Οι τάσεις του 2010 στον πλανήτη Γη

Μόδα, τέχνη, ταξίδια, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, δρόμοι, μουσική, νέος διαλογισμός. Όλα όσα σε λίγο θα σκάσουν στην Ελλάδα σαν νέα τρεντ, Τασία μου, η Athens Voice σού τα ξεσκαρτάρισε για να τα μάθεις απέξω και σε τίποτα να μην υστερείς από τις γκαγκανιόλες του εξωτερικού.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ LOOK

Τέρμα η μόδα με γραβάτα και geeks με look Αϊνστάιν, το νέο στιλ προστάζει ρέπλικες Φρανκενστάιν.

Η συμμορία των Margiela, Chalayan και Alexander McQueen απεφάνθη πως πρέπει να τελειώνουμε με το εταιρικό look, το geek style και οτιδήποτε παραπέμπει σε γραβατωμένο στελέχουρα, γιάπη ή nerd. Το Franken style σηκώνει πολύ μαύρο, τρελό μακιγιάζ, τσαλακωμένα κοστούμια και απίστευτη ποικιλία από ερεβώδη αντικείμενα, φορεμένα είτε στο σακάκι είτε στο κεφάλι. Όταν όμως ο μέντορας Margiela προστάζει transform everyday objects into hair and dress couture, τότε αναρωτιέσαι και αγωνιάς για το πώς θα μεταφράσουν το tip τα σκληρά εργαζόμενα golden boys της Λεωφόρου Κηφισίας.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Χτίζεις κάτω; Χτίζεις πάνω; Μάστορα φέρε Βραζιλιάνο.

Ποπ μοντερνισμός, πλαστικότητα, ασυμμετρία, γλυπτική εφευρετικότητα αντάμα με απλές και οικονομικές τεχνικές. Καθώς τα μπάτζετ των πολυεθνικών κολοσσών περικόπτονται ένεκα οικονομικής κρίσης, απαγορεύοντάς τους να επενδύουν σε αρχιτεκτονικούς κολοφώνες δόξας, που οι starchitects τύπου Ζάχα Χαντίντ και σερ Νόρμαν Φόστερ χρεώνουν ένα κάρο εκατομμύρια, οι Βραζιλιάνοι αρχιτέκτονες προσφέρουν τις πλέον εργονομικές λύσεις σε λογική τιμή, μπολιάζοντας την κουλτούρα της tropicalia arquitetura σε όλους τους αστικούς μητροπολιτικούς κήπους του πλανήτη. Τσέκαρε τη δουλειά των Königsberger Vannucchi και κράτα το tip: Ό,τι ήταν για τις αρχές του 2000 από πλευράς έκρηξης και δημιουργίας η Βαρκελώνη, είναι σήμερα το Σάο Πάουλο, όπου όλως τυχαίως εκεί βρίσκεται και η βάση των Königsberger Vannucchi.

NEW DISCO

This beat is sick, come ride my disco stick.

Μην κοιτάς που εδώ ο Μοράλες λατρεύεται ακόμα όπως στην πρώτη νιότη του, τα πλήθη δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από την progressivιά, ενώ το δήθεν ψαγμένο κοινό χάνεται σε ασυναρμολόγητα και νευροσπαστικά grooves, παιγμένα σε αργόσυρτα bpm. Έξω το πράγμα βράζει, το clubbing εγκαταλείπει τις μεγάλες πίστες ή τους μικρούς σεχταριστικούς ναούς της κουφαμάρας και ξεχύνεται όπου λάχει, αρκεί να είναι disco όπως πρέπει. Υποσημείωση: Όταν λέμε disco, δεν εννοούμε ούτε τις old school τιουνιές της Γκλόρια, της Ντόνα και των Village, ούτε όμως και το χωρίς ουσία disco house. Όταν λέμε έρωτα, εννοούμε έρωτα, disco έρωτα περίεργο, disco έρωτα παράξενο. Κράτα ήρωες και διάλεξε ρυθμό: Το UK Funky, παιγμένο σε 130 bpm, έχει τις μισές ρίζες στο dubstep, μερικές παραφυάδες στο tribal κι ένα αξεπέραστο χορευταράδικο feeling. Κυνήγα επίσης όλο το ρεπερτόριο και τις κυκλοφορίες της εταιρείας Running Back του δαιμόνιου γερμανάτορα Γκερτ Τζένσεν, ενώ αν σε κούρασαν οι νεο-disco θεοί Lindstrom and Tomas ή ο νεοϋορκέζικος πιουρισμός των DFA Projects, προσπάθησε να συντονιστείς με τη space disco του επίσης Γερμανού Move D.

EIGHTIES ΞΑΝΑ

Χτυπιέσαι με τη La Βανδoux, χτυπιέσαι με τη La Βίσσoux, όμως η γνήσια αυθεντικιά είναι η La Roux.

Αν δεις τη Δέσποινα με κούρεμα σαν του Βινς Κλαρκ και την Αννούλα να στέλνει τον ντράμερ Κουβατσέα για χειμερινές διακοπές αλλάζοντας τα ροκοντράμια του με τους ρυθμούς-κρυοπαγήματα των old school συνθετών των Yazoo, μην τρομάξεις. Τα eighties ποτέ δεν ξεκουμπίστηκαν από πάνω μας κι αυτό το τρελοκόριτσο η La Roux δείχνει το δρόμο και στις άλλες. Το Yazoo style, εμπλουτισμένο με ενδυματολογικές παρακρούσεις που μιξάρουν ρούχα του Castelbajac και καμπαρντίνες της Fiorucci, βρίσκουν στη La Roux το τέλειο girly φορμάτ. Το “In For The Kill” με φωνή στεντόρεια που μοιάζει να βγαίνει από Τάρταρα, πειραγμένο από τον Skream ώστε να πατιναριστεί πάνω του ο club dubstep ήχος του Croydon, επαναφέρει στο κλάμπινγκ εκτός από την ιλιγγιώδη μουσική και τη δύναμη των λέξεων. Κι εντάξει με τον Castelbajac, το κούρεμα α λα Βινς Κλαρκ και τις βιντάζ καμπαρντίνες. Υπάρχουν παντού στην Αθήνα. Ρεμίξερ σαν τον Skream πού θα βρουν η Δέσποινα και η Άννα; Εκτός κι αν φέτος το καλοκαίρι στην αιγαιοπελαγίτικη τουρνέ του ο dj Valentino γνώρισε τον Benga και τα έμαθε τα μυστικά.

Η ΝΕΑ VOGUE ΛΕΓΕΤΑΙ LOVE

Της Vogue η Ann Wintour είναι σκέτα τρελή, Love να διαβάζεις, που έχει διευθύντρια κουλή.

Η Αν Γουίντουρ, σιδηρά κυρία της μόδας, ο Διάβολος φορούσε Prada μπλα μπλα μπλα, θα έχει το τέλος της Θάτσερ. Μόνο που στο εγκεφαλικό της αλτσχάιμερ δεν θα βρουν ασύμμετρες τρύπες σαν του έμενταλ, αλλά στρογγυλές σαν πέρλες swarovski. Κάτι ψυλλιάστηκαν εκεί στην Conde Nast και γι’ αυτό ο κορίτσαρος Κέιτι Γκραντ πέρασε τις πόρτες της, έστησε γραφείο κι ορίστε το “Love”, μια Βογκ για τις αλτέρνατιβ τυπούδες των πεζοδρομίων. Πρώην διευθύντρια του επιδραστικού περιοδικού “Pop”, η Γκραντ κατάφερε με το “Love” να συγκεντρώσει τους καλύτερους φωτογράφους και τα πιο αναρχοαυτόνομα celebrities σε ένα περιοδικό που, όταν κυκλοφορεί δύο φορές το χρόνο, υπενθυμίζει στην Αν Γουίντουρ πως, κούκλα μου, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αληθινή δύναμη της αγάπης.

NEA ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ

Δώστε design στο λαό, δώστε τυπογραφία, μα φτιάξτε περιβάλλοντα σκέτη καλλιγραφία.

Αρκετά με τις εστέτ γραμματοσειρές, τα βάρη, την clean cut τυπογραφία, το αποστειρωμένο design που έκανε σπονδές στο minimal αποθεώνοντας τη λιτότητα. Είτε περιοδικά είτε δωμάτια είτε φλάιερ είτε πινακίδες, η οπτική επικοινωνία έχει περάσει στην επόμενη φάση της, με αστραπές, βροντές και πλείστου είδους χαρουμενιές. Οι creative directors δημιουργικών γραφείων όπως οι Λονδρέζοι HudsonBeck, οι Βερολινέζοι Hort, οι Ισπανοί Serial Cut και οι Αργεντίνοι Tomi and Cherry, είτε δουλεύουν στο χαρτί είτε σε εξωγενή περιβάλλοντα, στήνουν υπερθεάματα με λέξεις, χρώματα και αντικείμενα, που δοξολογούν το μαξιμαλισμό, το πολύ, το στιλ του ανεμοστρόβιλου που καθώς περνάει τα σηκώνει όλα στον αέρα. Έλληνες designers, η σειρά σας.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

28η Οκτωβρίου 2009! Σοφία Βέμπο κι οχυρά, μάχες με Κώστα Πρέκα, όμως άλλα είναι τα trend του Δυο Χιλιάδες Δέκα.

Παλιά μιλούσαμε για καταναλωτές και shoppers. Σήμερα μιλάμε για emotional consumers. Η λατρεία των αντικειμένων και των brands οπισθοχωρεί μπροστά στα συναισθήματα, αφού όλοι μπορούν να κυνηγήσουν λυσσασμένα ένα αμάξι ή μία καρέκλα, όμως λίγοι μπορούν να φτάσουν το spiritual high. From facts to feelings. Από τα ταξίδια στο Μιλάνο, όπου μόδιστροι τους ξεναγούσαν in private στις συλλογές τους, τώρα η τάση μιλάει για spiritual tourists, free style happy bohèmes και out of the box thinkers. Από τον κόσμο των Me People στον κόσμο των We People. Καθώς η οικολογική συνείδηση και η κουλτούρα του eco friendly κατάφερε επιτέλους να θέσει τον πλανήτη σε συναγερμό, οι νέοι ατομικοί αγώνες αφορούν το health living, εφόσον τα όρια του διατροφικού XXL size θέτουν οργανισμούς και ανθρώπους σε κίνδυνο. Συντονίσου με το νέο λεξιλόγιο και βρες εαυτό και νέα ζωή. Και προπάντων, δεν λέμε πια globalization, αλλά glocalization. Το τοπικό επιστρέφει, ωραίο το Βερολίνο με τους ποδηλατόδρομους, μήπως όμως κάποιος πρέπει να μαζέψει και τα σκουπίδια από τη γειτονιά μας;

GENERATION A

Κοέλιο άλλο δεν λέει, εμπρός να ξεφυλλίσουμε την Generation A.

Είκοσι χρόνια μετά τα μαύρα γυαλιά που αντίκριζαν τον ήλιο, χάσκοντας ξαπλωμένα στα σιταροχώραφα, τα κελιά παραγωγικότητας και τις ανούσιες δουλειές χωρίς μέλλον και προοπτική, ο Ντάγκλας Κόπλαντ ξαναθυμάται την ιεραποστολική του γραφή: λογοτεχνία στα όρια της κοινωνιολογίας, σενάρια ζωής για γενιές που κάποτε τις ονόμασε Χ. Με το νέο του βιβλίο “Generation A”, υπερίπταται του παρόντος και διακτινίζεται στο μέλλον. Πετούν παντού μέλισσες, ο Μάρσαν ΜακΛάουαν λατρεύεται σαν θεός και όλος ο πλανήτης είναι εθισμένος στο ναρκωτικό Solon. Θα ξανασυναντήσουμε τους ήρωες του τότε στη νέα τους φάση; Ο ίδιος υπόσχεται ναι.

ΕΦΗΒΙΚΟ GOTHIC

Τους emo τους ψυλλιάστηκε ως κι ο Ευαγγελάτος, εμπρός λοιπόν Twilighter, εσύ είσαι ο νέος γάτος.

Ούτε οι λακ τελείωσαν ούτε τους ξύρισαν με το νόμο 4.000 περί τεντιμποϊσμού. Τα emo εξαφανίστηκαν από τα πέριξ της πλατείας Συντάγματος, όμως το παγκόσμιο παιχνίδι των φυλών συνεχίζεται με τους Twilighters. Γοτθικός προσανατολισμός, light vampire make-up και κουλτούρα, απέλπιδες εφηβικές ρομάντζες, μουσική από τους Muse, που δείχνουν να βρίσκουν ένα άλλο κοινό, και φυσικά, όλοι στην πρεμιέρα του “New Moon”. Τα role models των Twilighters είναι ο Ρόμπερτ Πάτινσον και η Κρίστεν Στιούαρτ, ενώ ο παρουσιαστής του Mad TV Κωνσταντίνος Καλφακάκος καλείται όπως αναλάβει το συντονιστικό ρόλο στο ελληνικό εκτελεστικό γραφείο του νέου αυτού κινήματος.

FREAKOUT

Η αμερικάνικη pop art είναι πια super out, το LSD επέστρεψε και η τέχνη είναι freak out.

Οk, ο Άντι, ο Λίχτενσταϊν είναι παντού, η αμερικάνικη ποπ αρτ κοσμεί πλέον και χειμαδιά στο Νευροκόπι, μπιστρό στο Παρίσι, τρένα στο Άμστερνταμ. Κάτι καινούργιο από την Αμερική; Έρχεται! Λέγεται Freak Out και το παράγουν καμένοι εγκέφαλοι από τα pixels του YouTube, το σερφάρισμα στο ίντερνετ, παράλληλοι χρήστες του LSD, που επανέρχεται από το 60s χρονοντούλαπο μαζί με ξεχασμένα φορμάτ. Ο Τρέντον Ντόιλ Χάνκοκ από το Χιούστον, ο Nεοϋρκέζος Τακέσι Μουράμα, ο Τζιμ Ντρέιν από τη Φλόριντα και ο Τζίμι Τζο Ρότσε από τη Βαλτιμόρη είναι τα πρόσωπα του καλλιτεχνικού κινήματος Freak Out, που ολοταχώς βαδίζουν για τις συλλογές του MoMa ή τις βίλες ολόιδια τριπαρισμένων με αυτούς συλλεκτών. Το μανιφέστο τους: We are entering the new wave of psychedelic art.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice