Γιατί η μόδα μισεί τις γυναίκες με πλούσιο στήθος;

Μετά από μια πρόσκαιρη τάση συμπερίληψης η ψιλόλιγνη κορμοστασιά είναι και πάλι à la mode, αν έφυγε ποτέ. Η έκπληξη του Ντουράν Λάντινκ.

Μια επίδειξη στο Παρίσι ήταν αρκετή για να αναδείξει το βαθιά ριζωμένο ζήτημα του κλάδου, το μεγάλο στήθος

Τα κορίτσια του πλανήτη Ε – F ξέρουν πολύ καλά ότι οι σχεδιαστές μισούν τα γενναιόδωρα cups. Όσες έχουν μεγάλο στήθος έχουν φορέσει και minimizer και μικρότερο νούμερο σουτιέν προκειμένου να κλείσει καλά το μεσάτο πουκάμισο και να μην χάσκει η πατιλέτα στο στήθος ακόμα και με παραμάνα, καρφίτσα, σκουλαρίκι. Ούτε στράπλες, ούτε τιραντάκια, ούτε στενά τοπάκια, ούτε βαθιά ντεκολτέ, ούτε μαγιό τριγωνάκια, ούτε «σφηκοφωλιές».Τα οβερσάιζντ μπλουζάκια και οι καφτανοειδείς δημιουργίες είναι εκεί για σένα ακόμα κι αν είσαι σαν την Μαλένα και συνδυάζεις στήθος με μέση δακτυλίδι. Οι υπόλοιπες, με αυτοσχέδιες και μη τροποποιήσεις, ψάξιμο και πολλές άβολες στιγμές κάπως την παλεύουν. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Μετά από μια πρόσκαιρη τάση συμπερίληψης η ψιλόλιγνη κορμοστασιά είναι και πάλι à la mode, αν έφυγε ποτέ. Αυτό φάνηκε σε όλα τα ντεφιλέ και στις τέσσερις μητροπόλεις της μόδας. Σαφής αντανάκλαση της εμμονής με τα χάπια αδυνατίσματος, το ultra skinny είναι εδώ σηματοδοτώντας την υποχώρηση του κινήματος για την αποδοχή της διαφορετικότητας του σωματότυπου (body positivity). Οι καμπύλες περισσεύουν κατά κυριολεξία. Και τα ρούχα δεν ράβονται για τις κανονικές γυναίκες. Είναι μεγάλο ποσοστό των κανονικών γυναικών και το Ε και το F, ενώ ακόμα και το D πολλές φορές δεν το χωρούν τα ρούχα του. Το C την γλιτώνει, διότι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ένα ευχάριστο στήθος.

Μια επίδειξη στο Παρίσι ήταν αρκετή για να αναδείξει το συγκεκριμένο, βαθιά ριζωμένο ζήτημα του κλάδου, το στήθος, είτε δυσάρεστο, είτε ευχάριστο.

Duran Lantink - Runway - Fall/Winter 2025-2026 Paris Fashion Week ©Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images

Όπως γράφει στη βρετανική Βογκ, η Ρεμπέκα Τζέιν Χιλ: «Αναφέρομαι σε εκείνα τα στήθοι σιλικόνης που αναπήδησαν στην πασαρέλα του Ντουράν Λάντινκ (Duran Lantink), δεμένα στο στήθος ενός λεπτού, λευκού αρσενικού μοντέλου. Αν και δεν ήμουν στην επίδειξη, σε πολλά από τα αποσπάσματα που μοιράστηκαν στο διαδίκτυο, τα μέλη του κοινού φαίνονται να γελούν και να δείχνουν - γιατί πόσο γελοίο είναι για έναν σχεδιαστή να συμπεριλάβει ένα μεγάλο στήθος σε ένα σοβαρό, υψηλής μόδας περιβάλλον, σωστά;».

Δυο ζουμπουρλά στήθη από σιλικόνη χοροπηδούν πάνω σε ένα οστεώδες στέρνο. Χαχαχαχα, πολύ αστείο… Απορίας άξιον πως τα μεστά γυναικεία στήθη προκαλούν γέλιο, προκαλούν τα βλέμματα, προκαλούν πειράγματα, καζούρα, ενίοτε άκομψα, ανάρμοστα σχόλια ακόμα και ανελέητο μπούλινγκ, εφόσον υπάρχει αόρατη μεζούρα και όποια γυναίκα περνάει τα όρια «κόβεται». Δεν περνάμε στη σφαίρα του φετίχ ή του X rating αυτό είναι άλλο ανέκδοτο.

Πριν από το επίσημο ντεμπούτο του στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, ο Ντουράν Λάντινκ ήταν γνωστός για δύο πράγματα: τo «παντελόνι αιδοίο» που δημιούργησε για το βίντεο «Pynk» της Janelle Monae το 2018 και τις ανακυκλωμένες δημιουργίες του, οι οποίες μάγεψαν ακόμα και τη Μπίλι Έιλις. Οπαδός του zero waste, o Ολλανδός σχεδιαστής κέρδισε το βραβείο ANDAM το 2023 και είναι ένας από τους ημιφιναλίστ του φετινού βραβείου LVMH.

Στην κυριαρχία της σιλουέτας-σανίδα υπάρχουν εξαιρέσεις. Όπως η Βίβιεν Γουέστγουντ, ίσως η πρώτη σχεδιάστρια που αγάπησε και ανέδειξε το γυναικείο στήθος με τους περίφημους κορσέδες και τα μακό μπλουζάκια με το τυπωμένο «Tits». Η επιστροφή της Σάρα Μπάρτον για τον οίκο Givenchy έγινε δεκτή με επευφημίες για τη συμπερίληψη (μερικών) μοντέλων με καμπύλες, τις σέξι αλλά φορέσιμες σιλουέτες και τα σχέδια που δίνουν προτεραιότητα στην άνεση χωρίς να θυσιάζουν το στιλ. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες δημιουργικές διευθύντριες ενός μεγάλου οίκου μόδας που ανήκει σε όμιλο, οπότε είναι πραγματικά περίεργο που τόσες πολλές συλλογές δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που οι γυναίκες πραγματικά θέλουν (ή ακόμη και μπορούν) να φορέσουν.

Ευτυχώς, μια νέα γενιά ανεξάρτητων σχεδιαστών κάνει τα πράγματα διαφορετικά: όπως οι Dilara Findikoğlu, Sinéad O' Dwyer και Karoline Vitto. «Τα μεγάλα στήθη γενικά παραμελούνται από τους σχεδιαστές για διάφορους λόγους: ορισμένοι είναι τεχνικοί λόγοι, ορισμένοι πολιτιστικοί και πολλοί που σχετίζονται με τη βιομηχανία» λέει η Vitto στη Χιλ. Είναι ένα «πολύ μεγάλο ερώτημα με πολλές απαντήσεις», σύμφωνα με την O' Dwyer.

Οι σχεδιαστές πάντως συμφωνούν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να καταρριφθεί η αντίληψη ότι το λεπτότερο είναι καλύτερο - ειδικά όταν όλα τα πολυτελή ρούχα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για αδύνατα σώματα… Και τα στήθη θα συνεχίζουν να ασφυκτιούν.