Athens FASHION Week

Ξεκινάει η 12η Eλληνική Εβδομάδα Μόδας ενώ η Lady Gaga βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα. Τυχαίο; Δεν νομίζω

Ξεκίνησε η 12η Εβδομάδα Ελληνικής Μόδας με συλλογές για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2011, που θα πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου 2010 στο χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, με χορηγό επικοινωνίας την Athens voice. Ξετρυπώστε λοιπόν βάτες, βέλα, άνιμαλ πριντς και ό,τι εξτραβαγκάνζα έχετε καταχωνιασμένη, και βγείτε στην Τεχνόπολη. 

Εκεί οι εκκεντρικότητες δεν κοιτάζονται λοξά και τα στιλιστικά ατοπήματα επιτρέπονται ως επιτηδευμένα. Ψηλοτάκουνα, λεοπάρ, κόκκινα χείλη, τσεκ κι έφυγες. Όχι, δεν θα πας στον Παράδεισο αλλά κάπου κοντά, αφού η φετινή διοργάνωση είναι πολλά υποσχόμενη. Συμμετέχουν οι Kathy Heyndels, Aslanis, Krug 8, Lukas, Cathreen Mal, Simeoni, Victoria Kyriakides, Katerinalexandraki, Samantha Sotos, Delight, Makis Tselios, Panos Apergis, Nikos-Takis, Valtadoros, Med και Σχολές Μόδας. Το φετινό αφιέρωμα, άλλωστε, έχει ως θέμα την Ελληνική Εκπαίδευση Μόδας. Αν τώρα αγαπάς το παρασκήνιο, εμείς κάναμε όλη τη δουλειά για σένα. Πήγαμε στα ατελιέ των σχεδιαστών, μιλήσαμε μαζί τους, ενημερωθήκαμε για τις φετινές τάσεις, την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της μόδας, και τα μοιραζόμαστε μαζί σου.  

Πανικός και κομφούζιο είναι αυτό που περιμένει κανείς να επικρατεί στα ατελιέ, όπου μπαινοβγαίνουν μοντέλα για castings, fittings και πρόβες για το catwalk. “Walk walk fashion baby” προστάζει η Gaga από τα ηχεία στο ατελιέ της Victoria Kyriakides και τα μοντέλα υπακούν. Αγέρωχα και λυγερόκορμα προτάσσουν το στήθος, κρατούν τους ώμους πίσω, το πηγούνι ψηλά, και πατούν δυναμικά το ένα πόδι μετά το άλλο στο πάτωμα κάνοντάς σε να πιστέψεις ότι θα είναι τα επόμενα top model. «Εύχομαι να συνεχίσω να έχω φρέσκιες ιδέες και να μη νιώθω επιτυχημένη» μου λέει η καταξιωμένη σχεδιάστρια.

Τυχαία, ίσως και όχι, στο δρόμο για το επόμενο ατελιέ βλέπω στο βάθος ενός φορτηγού μεταφορικής κολλημένες σε γιγαντοαφίσα τις πρωταγωνίστριες του “Sex & The City” έτοιμες να κατεβούν από τη ράμπα και να πάνε για ψώνια στην Ερμού. Στο ατελιέ των Εύης Ρέντζιου και Δάφνης Ηλιάκη, οι οποίες βαφτίστηκαν από τον πατέρα της Δάφνης Delight, το κλίμα είναι παραδόξως χαλαρό. Ο φωτογράφος στήνει τα φώτα, τα μοντέλα χαλαρώνουν ρίχνοντας πασιέντζες και παίρνουν σειρά για το make-up τους. Πετύχαμε τη φωτογράφιση για το lookbook τους, το οποίο θα είναι αντάξιο του 1oυ Bραβείου της πιο εμπορικής συλλογής στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενδύματος, που κέρδισαν φέτος.

Επόμενη σχεδιάστριά μας είναι η Κατερίνα Μαλακασιώτη, γνωστή ως Cathreen Mal, η οποία εμπνεύστηκε από τη φυσιογνωμία του ναυαγού. «Το λευκό είναι το κυρίαρχο χρώμα στη φετινή μου συλλογή» με βεβαιώνει, «αφού αποτελεί τη βάση για κάθε νέα αρχή». Λάτρης του προγράμματος και της οργάνωσης, την παρακολουθώ να ράβει τις τελευταίες λεπτομέρειες στα ρούχα ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη ημέρα. 

Στη συνέχεια από το Κολωνάκι φεύγω τρέχοντας για το Θησείο, για να συναντήσω τη Samantha Sotos. Ξέρω ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία, σπούδασε στην Αθήνα και το Λονδίνο και εργάστηκε στο εξωτερικό πριν επιλέξει από αγάπη την Ελλάδα ως μόνιμη βάση της. Απόδειξη η επιλογή στην πλειοψηφία τους ελληνικών μοντέλων, προτιμώντας έτσι έμπρακτα τα εγχώρια «προϊόντα» μας. Όνειρό της, μου λέει, είναι να έχει περισσότερη αναγνώριση κι ένα κοινό που θα ταυτίζεται με τις δημιουργίες της, προκαλώντας τη να δημιουργεί.   

Τις Krug8 μπορεί να μην τις συνάντησα, καθώς έδρα τους είναι το Βελιγράδι, αλλά δεν μπορώ να μην τις αναφέρω, καθώς από τη δράση τους είναι φανερό ότι είναι αποφασισμένες να αποδείξουν πως η εμπορική επιτυχία δεν παραμερίζει την ποιότητα. Με την καλλιτεχνική και ενεργή τους εμπλοκή στο χώρο της μόδας επιδιώκουν να βελτιώσουν την αντίληψη των τοπικών αγοραστών σχετικά με τα προϊόντα των εγχώριων σχεδιαστών, ανοίγοντας παράλληλα και τις πόρτες των ξένων αγορών.

Μοντέλα, σχεδιαστές, φώτα, πινέλα, υφάσματα, καρφίτσες, μουσικές, χαμόγελα και φωνές συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί για την προετοιμασία της Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας. Η αίσθηση του backstage δεν είναι σίγουρα η ίδια με αυτή της πασαρέλας, μπορεί ωστόσο να είναι το ίδιο απολαυστική καθώς αποκαλύπτεται μπροστά σου η στιγμή της δημιουργίας. Εκεί τα μοντέλα είναι άνθρωποι, οι επώνυμοι άσημοι και υπάρχει πάντα χώρος για σένα. Όπως μας είπαν όλοι οι σχεδιαστές, μη διστάσεις αν βρεθείς έξω από το ατελιέ τους να χτυπήσεις το κουδούνι τους για ένα γεια. 

Ο πολιτισμός δεν σταματάει στην πασαρέλα, αλλά συνεχίζει με τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα φιλοξενεί η Εβδομάδα Μόδας.

Athens FASHION Week

Oksana Mas

Η Ουκρανή γλύπτρια και ζωγράφος Oksana Mas (γεν. το 1969) παρουσιάζει την εικαστική έκθεση της “Spheres of Good and of Spiritual Renaissance”(14/10, 8.30 μ.μ. ). Πρωτότυπη, πολύπλευρη, πρωτοποριακή, επιβλητική, η δουλειά της εδώ και περίπου μια εικοσαετία κερδίζει τις εντυπώσεις σε όλες τις εκθέσεις στις οποίες παρουσιάζεται. Τον Ιούνιο του 2009 ο πίνακας από το δίπτυχο “Drive 9” ήταν το έργο που πουλήθηκε πιο ακριβά στην Ουκρανική Εβδομάδα Τέχνης στη διεθνή δημοπρασία του Sotheby’s.  Έργα της βρίσκονται σε 150 προσωπικές συλλογές, σε μουσεία, ιδρύματα, ενώ έχουν επανειλημμένα παρουσιαστεί σε διεθνή καλλιτεχνικά forums.

Athens FASHION Week

Γιώργος Αντωνόπουλος

Ο Γιώργος Αντωνόπουλος κηρύσσει το φως πρωταγωνιστή της έκθεσής του “Abstracts”. Ελκυστικά παράδοξο και αινιγματικό, το φως του διαθλάται, πολώνει και αντανακλάται, διαπερνώντας κρύσταλλα, τζάμια, κομμάτια πάγου ή διάφορα μικροαντικείμενα, και υπόσχεται ένα μαγικό θέαμα. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

● Παρουσίαση του διακρατικού δικτύου εργαστηρίων Inspiring Labs από τις συμμετοχές στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Texmedin. 17/10, 4 μ.μ.

● Θα λειτουργεί Night Boutique με ρούχα και αξεσουάρ σχεδιαστών σε πολύ χαμηλές τιμές.

● Θα υπάρχει κινητή μονάδα ενημέρωσης και εξέτασης για τον H.I.V. 15/10, 5-10 μ.μ.

● Ομαδική επίδειξη από τους τελειόφοιτους των σχολών: DIEK Βόλου, IEK AKMI, IEK DELTA, IEK INTERGRAPHICS, PANSIK, SITAM - AB, VELOUDAKIS. 17/10, 4 μ.μ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice