλλά και attitude.

Ό,τι κι αν επιλέξεις από τα παραπάνω, μπορείς να μας στείλεις τη φωτογραφία σου στο λογαριασμό μας στο Instagram και το Facebook lookmag!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice