Αντίο Μισέλ και, πού ξέρεις, ίσως να τα ξαναπούμε

15 πράγματα που δεν ήξερες για τη Μισέλ Ομπάμα και 10 στιγμές της που θα θυμάσαι για καιρό

Τα χρόνια περνάνε και οι άνθρωποι φεύγουν, που λέει και το τραγούδι… Η Μισέλ έχει παραδεχτεί ότι τις τελευταίες μέρες είναι δύσκολο να συγκρατήσει τα δάκρυά της, αλλά από την άλλη αισθάνεται ότι «ήταν ώρα να τελειώσει αυτό το μακρύ ταξίδι». Τον περασμένο Νοέμβριο είχε δηλώσει στην αμερικανική Vogue «θα μου λείψει όλο αυτό, αλλά πιστεύω ότι η δημοκρατία μας το έχει υπολογίσει εξαιρετικά: δύο θητείες, οκτώ χρόνια. Είναι αρκετά, γιατί όταν έχουμε πρόσβαση σε τέτοιου είδους εξουσία, είναι σημαντικό να ζούμε με το ένα πόδι στην πραγματικότητα, ».

Την παραμονή της αναχώρησής της από τον Λευκό Οίκο, η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη έμπνευση, μία σπάνια και φωτεινή φιγούρα για την Αμερική και τον κόσμο. Πρότυπο ανθρώπου, μητέρας και συζύγου. Ίσως ο Ομπάμα να έχει δίκιο, την αγαπήσαμε επειδή μας έκανε να δούμε σ’ αυτή κάτι από τον εαυτό μας. «Αυτό συμβαίνει γιατί είναι αυτό που βλέπετε, η σπουδαία, αστεία, γενναιόδωρη γυναίκα, η αφιερωμένη μητέρα και η καλή φίλη, που δεν φοβάται να αυτοσαρκαστεί καμιά φορά, έτσι, για να διασκεδάσει λίγο», είπε ο άνθρωπος που την ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα.

15 πράγματα που δεν ήξερες για τη Μισέλ Ομπάμα και 10 στιγμές που θα θυμάσαι για καιρό

Πριν υποδεχτούν τον Πρόεδρο του Μεξικού Felipe Calderón και τη σύζυγό του, Margarita Zavala, στο Λευκό Οίκο. 19 Μαΐου, 2010

Πριν την αποχαιρετήσεις οριστικά, μάθε 15 πράγματα για την ζωή της που (μάλλον) δεν ξέρεις

1. Η προ-προ-προ-γιαγιά της, Melvinia Shields, ήταν σκλάβα στο 200 στρεμμάτων αγρόκτημα του Henry Walls Shields στο Clayton County της πολιτείας Georgia των ΗΠΑ.

2. Ο πατέρας της, Fraser C. Robinson III, έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και μεγαλώνοντας την επηρέασε βαθιά. Παρέμενε όμως προσηλωμένη στον στόχο της να είναι καλή μαθήτρια για να τον ευχαριστεί, καθώς αυτό ήθελε πάντα ο πατέρας της.

15 πράγματα που δεν ήξερες για τη Μισέλ Ομπάμα και 10 στιγμές που θα θυμάσαι για καιρό

3. Ήθελε να σπουδάσει στο Princeton, αλλά ορισμένοι από τους καθηγητές της στο σχολείο είχαν προσπαθήσει να την αποτρέψουν λέγοντάς της ότι «θέτει πολύ υψηλούς στόχους».  Όταν τελικά έγινε δεκτή, η μητέρα μίας λευκής συγκατοίκου προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεταφέρει την κόρη της σε άλλη εστία, εξαιτίας της αφροαμερικανικής καταγωγής της Μισέλ. Η ίδια έχει δηλώσει ότι ως φοιτήτρια απέκτησε ουσιαστική επίγνωση της εθνικότητάς της και πως, παρά τη θέληση και τις προσπάθειες των συμμαθητών και των καθηγητών της να την καταλάβουν, εκείνη εξακολουθούσε να αισθάνεται «σαν επισκέπτης» στο πανεπιστήμιο. Την σόκαρε για πολύ καιρό ότι οι φοιτητές οδηγούσαν BMW, ενώ εκείνη δεν ήξερε «ούτε καν γονείς που να έχουν BMW».

4. Όταν έκανε μεταπτυχιακό στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ συμμετείχε σε διαδηλώσεις υποστηρίζοντας την πρόσληψη καθηγητών που ήταν μέλη των μειονοτήτων, ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Γραφείο Νομικής Βοήθειας του πανεπιστημίου, βοηθώντας ενοικιαστές με χαμηλά εισοδήματα στην επιδίκαση των στεγαστικών τους υποθέσεων.

5 .Γνώρισε τον Ομπάμα στη δικηγορική εταιρεία που δούλευε όταν κλήθηκε να τον εκπαιδεύσει, όσο εκείνος έκανε εκεί ένα είδος «δικηγορικής άσκησης», τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρόλο που στην αρχή της γνωριμίας του εκείνη απέρριπτε τις προτάσεις του, τελικά το πρώτο τους ραντεβού δόθηκε στο σινεμά, στην ταινία «Do the right thing».

15 πράγματα που δεν ήξερες για τη Μισέλ Ομπάμα και 10 στιγμές που θα θυμάσαι για καιρό

Από το περιοδικό New Yorker, 26 Μαΐου, 1996. H Mariana Cook επισκέφθηκε τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα στο διαμέρισμά τους Hyde Park, στο πλαίσιο ενός project φωτογραφίας για ζευγάρια στην Αμερική. 

6. Η πρόταση γάμου έγινε μετά από ένα δείπνο σε εστιατόριο του Σικάγο και το δαχτυλίδι έφτασε σε έναν δίσκο με γλυκό.

15 πράγματα που δεν ήξερες για τη Μισέλ Ομπάμα και 10 στιγμές που θα θυμάσαι για καιρό

7. Το 2000, όταν κάποιος την ρώτησε αν απολάμβανε τις πρώτες πολιτικές εκστρατείες του συζύγου της, εκείνη,  μετά από πολλή σκέψη, απάντησε ότι  «οι αμέτρητες επισκέψεις σε τόσα πολλά σαλόνια, μου έδωσαν σίγουρα νέες ιδέες για οικιακή διακόσμηση».

8. Όταν ο Ομπάμα αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2008 εκείνη ήταν διστακτική.  Ανησυχούσε για το πόσο αυτό θα επηρέαζε τη ζωή των παιδιών τους. Ακολούθησαν σκληρές διαπραγματεύσεις και ως αντάλλαγμα για να τον στηρίξει στην προεδρική εκστρατεία, του ζήτησε να κόψει το κάπνισμα.

15 πράγματα που δεν ήξερες για τη Μισέλ Ομπάμα και 10 στιγμές που θα θυμάσαι για καιρό

Credit: Scott Olson / Staff, Getty. Σικάγο, 2 Νοεμβρίου 2004: Ο Μπαράκ Ομπάμα υποψήφιος γερουσιαστής αναμένει τα εκλογικά αποτελέσματασε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μαζί με τη Μισέλ και τις κόρες τους Σάσα και Μάλια. Αναμενόταν ότι θα κέρδιζε εύκολα τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Alan Keyes. 

9. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα γίνει η πρώτη κυρία των ΗΠΑ και σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις της οικογένειας Obama στο περιοδικό People τον Νοέμβριο του 2008, είχε πει «Για μένα η ζωή σήμαινε γάμος, παιδιά, σπίτι. Πίστευα ότι ο Μπαράκ ή θα δούλευε σε κάποια δικηγορική εταιρεία, είτε θα δίδασκε, είτε θα εργαζόταν στην κοινότητα. Νόμιζα ότι απλώς θα βλέπαμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, να παντρεύονται, ότι θα πηγαίναμε στους γάμους τους, θα προσέχαμε τα εγγόνια μας και τέλος».

15 πράγματα που δεν ήξερες για τη Μισέλ Ομπάμα και 10 στιγμές που θα θυμάσαι για καιρό

Mark Wilson / Getty Images. Στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου 2009.

10. Και ποιος να της έλεγε ότι θα συνέβαιναν όλα αυτά τότε, που δεν της άρεσε και τόσο ο Ομπάμα. Παρατηρώντας μία φωτογραφία του στην αρχή της γνωριμίας του, αποφάσισε πως είχε μεγάλη μύτη!

11. Στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών το 2004, λίγο πριν ο σύζυγός της ανέβει στη σκηνή του είπε «Απλά μην τα θαλασσώσεις, φίλε!».

12. Σε μία μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, για τον αντίκτυπο της Μισέλ Ομπάμα  στην αγορά της μόδας, καταγράφηκε ότι η μέση αξία μιας εταιρείας μετά τη δημόσια εμφάνιση της Πρώτης Κυρίας φορώντας κάποιο κομμάτι της συλλογής της,  ανερχόταν στα 14 εκατ. δολάρια. Η ίδια στήριζε ανέκαθεν του νέους σχεδιαστές και το δήλωσε την αμέσως επόμενη χρονιά: «Προσπαθώ να είμαι σωστή στη διανομή του πλούτου, γι’ αυτό επιλέγω νέους σχεδιαστές. Τα πάντα στην ντουλάπα μου είναι κομμάτια που μου αρέσουν. Για τον Ομπάμα και τη σχέση του με τη μόδα έχει πει «Δεν κατανοεί τη μόδα. Συνέχεια με ρωτάει “καινούργιο αυτό;” και πάντα του λέω "γιατί δεν κοιτάς της δουλειά σου; Πήγαινε να βρεις μία λύση για την παγκόσμια πείνα και βγες από την ντουλάπα μου».

15 πράγματα που δεν ήξερες για τη Μισέλ Ομπάμα και 10 στιγμές που θα θυμάσαι για καιρό

Chip Somodevilla / Getty Images. Αναμένοντας την άφιξη του πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong και της συζύγου του Ho Ching  στην Βόρεια Στοά του Λευκού Οίκου στις 2 του Αυγούστου του 2016.

8 χρόνια στυλ Μισέλ Ομπάμα

 

 

13. Ήταν η πιο ψηλή Πρώτη Κυρία με ύψος 1,82, που ξεπερνά ακόμη και την Έλινρ Ρούσβελτ.

14. To αγαπημένο της φαγητό είναι οι τηγανιτές πατάτες.

15. Το χαϊδευτικό της είναι «Miche» και το κωδικό της όνομα στις μυστικές υπηρεσίες είναι «Renaissance», δηλαδή αναγέννηση. Παλαιότερα οι κωδικές ονομασίες χρησιμοποιούνταν για λόγους ασφαλείας, σήμερα ο Λευκός Οίκος διατηρεί την παράδοση και το Γραφείο Επικοινωνίας ορίζει τα διάφορα ονόματα.

Οι αξιολάτρευτες στιγμές της Πρώτης Κυρίας  

1. Η αξέχαστη ομιλία της στην αποφοίτηση κάποιων πολύ  τυχερών νέων

Πρόκειται για την ομιλία της το 2015 στο  Πανεπιστήμιο  Tuskegee της Αλαμπάμα, ένα ιστορικά «μαύρο» κολλέγιο. Αντί να μιλήσει απλώς για τη δύναμη της γνώσης και τη σημασία της εκπαίδευσης, υπογράμμισε τις προκλήσεις και τις διακρίσεις που έχει αντιμετωπίσει και ξεπεράσει η μαύρη κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας και του συζύγου της.

2. Ο πρώτος της χορός

Ήρθε, χόρεψε, νίκησε. Αυτό το ονειρεμένο φόρεμα και αυτός ο εύθραυστος εσωτερικός χορός ήταν μαγικός και σε καμία περίπτωση δεν μας είχε προετοιμάσει για όλες τις υπερήφανες, απενοχοποιημένες φιγούρες που θα ακολουθούσαν, όπως αυτές:

ή αυτές

3. Όλες οι φορές που προώθησε το υγιεινό φαγητό με αστείο τρόπο

Έκανε σπουδαίο έργο μέσω της καμπάνιας Let’s Move για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και την προώθηση της υγιεινής διατροφής.

4. Το κορυφαίο Mannequin Challenge με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τους Κάβς 

5. Όταν έκλεψε την παράσταση στο Συνέδριο των Δημοκρατικών

Σε μία κρίσιμη συγκυρία για το Δημοκρατικό Κόμμα μίλησε για την οικογένειά της, τις κόρες της, την Αμερική, το τέλος της εποχής Ομπάμα και την επόμενη μέρα όλοι μιλούσαν για το χάρισμα που έχει να εμπνέει το πλήθος σε κάθε της ομιλία.

6. Τότε που είπε στα κορίτσια της Αμερικής ότι κανένα χαριτωμένο αγόρι δεν πρέπει να τις απομακρύνει από τη μόρφωση

7. Εδώ, στο πιο κουλ Carpool Karaoke που έγινε και θα γίνει ποτέ από Πρώτη Κυρία

8. Όταν έκανε guest στις αγαπημένες μας σειρές

Αν και ηγετική πολιτική φυσιογνωμία, η Μισέλ Ομπάμα δεν περιορίστηκε σε συνεντεύξεις τύπου και περιστασιακές εμφανίσεις σε talk show. Αντιθέτως, χάρη στην αγάπη της για την pop κουλτούρα, έκανε αρκετές guest εμφανίσεις από την 6η σεζόν του «Parks and Rec», μέχρι ένα επεισόδιο του Nashville. Έχει εμφανιστεί επίσης στο NCIS, αλλά και σε πολλά παιδικά show, όπως «Sesame Street», «iCarly» και στο «Jessie» της Disney.

9. Κανένας δεν τα «χώνει» καλύτερα στον Ντόναλντ Τραμπ

Πριν από εκείνη κανείς δεν είχε καταφέρει να συντρίψει τον Ντόναλντ Τραμπ με τόση δεξιοτεχνία. Η δυναμική, γεμάτη υπονοούμενα ομιλία της σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την Χίλαρι Κλίντον, όπου η Μισέλ Ομπάμα αναφέρθηκε στον Τραμπ και το «ελαττωματικό του μικρόφωνο», χωρίς καν να τον κατονομάσει. «Όταν αποτυγχάνει, δεν διαμαρτύρεται για λάθη» είπε η Μισέλ Ομπάμα για την Κλίντον, δείχνοντας προς το μικρόφωνο, παραπέμποντας στον Τραμπ.

10. Χωρίς λόγια. Η τελευταία της ομιλία ως Πρώτη Κυρία

Αντίο Μισέλ...

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice