Met Gala: Η υπόκλιση στον Γκαλιάνο ακυρώθηκε και η Άννα Γουίντουρ βρίσκεται στο στόχαστρο
Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, η Άννα Γουίντουρ κυριαρχεί στον κόσμο της μόδας με εξουσία που ελάχιστοι έχουν τολμήσει να αμφισβητήσουν. Στα 76 της, όμως, και περισσότερα από 40 χρόνια μετά την ανάληψη της διεύθυνσης της βρετανικής Vogue, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις της καριέρας της.
Αιτία είναι η απόφαση να αφιερωθούν η επόμενη έκθεση μόδας του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και το Met Gala στον Τζον Γκαλιάνο, παρά το ιστορικό αντισημιτικών και ρατσιστικών δηλώσεων του σχεδιαστή.
Έπειτα από έντονες αντιδράσεις, ανακοινώθηκε ότι η έκθεση δεν θα πραγματοποιηθεί προς το παρόν. Ο ίδιος ο Γκαλιάνο δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η συζήτηση γύρω από το πρόσωπό του να φέρει το Met σε δύσκολη θέση ή να αποσπάσει την προσοχή από το έργο του Costume Institute.
Αναγνώρισε επίσης ότι μια έκθεση προς τιμήν του θα ήταν επώδυνη για ορισμένους ανθρώπους.
Η Γουίντουρ χαρακτήρισε «πολύ γενναία» την απόφαση του παλιού της φίλου. Ωστόσο, επικριτές της επισημαίνουν ότι η ίδια είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αρχική επιλογή του σχεδιαστή και είχε πιέσει για την πραγματοποίηση της έκθεσης παρά τις αντιρρήσεις.
«Είναι πολύ αργά για συγγνώμη – πρέπει να αποσυρθεί», δήλωσε άνθρωπος της μόδας στη «New York Post», καθώς η υπόθεση έφερε στο επίκεντρο όχι μόνο τη μακρόχρονη σχέση της Γουίντουρ με τον Γκαλιάνο, αλλά και την τεράστια εξουσία που εξακολουθεί να ασκεί στο Met και στην Condé Nast.
Η πρώην συντάκτρια της βρετανικής Vogue Μπρόνγουιν Κόσγκρεϊβ χαρακτήρισε την επιλογή «ατυχή λανθασμένη εκτίμηση», η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε αλλαγή των ισορροπιών ισχύος.
Ο Γκαλιάνο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στους οίκους Givenchy και Dior κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Η καριέρα του διακόπηκε απότομα το 2011, μετά τη δημοσιοποίηση αντισημιτικών και ρατσιστικών ξεσπασμάτων του, στα οποία εξυμνούσε τον Αδόλφο Χίτλερ και αναφερόταν στο Ολοκαύτωμα.
Γαλλικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για αδίκημα υποκίνησης μίσους. Ο σχεδιαστής ζήτησε συγγνώμη, εισήχθη σε κέντρο απεξάρτησης και αποσύρθηκε προσωρινά από τη μόδα. Επέστρεψε το 2014 ως δημιουργικός διευθυντής της Maison Margiela, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 2024.
Η αφιέρωση έκθεσης του Met σε έναν εν ζωή δημιουργό αποτελεί εξαιρετικά σπάνια τιμή. Είχε συμβεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν, γεγονός που ενίσχυσε τις αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο μόδας Λόρεν Σέρμαν, η απόφαση αιφνιδίασε ακόμη και σημαντικούς δωρητές και στελέχη του μουσείου, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί πριν από τη δημοσιοποίησή της.
Οι αντιδράσεις εντάθηκαν όταν η δημοσιογράφος δημοσίων σχέσεων Λόρεν Λόντον ισχυρίστηκε ότι ο Γκαλιάνο είχε φωνάξει «Καλά Χριστούγεννα» σε μια γυναίκα που μιλούσε εβραϊκά σε ιταλικό σπα το 2019. Ο σχεδιαστής αρνήθηκε την καταγγελία.
Ο γνωστός έμπορος τέχνης Άρνε Γκλίμτσερ προειδοποίησε τη διοίκηση του Met για τις συνέπειες της έκθεσης και άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος και η σύζυγός του επανεξετάζουν μελλοντικές δωρεές έργων από τη συλλογή τους.
Μεταξύ των σημαντικότερων αντιδράσεων ήταν εκείνη της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης, Τζούλι Μένιν, κόρης επιζώντα του Ολοκαυτώματος και μιας από τις πλέον υψηλόβαθμες Εβραίες αξιωματούχους της πόλης.
Η Γουίντουρ φέρεται να προσπάθησε να την πείσει ότι ο Γκαλιάνο είχε μετανοήσει και ότι η ιδιοφυΐα του άξιζε να τιμηθεί. Η Μένιν δεν πείστηκε και χαρακτήρισε την επιλογή «σοβαρό λάθος» σε επιστολή της προς το μουσείο.
Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το εάν η Γουίντουρ έχει παραμείνει στην κορυφή για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανέλαβε τη διεύθυνση της βρετανικής Vogue το 1985 και της αμερικανικής έκδοσης το 1988, ενώ σήμερα είναι επικεφαλής περιεχομένου της Condé Nast και η ισχυρότερη προσωπικότητα πίσω από το Met Gala.
Η ηθοποιός και κριτικός μόδας Μελίσα Ρίβερς αναγνώρισε ότι η Γουίντουρ είναι «εξαιρετική», αλλά παρατήρησε πως ελάχιστοι άνθρωποι τολμούν να της πουν «όχι». Αυτό, όπως είπε, την έχει οδηγήσει στο παρελθόν να μην αντιλαμβάνεται σωστά το κλίμα.
Η πρώην διευθύντρια της βρετανικής Glamour Τζο Έλβιν χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη την αφοσίωση της Γουίντουρ στον Γκαλιάνο, αλλά υποστήριξε ότι αυτή η πίστη την έχει κάνει να αγνοεί το προφανές πολιτικό και κοινωνικό κόστος.
Παρά τις πιέσεις, θεωρείται απίθανο η συγκεκριμένη κρίση να οδηγήσει άμεσα στην αποχώρηση της Γουίντουρ. Η θέση της στην Condé Nast εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται σχεδόν αναντικατάστατη και άνθρωποι της βιομηχανίας εκτιμούν ότι θα επιλέξει η ίδια τον χρόνο και τον τρόπο της αποχώρησής της.
Άλλωστε, σε κείμενό της στη Vogue, η Γουίντουρ χαρακτήρισε την έκθεση του Γκαλιάνο «αναβληθείσα» και όχι οριστικά ακυρωμένη.
Πηγή: The Telegraph
Τα πιο διαβασμένα άρθρα του Look μια φορά την εβδομάδα στο mail σου! Εγγράψου εδώ >>>