Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μόδα και διάστημα: Διαστημικές στολές με την υπογραφή Pierre Cardin
Ο οίκος μόδας Pierre Cardin δημιουργεί τη διαστημική στολή για την εκπαίδευση αστροναυτών
Ο γαλλικός οίκος μόδας Pierre Cardin παρουσίασε αυτό το μήνα στο ατελιέ του στο Παρίσι τη στολή που θα χρησιμοποιηθεί στο κέντρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Κολωνία. Μία διαστημική στολή για την εκπαίδευση αστροναυτών που τη δοκίμασε ο Γερμανός αστροναύτης Matthias Maurer.
Στην ιστορία της μόδας το διάστημα, με την ατελείωτη έκταση και τα μυστηριώδη φαινόμενά του, έχει αποτελέσει ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και δημιουργούς. Αυτή η γοητεία έχει εκφραστεί μέσα από φουτουριστικά σχέδια που συνδυάζουν την αισθητική του διαστήματος με την υψηλή ραπτική.
Ο αστροναύτης Maurer δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά αν η στολή έχει φτιαχτεί μόνο από μηχανικούς ή αν συνέβαλλε και κάποιος που ξέρει να δουλεύει το ύφασμα. Έτσι, οι αρχικές διαστημικές στολές που έχω φορέσει μέχρι τώρα είχαν πάντα σημεία που με πίεζαν στο σώμα, πολλά σημεία πίεσης. Τώρα όμως αισθάνομαι πολύ ωραία μέσα στη στολή».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pierre Cardin, Rodrigo Basilicati-Cardin (που διαδέχθηκε τον θείο του στην ηγεσία του οίκου μετά τον θάνατο του Πιερ Καρντέν το 2020) δήλωσε ότι ο σχεδιασμός μιας στολής για αστροναύτες σήμαινε ότι οι τεχνίτες του έπρεπε να αναπτύξουν ειδικές τεχνικές για τον όγκο και τη δομή, όπως κάνουν και με τη μόδα πρετ-α-πορτέ: «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος, τελικά, γιατί ξέρετε μετά από ενάμιση και δύο χρόνια, για να φτάσει εδώ αυτή η δουλειά - και δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα – είναι και για εμάς σημαντικό να έχουμε την απάντηση του αστροναύτη που λέει “Εντάξει, αυτός είναι ένας καλός τρόπος, μια καλή κατεύθυνση”».
Μετά από περισσότερες βελτιώσεις, οι στολές θα χρησιμοποιηθούν στο LUNA, ένα νέο κτίριο προσομοίωσης της επιφάνειας της σελήνης στην ESA.
Για να δημιουργήσει μια στολή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσομοίωση των συνθηκών στο φεγγάρι, ο οίκος Pierre Cardin ανέπτυξε υφάσματα που θα μπορούσαν να αντέξουν σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και ταυτόχρονα να προσφέρουν άνεση και κινητικότητα.
«Μια διαστημική στολή είναι σαν ένα μικρό διαστημόπλοιο. Έχει σύστημα αέρα, έχει συστήματα ψύξης, έχει σύστημα ραδιοεπικοινωνίας, έχει σύστημα πλοήγησης. Έχει πολλούς διαφορετικούς εξοπλισμούς. Αυτή η στολή είναι μόνο για εκπαίδευση. Θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην Κολωνία στο έδαφος. Αλλά μπορούμε να μάθουμε πολλά μόνο από την εκπαίδευση με αυτή τη στολή».
Καθώς η μόδα εξελίσσεται για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αυτά τα καινοτόμα χαρακτηριστικά είναι σημαντικά, λέει ο Basilicati-Cardin. Μηχανικός αλλά και σχεδιαστής ο ίδιος, δηλώνει ότι η διαστημική στολή του έδωσε ήδη ιδέες για κάποια σχέδια για την επόμενη συλλογή έτοιμων ενδυμάτων.
Ο Πιερ Καρντέν ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές που δημιούργησαν ενδύματα με γεωμετρικές και αφαιρετικές φόρμες, εμπνευσμένες από την ιδέα της διαστημικής εξερεύνησης. Οι δημιουργίες του στα τέλη της δεκαετίας του 1960 είχαν έντονα φουτουριστικό χαρακτήρα με καθαρές γραμμές και μοντέρνα υλικά. Επίσης ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που πούλησε συλλογές ρούχων σε πολυκαταστήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Επιπλέον ήταν η πρώτη μάρκα που μπήκε στην επιχείρηση αδειοδότησης για αρώματα, αξεσουάρ και ακόμη και τρόφιμα, που σήμερα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κέρδους για πολλούς οίκους μόδας.
Σχεδιαστές επηρεασμένοι από το διάστημα
Η μόδα ανέκαθεν αγαπούσε την ιδέα του μέλλοντος, της τεχνολογίας και της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το σύμπαν. Μερικοί από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές που συνδύασαν καινοτόμα υλικά και τεχνικές με μια φαντασμαγορική αισθητική που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής μόδας:
Paco Rabanne
Ο Paco Rabanne θεωρείται από τους πρώτους σχεδιαστές που εισήγαγαν φουτουριστικά στοιχεία στη μόδα τη δεκαετία του 1960. Χρησιμοποίησε υλικά όπως μέταλλο και πλαστικό για να δημιουργήσει ρούχα που θυμίζουν διαστημικές στολές. Το έργο του έχει έντονες αναφορές στο μέλλον και στη διαστημική εποχή.
André Courrèges
Ο André Courrèges είναι γνωστός για τις καθαρές και μίνιμαλ γραμμές του, που αντικατοπτρίζουν μια φουτουριστική αισθητική. Δημιούργησε τα λεγόμενα "space age" ρούχα τη δεκαετία του 1960, χρησιμοποιώντας υλικά όπως βινύλιο και πλαστικό, συνδυασμένα με έντονα λευκά και ασημένια χρώματα.
Hussein Chalayan
Ο Hussein Chalayan είναι γνωστός για τη φουτουριστική του προσέγγιση και τις πρωτοποριακές τεχνολογικές καινοτομίες στη μόδα. Έχει δημιουργήσει ρούχα που μεταμορφώνονται μπροστά στο κοινό, χρησιμοποιώντας τεχνολογία για να τονίσει την έννοια της εξέλιξης και του μέλλοντος.
Iris van Herpen
Η Ολλανδή σχεδιάστρια Iris van Herpen είναι γνωστή για τα πρωτοποριακά της ρούχα, που συχνά εμπνέονται από τη φύση και την τεχνολογία. Πολλές από τις δημιουργίες της έχουν διαστημικές αναφορές, με χρήση υλικών όπως το 3D-printed μέταλλο και την οπτική ίνα.
Alexander McQueen
Ο Alexander McQueen συχνά ενσωμάτωνε φουτουριστικά και σκοτεινά στοιχεία στις συλλογές του. Αν και δεν ασχολήθηκε απευθείας με το διάστημα, πολλές από τις συλλογές του είχαν φουτουριστική αίσθηση και χρησιμοποιούσαν υλικά και σχέδια που αναδείκνυαν τη δύναμη και τη μοντέρνα τεχνολογία.
Balenciaga (Demna Gvasalia)
Ο οίκος Balenciaga, υπό τη δημιουργική διεύθυνση του Demna Gvasalia, έχει δημιουργήσει φουτουριστικά looks που αντλούν έμπνευση από το διάστημα, την τεχνολογία και την εξερεύνηση της επιστημονικής φαντασίας. Οι συλλογές του συχνά ενσωματώνουν υλικά όπως PVC και γεωμετρικές γραμμές που παραπέμπουν σε διαστημικές στολές.
Mugler
Ο Thierry Mugler ήταν γνωστός για τα τολμηρά και εντυπωσιακά του σχέδια, για τα ρούχα που ήταν συχνά πολύ σέξι και τολμηρά, εμπνευσμένα από τον φουτουρισμό, την επιστημονική φαντασία και το cyberpunk. Η αισθητική του είχε έντονα αναφορές σε εξωγήινα και διαστημικά στοιχεία.
Rick Owens
Ο Rick Owens έχει δημιουργήσει συλλογές με στοιχεία που θυμίζουν μια αποκαλυπτική, φουτουριστική αισθητική, συνδυάζοντας industrial υλικά και μινιμαλιστικές, σχεδόν εξωπραγματικές σιλουέτες.
Comme des Garçons
Ο ιαπωνικός οίκος μόδας έχει παρουσιάσει συλλογές με διαστημικές αναφορές, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα υλικά και εκκεντρικά σχέδια.
Syzygy
Αυτή η μάρκα δημιουργεί ρούχα υψηλής ποιότητας εμπνευσμένα από το διάστημα και την επιστημονική φαντασία, συνδυάζοντας την αισθητική του μέλλοντος και την αρχιτεκτονική με την κομψότητα.
Ακόμη, αρκετοί σχεδιαστές έχουν συνεργαστεί με τη NASA για να δημιουργήσουν συλλογές εμπνευσμένες από το διάστημα, όπως η Raf Simons και η Adidas.
Δειτε περισσοτερα
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού