100 χρόνια Vogue στο Λονδίνο

Μια μοναδική έκθεση που αποκαλύπτει τα πάντα για την βρετανική Βίβλο της μόδας

62222-137653.jpg
A.V. Team |

Η εικόνα της Κέιτ Μος με το εσώρουχό της είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι επισκέπτες της έκθεσης 100 χρόνια Vogue, η οποία εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο National Portrait Gallery στο Λονδίνο και σηματοδοτεί έναν αιώνα κυκλοφορίας του διάσημου περιοδικού μόδας.

image

Μπαίνοντας στην αίθουσα ενός μουσείου, η ύπαρξη ενός περιοδικού αποκτά μια άλλη διάσταση, γίνεται ένα ιστορικό γεγονός, ένα χρονολόγιο που καταγράφει όχι μόνο τις αλλαγές του γούστου μας στα ρούχα αλλά και τις αλλαγές της συμπεριφοράς μας. Αυτός είναι ο σκοπός και τελικά η επιτυχία αυτής της έκθεσης που παρουσιάζει 100 χρόνια βρετανικής Vogue, από το πρώτο εξώφυλλό της το Σεπτέμβριο του 1916 μέχρι σήμερα.

Τα ονόματα των συντακτών που έχουν περάσει από τις σελίδες της είναι εντυπωσιακά: Ταλούλα Μπάνκχεντ, Κίνγκσλεϊ Άμις, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Λέιντι Ελίζαμπεθ Μπόους-Λιόν, Τσάρλι Τσάπλιν, Άλντους Χάξλεϊ, και πολλοί ακόμα.

image

image

Και έπειτα είναι και οι φωτογράφοι: Σνόουντον, Μπίτον, Ντεμαρσελιέ, Τεστίνο, Ντόνοβαν, Πάρκινσον και πολλοί ακόμη που η φήμη τους χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου, όπως ο Μπάρον Άντολφ ντε Μεγιέρ, ο πρώτος φωτογράφος της Vogue. Υπάρχει επίσης ο Λι Μίλερ, πρώην αμερικανό μοντέλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε ως φωτογράφος για το περιοδικό απαθανατίζοντας σκηνές πολέμου και θηριωδίες των ναζί.

«Από αυτή την οπτική, μέσα από τις δεκαετίες της δόξας της, η Vogue ρίχνει αυλαία στην ύπαρξή της ως άστατη Βίβλος της μόδας, δέσμια της αλλαγής των εποχών και των ιδιοτροπιών ισχυρών διαφημιστών και εγωκεντρικών σχεδιαστών και αναλαμβάνει μια πιο ευγενή στάση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Daily Mail.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice