Ροζίτα Μισόνι: Πέθανε η σχεδιάστρια και συνιδρύτρια του ομώνυμου οίκου
Η Ροζίτα Μισόνι, η καταξιωμένη Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας που συνίδρυσε την ομώνυμη μάρκα, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.
Από τη στιγμή που ο οίκος μόδας ιδρύθηκε μαζί με τον σύζυγό της, Οτάβιο, το 1953, η Ροζίτα Μισόνι θεωρήθηκε κεντρικό πρόσωπο της μόδας, καθώς ήταν μία από τις ομάδες σχεδιαστών που έφεραν την ιταλική βιομηχανία έτοιμων ενδυμάτων στην παγκόσμια αγορά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
Τις επόμενες δεκαετίες, η Ροζίτα Μισόνι έγινε ένα γνωστό όνομα και το ζευγάρι περιγράφεται συχνά ως «ιδιοφυΐες του χρώματος»- η χρήση καλειδοσκοπικών σχεδίων και το διάσημο μοτίβο ζιγκ-ζαγκ έγινε συνώνυμο των χαρών της ιταλικής dolce vita.
Γεννημένη το 1931 στη Golasecca, στην περιοχή Varese της Λομβαρδίας, η Μισόνι γνώρισε τον σύζυγό της κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος σπουδών στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 1948: εκείνος αγωνιζόταν στον τελικό των 4 x 400 μέτρων με εμπόδια των Ολυμπιακών Αγώνων και εκείνη μάθαινε αγγλικά σε ένα οικοτροφείο του Hampstead.
Αφού παντρεύτηκαν το 1953, το ζευγάρι δημιούργησε ένα μικρό κατάστημα πλεκτών στο Gallarate, βόρεια του Μιλάνου, πριν ριζώσει στο κοντινό Sumirago, όπου έχτισε το σπίτι και το εργοστάσιό του.
Προκάλεσαν σάλο το 1967 όταν, κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης μόδας στο Παλάτι Πίτι στη Φλωρεντία, η Missoni έστειλε στην πασαρέλα μοντέλα χωρίς σουτιέν που φορούσαν διάφανες μπλούζες. Ωστόσο, αφού υποστηρίχθηκαν από την τότε συντάκτρια της αμερικανικής Vogue, Diana Vreeland, τη συντάκτρια μόδας Anna Piaggi και την ιδρύτρια του βρετανικού καταστήματος λιανικής πώλησης Browns, Joan Burstein, το ζευγάρι άρχισε να επικεντρώνεται στα πλεκτά με την υπογραφή τους, τα οποία έγιναν το επίκεντρο της επιτυχίας της μάρκας.
Σύμφωνα με το εμπορικό περιοδικό Women's Wear Daily, τα ζιγκ-ζαγκ μοτίβα κατασκευάστηκαν με μηχανές Raschel, οι οποίες χρησιμοποιούνται μερικές φορές για την κατασκευή μαγιό και κουβερτών. «Οι παππούδες μου τις είχαν χρησιμοποιήσει για να φτιάχνουν πολύχρωμα κεντημένα σάλια με μεγάλα σχέδια από τριαντάφυλλα και μακριά κρόσσια, όλα πλεγμένα στο χέρι, το είδος που ρίχνεις σε αμπαζούρ», δήλωσε η Missoni.
Τα τρία παιδιά του ζευγαριού καθώς και τα εγγόνια τους έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογενειακής επιχείρησης, ενώ πρωταγωνιστούσαν τακτικά σε διαφημίσεις που απαθανάτιζε ο μακροχρόνιος συνεργάτης τους, ο φωτογράφος Juergen Teller.
Στις αρχές του 2013, ο γιος της Βιτόριο πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 59 ετών, και ο σύζυγός της, Οτάβιο, πέθανε λίγο αργότερα, τον Μάιο του ίδιου έτους, σε ηλικία 92 ετών.
Ενθουσιώδης ταξιδιώτισσα, μανιώδης συλλέκτρια έργων τέχνης και διάσημη θιασώτης της αγοράς φτηνών ειδών, προς το τέλος της ζωής της η Μισόνι προσκαλούσε τακτικά περιοδικά εσωτερικών χώρων να φωτογραφίσουν το σπίτι της στο Sumirago, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ως μία από τις πιο επιδραστικές γευσιγνώστριες παγκοσμίως.
Το 2022, δήλωσε στο περιοδικό Observer: «Το 2022, η Missoni ήταν η μόνη που είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα μεγάλο κύρος στο χώρο της μόδας: «Είχα το προνόμιο να ζήσω μια μακρά ζωή και μοιράζομαι με μεγάλη ευχαρίστηση το σπίτι μας».
Πηγή: The Guardian