Οκτώ εμβληματικές εμφανίσεις του Φρέντι Μέρκιουρι εκτίθενται στο V&A του Λονδίνου
© Instagram/ Queen Productions Ltd
Fashion

Οκτώ εμβληματικές εμφανίσεις του Φρέντι Μέρκιουρι εκτίθενται στο V&A του Λονδίνου

Παρουσιάζονται σε δωρεάν έκθεση που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την πρώην σύντροφό του Μαίρη Όστιν

Athens Voice News
Newsroom |

Οκτώ εμβληματικές εμφανίσεις του θρυλικού frontman των Queen θα παρουσιαστούν σε δωρεάν έκθεση

Οκτώ από τα πιο εμβληματικά κοστούμια που φόρεσε ο Φρέντι Μέρκιουρι θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Βικτόρια και Αλβέρτου (V&A) του Λονδίνου το φθινόπωρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του θρυλικού τραγουδιστή των Queen.

Η έκθεση με τίτλο «Φρέντι Μέρκιουρι | Splendid Things» θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Οκτωβρίου 2026 έως τις 17 Ιανουαρίου 2027 και θα είναι δωρεάν για το κοινό. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Μέρι Όστιν, πρώην αρραβωνιαστικιά και στενή φίλη του Μέρκιουρι, η οποία παραχωρεί επτά από τα κοστούμια που θα παρουσιαστούν.

Οι εμφανίσεις καλύπτουν διαφορετικές περιόδους της καριέρας του, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του. 

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται το ασπρόμαυρο σύνολο που φόρεσε ο Μέρκιουρι σε μια από τις πρώτες συναυλίες των Queen στο Imperial College και το οποίο εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του πρώτου, ομώνυμου άλμπουμ του συγκροτήματος.

Ξεχωρίζει επίσης η περίφημη ολόσωμη φόρμα «Mercury Wing», σχεδιασμένη από τη Γουέντι ντε Σμετ. Ο Μέρκιουρι τη φόρεσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας A Night at the Opera το 1975-76, αλλά και στο πρωτοποριακό βιντεοκλίπ του «Bohemian Rhapsody».

Queen – Bohemian Rhapsody (Official Video Remastered)

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ακόμη το στέμμα και ο μανδύας που σχεδίασε η Νταϊάνα Μόσλι και φόρεσε ο Μέρκιουρι στην περιοδεία Magic Tour των Queen το 1986. Με τη συγκεκριμένη εμφάνιση ανέβηκε στη σκηνή για την τελευταία ζωντανή συναυλία του συγκροτήματος στο Κνέμπγουορθ την ίδια χρονιά.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να δει ένα κοστούμι από το βιντεοκλίπ του «Made in Heaven», καθώς και αξεσουάρ και προσωπικά αντικείμενα από τη συλλογή ρούχων του τραγουδιστή.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από μια χαρακτηριστική φράση που είχε πει ο Μέρκιουρι το 1978: «Μου αρέσει να περιβάλλομαι από υπέροχα πράγματα. Θέλω να ζω μια βικτωριανή ζωή, περιτριγυρισμένος από εξαιρετικά αντικείμενα».

Η σχέση με τη Μέρι Όστιν

Η Μέρι Όστιν γνώρισε τον Μέρκιουρι όταν εκείνη ήταν 19 ετών και εκείνος 24, την εποχή που και οι δύο κινούνταν στον χώρο της μόδας στο Κένσινγκτον. Ο Μέρκιουρι, ο οποίος είχε γεννηθεί ως Φαρόκ Μπουλσάρα στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στη Ζανζιβάρη, πουλούσε έργα τέχνης και vintage ρούχα σε πάγκο στην αγορά του Κένσινγκτον.

Οι δυο τους αρραβωνιάστηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων του 1973, τη χρονιά που οι Queen κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ. Η σχέση τους έληξε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όμως παρέμειναν πολύ κοντά μέχρι τον θάνατο του Μέρκιουρι το 1991.

Ο τραγουδιστής άφησε στη Μέρι Όστιν το σπίτι του στο Κένσινγκτον, το Garden Lodge, καθώς και την προσωπική του περιουσία.

Mary Austin (and David Wigg) about her relationship with Freddie

Η Όστιν έχει αναφερθεί πολλές φορές στη σημασία που είχαν τα ρούχα για την εικόνα που δημιούργησε ο Μέρκιουρι ως performer. Όπως έχει δηλώσει, τα ρούχα αποτελούσαν μέρος της καλλιτεχνικής του αναζήτησης και ο ίδιος αντιλαμβανόταν από νωρίς ότι δεν φορούσε απλώς ρούχα, αλλά δημιουργούσε μια εικόνα που έπρεπε να ανταποκρίνεται στο μέγεθος της σκηνής και στο τεράστιο κοινό του.

Σε βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, η Όστιν σημειώνει ότι τα ρούχα και τα κοστούμια του αφηγούνται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του, τόσο πάνω όσο και κάτω από τη σκηνή. Όπως επισημαίνει, αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος των εμφανίσεων, του δημιουργικού του οράματος και της προσωπικής του έκφρασης.

Μια διαφορετική εμπειρία στο V&A

Τον σχεδιασμό της έκθεσης έχει αναλάβει ο Τομ Πάιπερ, γνωστός μεταξύ άλλων για τη δουλειά του σε παραγωγές της Royal Shakespeare Company, για τα περίφημα κόκκινα γλυπτά παπαρούνες στον Πύργο του Λονδίνου, αλλά και για εκθέσεις του V&A.

Η διαδρομή θα περιλαμβάνει έξι διαφορετικές στάσεις, καθεμία από τις οποίες θα έχει ξεχωριστό σκηνικό, ήχο και φωτισμό, με στόχο να μεταφέρει τους επισκέπτες σε χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του Μέρκιουρι.

Η Κέιτ Μπέιλι, ανώτερη επιμελήτρια θεάτρου και παραστάσεων στο V&A, δήλωσε ότι η έκθεση θα εξερευνήσει την αγάπη του Μέρκιουρι για τα «υπέροχα πράγματα», αλλά και το ενδιαφέρον του για την τέχνη, το design και τη μόδα.

Πηγή: Guardian

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice