7 Αθηναίοι βάζουν στο «Κουτί του Χρόνου» 5 αγαπημένα τους αντικείμενα

Πριν από λίγες εβδομάδες, όταν η ρωσική πόλη Γιαροσλάβλ γιόρτασε τα 1.000 χρόνια από την ίδρυσή της, οι κάτοικοί της συγκεντρώθηκαν για να ανοίξουν τη μεταλλική κάψουλα που τους είχαν αφήσει το 1960 οι πρόγονοί τους...

Πριν από λίγες εβδομάδες, όταν η ρωσική πόλη Γιαροσλάβλ γιόρτασε τα 1.000 χρόνια από την ίδρυσή της, οι κάτοικοί της –με κάθε επισημότητα–συγκεντρώθηκαν για να ανοίξουν τη μεταλλική κάψουλα που τους είχαν αφήσει το 1960 οι πρόγονοί τους, μαζί με την οδηγία να παραμείνει κλειστή για 50 χρόνια. Ε ναι, λοιπόν! Ζηλέψαμε. Κι έτσι, φέτος που το Look κλείνει 5 χρόνια, ζητήσαμε από τους φίλους μας να μας φτιάξουν τη δική τους κάψουλα, το δικό τους Time Βox: ένα κουτί «πρώτων βοηθειών» για τις μελλοντικές γενιές, με τα 5 αντικείμενα που θα επέλεγαν να τους κληροδοτήσουν...

Κωστής Μαραβέγιας μουσικός

Τι έβαλα στο κουτί μου

1 Ένα καλίμπα (αφρικάνικο μουσικό όργανο): Είναι τσέπης, χωράει παντού και κρύβεται εύκολα, κάτι σαν το μπαγλαμαδάκι των φυλακισμένων.

2 Ένα λάπτοπ (με μήλο ή χωρίς): Με αυτό επικοινωνώ, με αυτό διαβάζω την αγαπημένη μου εφημερίδα “La Repubblica” από τότε που επέστρεψα στην Ελλάδα, σε αυτό γράφω τη μουσική μου, τους στίχους μου, ερωτικές επιστολές, απαντάω στους fan μου.

3 Μία εσπρεσιέρα: Δεν θέλει και ειδική ανάλυση. Το τελειότερο, ντιζαϊνάτο και ταυτόχρονα ουσιαστικό πολυεργαλείο του 20ού αιώνα. Εσπρέσο μόκα και Balletti. Εθισμένος στο εσπρεσάκι. Πρέπει να εθιστούν και οι επόμενες γενιές.

4 Ένα κόκκινο αυτοκινητάκι: Ταξίδι, ελπίδα, παρέα, εκδρομή, διέξοδος, τεμπελιά, έρωτας, καλοκαίρι. Όλα στο τετράτροχο παρεάκι. Μέχρι και σινεμά drive-in.

5 Μία φωτογραφική μηχανή του 2010: Η νέα μεγάλη ανακάλυψη είναι το βίντεο της νέας ψηφιακής. Ο καθένας μπορεί πλέον να γίνει σκηνοθέτης. Shoot it! Όλα τα gigabyte του κόσμου σε έναν τεράστιο σκληρό ιπτάμενο δίσκο με φωτογραφίες και βίντεο.

 

n

Χριστίνα Φιορέντζη & Ben Librojo χορευτές swing (Athens Swing Cats)

Τι έβαλα στο κουτί μου

1 Τα κλειδιά από το studio μας: Ψάχναμε πολύ καιρό ένα σημείο για να «στεγάσουμε» τις Athens Swing Cats και φέτος το βρήκαμε. Για μας δεν είναι μόνο ένας χώρος για πρόβες, χορό και μαθήματα, αλλά μια κοινότητα γεμάτη κέφι, μουσική και ρυθμό!

2 Το σκληρό δίσκο (του Ben): Γιατί είμαι προγραμματιστής, αλλά και γιατί τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μου βρίσκονται, με ψηφιακή μορφή, μέσα σ’ αυτό το κουτί.

3 Ένα χαμογελαστό φατσάκι (της Χριστίνας): Γιατί με αντιπροσωπεύει απόλυτα!

4 Ένα flat cap (του Ben): Γιατί έχω τρέλα μ’ αυτά τα καπέλα της δεκαετίας του ’30. Το συγκεκριμένο είναι το πρώτο που αγόρασα, μάλιστα ήταν δώρο για έναν ηλικιωμένο, αλλά εκείνος δεν το ήθελε οπότε το κράτησα εγώ και έτσι ξεκίνησα τη συλλογή μου!

5 Ένα κράνος (της Χριστίνας): Γιατί πηγαίνω παντού με το παπί μου και φοράω πάντα κράνος, ακόμα κι όταν είμαι ντυμένη με pencil φούστα και τακούνια για τη δουλειά.

 

n

Στέλλα Καλησπεράτου DJ

Τι έβαλα στο κουτί μου

1 Το «Ο Μετρ και η Μαργαρίτα» του Μπουλγκάκοφ: Γιατί είναι η πιο παράλογη ιστορία αγάπης κι ένα σουρεαλιστικό παραμύθι για το θεό και το διάβολο.

2 Ένα μπουκάλι ούζο: Για να ζήσει η επόμενη γενιά μεθυστικές στιγμές.

3 Σπόρους βασιλικού: Για να τον σπείρουν, να τον δουν να μεγαλώνει κι έπειτα να τρίβουν τα χέρια τους στα φύλλα του και να μυρίζουν ο ένας τα δαχτυλάκια του άλλου!

4 Ένα πούρο: Για να αλλάζουν τη σύσταση του αέρα που εισπνέουν και να τον εκπνέουν ως διαχρονικές μούσες.

5 Τη μουσική που έχει σημαδέψει τα χρόνια μου: Koko Taylor - I’m a woman/ Howlin Wolf - How many more years/ Muddy Waters - Got my mojo workin’/ Elvis Presley - All shook up/ Motorhead - Ace of spades/ AC/DC - Let there be rock/ Johnny Cash - Ring of fire/ The Doors - Love her madly/ The Animals - Boom Boom/ Nina Simone - I got life/ Μανώλης Χιώτης & Μαίρη Λίντα - Περασμένες μου αγάπες.

 

n

Etten μουσικός

Τι έβαλα στο κουτί μου

1 Ένα ποντίκι (ονόματι Μιρ): Δεν είναι αληθινό, αλλά είναι το μόνο από τα παλιά μου παιχνίδια που έχει επιβιώσει…

2 Μια ιστορία: Το βιβλίο «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι, το έχω διαβάσει πολλές φορές αλλά το κρατάω πάντα δίπλα στο κρεβάτι μου.

3 Ένα ανακυκλωμένο δαχτυλίδι: Δώρο του φίλου μου σ’ ένα πρόσφατο ταξίδι μας, είναι φτιαγμένο από ένα παλιό πορσελάνινο πιατάκι ενός γνωστού Σουηδού σχεδιαστή.

4 Ένα Digital recorder: Είναι φοβερά χρήσιμο, γιατί είναι σαν να έχεις ένα mini studio στην τσάντα σου! Έχω ηχογραφήσει άπειρα πράγματα σ’ αυτό.

 

n

Ζένια Καπλάν ηθοποιός

Τι έβαλα στο κουτί μου

1 Χαμόγελα από την Ινδία: Γιατί μ’ αρέσει να ταξιδεύω, να φωτογραφίζω και να βλέπω μεγάλα χαμόγελα. Στην Ινδία οι άνθρωποι χαμογελούν παντού.

2 Τον Bob Dylan: “Lay, lady, lay, lay across my big brass bed” (μελλοντικέ παραλήπτη, μπορεί το LP να σου φαντάζει προϊστορικό αλλά η φωνή του Dylan έρχεται πάντα απ’ το μέλλον).

3 Ένα σφραγισμένο μπουκάλι κρασί (του 1996): Το είχαμε αγοράσει με τον άντρα μου στην αρχή της σχέσης μας και αποφασίσαμε να το ανοίξουμε φέτος, για να γιορτάσουμε και τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό μας. Μπορεί να είναι και ξίδι, βέβαια (σε κάθε περίπτωση, στις μελλοντικές γενιές θα μείνει η… μπουκάλα).

4 Μία χρυσή λίρα του 1900: Εμένα θα μου άρεσε πολύ να βρω ένα κουτί μ’ ένα τόσο παλιό νόμισμα. Άλλωστε, τώρα που όλοι φοβούνται για τα χρήματά τους, είναι και επίκαιρη!

5 Το «Ευγένιος Ονιέγκιν», σε άπταιστα ρωσικά: Γιατί ο Πούσκιν είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας κι εκείνος που μεταφράζεται δυσκολότερα απ’ όλους τους Ρώσους. Για μένα, αυτό το βιβλίο είναι ακόμα πιο σημαντικό: η μητέρα μου ξέρει απ’ έξω ολόκληρα αποσπάσματα, πιστεύω πως μ’ αυτά με νανούριζε…

 

n

Τέση Γιαννακοπούλου φαρμακοποιός

Τι έβαλα στο κουτί μου

1 Ένα Μίκυ Μάους (τιμή… 25 δραχμές): Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουν πέρα οι μελλοντικές γενιές, χωρίς τον Ντόναλντ και τον Φέθρι! Εγώ, όταν τα πράγματα ζορίζουν, κάνω βόλτες στο δρόμο και φαντάζομαι πως περπατάω στη Λιμνούπολη.

2 Ένα κουτί ηρεμιστικά: Γιατί οι καιροί ήταν, είναι και θα είναι δύσκολοι – αν και προσωπικά συνιστώ την ψυχοθεραπεία.

3 Μια χειροποίητη, χαρτονένια τούρτα: Ήταν το δώρο που μου έκανε ο καλός μου για την επέτειό μας, μαζί με την πρόταση γάμου. Ό,τι πιο κοντά στην αγάπη μπορεί να χωρέσει σ’ ένα κουτί.

4 Ένα γούρι: Απ’ αυτά που φτιάχνω μόνη μου, με πολλές ευχές για καλές μελλοντικές χρονιές.

5 Ένα MX5 μινιατούρα: Είναι το αυτοκίνητό μου τα τελευταία 10 χρόνια, ένα κομμάτι του εαυτού μου και η καλύτερη παρέα. Δεν πρόκειται να το πουλήσω ποτέ, αλλά η μελλοντική γενιά μπορεί να κρατήσει τη μινιατούρα μαζί με όσα συμβολίζει για μένα: την ελευθερία, την ταχύτητα και το ταξίδι…

 

n

Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος

curator, dj, καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδιοκτήτης του Six D.O.G.S.

Τι έβαλα στο κουτί μου

1 Το ποδήλατό μου: Γιατί κυκλοφορώ πάντα μ’ αυτό ή με τα πόδια (χρηστικότατο και για τις μελλοντικές γενιές, που ελπίζουμε να έχουν πόδια αλλά πολύ αμφιβάλλουμε αν θα έχουν και βενζίνη).

2 Τα γυαλιά μου: Γιατί είναι το πιο χαρακτηριστικό πράγμα πάνω μου, μαζί με τα μαλλιά μου.

3 Ένα Akai MPC 500: Το αγαπημένο μου παιχνιδάκι… Παίζεις drums, φτιάχνεις μουσική, το χρησιμοποιείς σε DJ sets και lives.

4 Ένα καρό πουκάμισο: Γιατί φοράω σχεδόν πάντα καρό πουκάμισα (και θέλω να τα επαναφέρω στη μόδα το 2060).

5 Μουσική: Ένα γνήσιο αμερικάνικο βινύλιο του 1965 που βγήκε σε λίγες κόπιες. Είναι το “Om” του John Coltrane και για μένα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο απίστευτα πράγματα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice