Σκέψου δώρα εμπνευσμένα από το θέατρο

Πόσους παραφορτωμένους αγιοβασίληδες, ξεπλυμένους χιονάνθρωπους και κιτς στολισμένα σπιτάκια να αντέξει κανείς; Το Vermillon Design Studio, ένα δημιουργικό γραφείο με εξειδίκευση στο χώρο του πολιτισμού, συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο και προτείνει έξυπνα χρηστικά αντικείμενα και πρωτότυπα δώρα με σχέδια βασισμένα σε αρχειακό υλικό από ιστορικές παραστάσεις.

Από τον Οκτώβριο λειτουργεί Πωλητήριο στον 1o όροφο του κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου και η Κατερίνα Δρακάκη με τη Γεωργία Αγγελοπούλου σχεδίασαν τετράδια, ξυλομπογιές, χάρακες, μαγνητάκια, t-shirt και άλλα αντικείμενα για την παιδική σειρά «Τρουφαλντίνο», καθώς και χρηστικά αντικείμενα όπως σελιδοδείκτες, σουβέρ, τετραδιάκια, βεντάλιες με μοτίβα και λεπτομέρειες από  ιστορικά κοστούμια για τη σειρά «Βεστιάριο». Δημιούργησαν επίσης εφαρμογές βασισμένες στα σχέδια των σκηνικών του σκηνογράφου Κωνσταντίνου Ζαμάνη για τη φετινή παιδική παράσταση «Ευτυχισμένος πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ. Η σειρά περιλαμβάνει χαρτικά είδη, mobile κλπ.

Κλεόβουλο Κλώνη

Η παιδική σειρά δημιουργήθηκε με κεντρικό ήρωα τον Τρουφαλντίνο και είναι βασισμένη σε ένα σχέδιο και στα σκηνικά του Κλεόβουλου Κλώνη, για την παράσταση «Υπηρέτης δύο κυρίων» του Κάρλο Γκολντόνι, που ανέβηκε από το Εθνικό θέατρο το 1937. Oι σχεδιάστριες του Vermillon Design Studio μας εξηγούν: «Το ρόλο του Τρουφαλντίνο έπαιζε ο Ευάγγελος Μαμίας. Τι ηθοποιός! Φαίνεται ακόμα πόσο σπουδαίος και μοντέρνος ήταν ο σκηνογράφος Κλεόβουλος Κλώνης και είναι πολύ σημαντικό να τον γνωρίσουν οι νεότερες γενιές και οι άνθρωποι που σήμερα ασχολούνται με το θέατρο».


Στη σειρά «Βεστιάριο - Αντώνης Φωκάς, Γιώργος Βακαλό, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Ανεμογιάννης, Νικος Χατζηκυριάκος Γκίκας,  Αλέκος Φασιανός, Βασίλης Φωτόπουλος, Γιάννης Στεφανέλλης: «Η έρευνα στο βεστιάριο και η επαφή μας με τα ιστορικά κοστούμια μάς μάγεψε κυριολεκτικά. Κρυμμένοι θησαυροί! Δεν ξέραμε τι να πρωτοδιαλέξουμε για τη φωτογράφιση. Ερωτιδείς, ρόδακες, μίσχοι, πουλιά, ξυλόγλυπτα, τοιχογραφίες, οροφογραφίες, φυτικοί διάκοσμοι, του Κτιρίου Τσίλλερ, βρήκαν εφαρμογή σε καλόγουστα χάρτινα καπελάκια για ρεσό. Δημιουργήθηκαν πρωτότυπα φωτιστικά για το τραπέζι και αξιοποιήθηκα μοτίβα και λεπτομέρειες από ιστορικά κοστούμια, που μεταφέρουν την αισθητική της εποχής των δημιουργών τους».

Πάτροκλος Σκαφίδας. Στο Πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου.

«Ο βασικός μας στόχος, όταν σχεδιάζαμε –μεταξύ άλλων γραφείων– εφαρμογές σε αντικείμενα για το πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου, ήταν να αναδειχθεί πρωτίστως το πλούσιο και σε πολλές περιπτώσεις αδημοσίευτο αρχειακό υλικό του. Μέσα από τις εφαρμογές μας επιχειρήσαμε να «επανασυστήσουμε» στο ευρύτερο και νεανικό κοινό μυθικά ονόματα, συνεργάτες του Εθνικού Θεάτρου επί σειρά ετών. Σκεφτήκαμε ότι δεν γίνεται να μη γνωρίζουμε τον Κλεόβουλο Κλώνη, τον Αντώνη Φωκά, τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Αιμίλιο Βεάκη και τόσους άλλους. Αυτή η διαδικασία στάθηκε και για μας πηγή γνωριμίας με ονόματα που δεν γνωρίζαμε καθόλου ή είχαμε ακούσει γι’ αυτά ελάχιστα. Ήταν και για μας μια αποκάλυψη».

Info: Πωλητήριο Εθνικού θεάτρου Κτίριο Τσίλλερ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, 1ος όροφος, 2105288100

Ανοιχτά σε ώρες παραστάσεων, f: vermillondesignstudio

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice