Goals;
Οδηγός επιβίωσης για εσένα που φεύγεις από το πατρικό σου
Θα ήθελα να παίζει το «Leaving On a Jet Plane» όσο απομακρύνομαι
Eίσαι φοιτητής ή νέος και φεύγεις από το πατρικό σου; Ιδού ό,τι χρειάζεται να ξέρεις πριν μετακομίσεις.
Eίναι γεγονός πως η γενιά των millennials (ή 90s kids, όπως νομίζω μας αρέσει πιο πολύ να αποκαλούμαστε) αργεί αρκετά να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, παραπάνω από το 34% των νέων του δυτικού κόσμου συνεχίζει να μένει με τους γονείς του για αρκετό καιρό μετά την ενηλικίωση και να εξαρτάται οικονομικά από εκείνους. Ενώ όμως οι παλαιότερες γενιές βιάζονται να μας αποκαλέσουν τεμπέληδες και κακομαθημένους, εμείς με τη σειρά μας θα θέλαμε να κάνουμε μία μόνο ερώτηση: «Γιατί καταστρέψατε την παγκόσμια οικονομία, κύριοι;»
Σε περίπτωση που βρεις μια δουλειά με ικανοποιητικό μισθό και αποφασίσεις να αφήσεις το φαγητό της μανούλας πριν τα 30, ίσως σε πιάσει ένας πανικός με το απόλυτο χάος που επικρατεί στον έξω κόσμο κυρίως όταν προσπαθείς να ανοίξεις σπίτι. Εμείς εδώ σου έχουμε μερικές συμβουλές.
1. Μάθε πόσο κοστίζει το να μένεις μόνος σου
Κάνε την έρευνά σου πριν μετακομίσεις για να είσαι σίγουρος πως έχεις τη δυνατότητα και το budget να υποστηρίξεις μία τέτοια κίνηση. Αναλόγως με την περιοχή στην οποία θέλεις να εγκατασταθείς, μάθε περίπου σε ποιες τιμές κινούνται τα ενοίκια και σε αυτά υπολόγισε τους λογαριασμούς και τα έξοδα της καθημερινότητας. Αφαίρεσε από το ποσό που προκύπτει το μεσημεριανό φαγητό, που θα το παίρνεις μάλλον έτοιμο μέσα σε τάπερ από το πατρικό και κανόνισε την πορεία σου.
2. Κάνε ένα test drive στον υποψήφιο συγκάτοικό σου
Έχουν χαλάσει πολλές φιλίες στο βωμό της συγκατοίκησης, γι'αυτό φρόντισε να μην είσαι εσύ και ο κολλητός/κολλητή σου τα επόμενα θύματα. Όσο κι αν αγαπάμε κάποιο άλλο άτομο, δεν σημαίνει πως μπορούμε να ζήσουμε μαζί του αρμονικά στο ίδιο σπίτι, για αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζετε και οι δύο ότι συνεννοείστε και ότι μπορείτε να συνυπάρξετε. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχετε κάνει μαζί τουλάχιστον δύο με τρία ταξίδια χωρίς να έχετε τσακωθεί.
3. Άκου τους γονείς σου
Υπάρχουν τόσες μα τόσες λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία του να στήσεις ένα σπίτι από την αρχή και το πιθανότερο είναι ότι εσύ δεν έχεις σκεφτεί ούτε τις μισές. Επομένως όταν οι γονείς σου επισημαίνουν πως το σπίτι πρέπει να έχει γείωση να τους ακούς γιατί η εναλλακτική είναι να γίνεις πίκατσου από τον ηλεκτρισμό.
4. Μην ακούς τους γονείς σου
Έχουν συνηθίσει να επεμβαίνουν στη ζωή σου και στο χώρο σου (άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο), επομένως μη βιαστείς να νευριάσεις όταν προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους για το πώς θέλεις να διαμορφώσεις το νέο σου σπιτικό. Φρόντισε όμως να μην τους αφήσεις να σε «καπελώσουν» φτιάχνοντας ένα σπίτι-επέκταση του δικού τους. Διαρρύθμισε και διακόσμησέ το ακριβώς όπως επιθυμείς εσύ.
5. Καιρός για credit card
Aς μη γελιόμαστε, θα έρθει η ώρα που δεν θα έχεις αρκετά χρήματα για όλες σου τις υποχρεώσεις. Θα συμβεί και είναι απολύτως φυσιολογικό. Για τέτοιες περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης είναι καλό να υπάρχει μία credit card στο όνομά σου. Απλώς μην αποφασίσεις να την πάρεις μαζί σου στα μαγαζιά και μετά ψαχνόμαστε.
6. Άλλαζε σεντόνια κάθε πέντε μέρες και κάνε γενική καθαριότητα κάθε οχτώ (τουλάχιστον)
Ναι, είναι βαρετό αλλά ξέρεις τι είναι ακόμα πιο βαρετό; Nα πρέπει να καθαρίσεις ένα βουνό με άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη, τρεις μεγάλες σακούλες με σκουπίδια που έχουν αρχίσει να μυρίζουν και ένα σπίτι μέσα στη σκόνη και την ακαταστασία. Θα σου πάρει τουλάχιστον τον τριπλό χρόνο να το συνεφέρεις από ότι μία συντήρηση σε ταχτικά χρονικά διαστήματα. Όσο για τα σεντόνια, από ό,τι έμαθα, αν δεν τα καθαρίζεις μαζεύονται στο κρεβάτι κάτι τερατάκια που λέγονται βακτήρια Ε.Coli και φαίνονται πολύ τρομακτικά.
7. Υπάρχει κάτι πιο χρήσιμο από το ΙΚΕΑ
Και είναι οι τσάντες του ΙΚΕΑ. Φρόντισε να μαζέψεις αρκετές γιατί χωράνε τα πάντα και θα σε βοηθήσουν στη μετακόμιση περισσότερο από κούτες!