kiss&tell της Τζίνας Κωνσταντοπούλου #5

Ένα blog για σκυλογονείς με gourmet ανησυχίες

Σκυλίσια μέρα

Μοιάζουν με cupcakes. Μην πάει το μυαλό σου, όμως, σε αυτά τα κολασμένα με τη σοκολάτα αλλά σε μια πιο υγιεινή εκδοχή τους: κάνε εικόνα γλυκάκια που είναι γαρνιρισμένα με μια φέτα καρότου. Αυτός για τον οποίο προορίζονται ξερογλείφεται εδώ και ώρα έξω από την μπαλκονόπορτα της κουζίνας όπου καθόμαστε με τη Λυδία. Για την ακρίβεια του τρέχουν τα σάλια από το στόμα. Ο τυχερός γευσιγνώστης ακούει -κυριολεκτικά- στο όνομα Μπρούνο κι είναι ένα μπόξερ 14 μηνών. Ένας κούκλος ψηλός, γεροδεμένος με χαρούμενη φάτσα.

image

Αυτά τα dogtreats φυστικοβούτυρου ίσα που πρόλαβα να τα απαθανατίσω αφού τα έκανε μια χαψιά. Δεν περιέχουν, πάντως, ίχνος ζάχαρης, αλατιού ή επεξεργασμένης ύλης κι είναι φτιαγμένα από τα χεράκια της σκυλομαμάς του. Η 21 χρονη Λυδία μαγειρεύει για τον Μπρούνο αφού «είχε μεγάλο πρόβλημα, με ευερέθιστο στομάχι και ήθελα να τρώει σαν λιχουδιά κάτι που να ξέρω ακριβώς τι έχει μέσα για να μην έχουμε άσχημες συνέπειες. Ήταν ο μόνος τρόπος που σκέφτηκα για να αποφύγω τις λιχουδιές του εμπορίου που περιέχουν όλα τα άχρηστα και βλαβερά μέρη του κρέατος πχ. λίπος και χόνδρους. Πολλοί σκυλογονείς έχουν το ίδιο πρόβλημα».

n

Κι έτσι εγένετο το caninegourmet.blogspot.gr με περιεχόμενο dogtreats που βάζουν εύκολα σε πειρασμό ακόμα κι εσένα ενώ ο Μπρούνο πρωταγωνιστεί στον καλύτερο ρόλο – φωτογραφίζεται καθώς καταβροχθίζει τις sur mesure σκυλολιχουδιές του. Φτιαγμένες από συστατικά όπως λαχανικά (κολοκύθια, πατάτες, καρότα, κ.λ.π), κρέας (μπέικον), ξηρούς καρπούς (φιστίκια αράπικα) αλλά και αρωματικά (μαϊντανός, μέντα, δυόσμος) για να διατηρείται δροσερή η αναπνοή του boxer με τη σκυλίσια ζωή.

n

Οι συνταγές είναι κομμάτι της δημιουργικής διάθεσης και φαντασίας της Λυδίας, «Tις φτιάχνω μόνη μου χρησιμοποιώντας υλικά που συνήθως απολαμβάνουν τα σκυλιά σκέτα και είναι ασφαλή γι’ αυτά. Χρησιμοποιώ και συνταγές για ανθρώπους αφαιρώντας όποιο υλικό δεν κάνει να τρώνε τα σκυλιά. Για παράδειγμα ένα τέτοιο είναι το αβοκάντο. Τις περισσότερες συνταγές τις εμπνεύστηκα με βάση τις γευστικές προτιμήσεις του Μπρούνο. Έχουμε, όμως, και πολλούς φίλους με σκυλιά, δοκιμάζουν κι’ αυτά πολλές φορές αλλά και αδεσποτάκια. Μέχρι τώρα δεν έχει εκφραστεί κάποιο παράπονο».

Η μόνη συνταγή που την παιδεύει αν κι έχει κάνει ουκ ολίγους πειραματισμούς είναι οι σκυλομπεζέδες με κομματάκια μπέικον, «μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν μου βγαίνουν. Κι αυτό, γιατί δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω καθόλου ζάχαρη. Έτσι, τα αυγά μας τα τρώμε ωμά ή μέσα σε πουρέ με καρότο, μήλο, κάστανο...».

n

Αυτά η Λυδία μου τα λέει ενώ θηλάζει το 2 μηνών μωρό της. Η κοπέλα είναι κανονική τροφός- αν σκεφτείς ότι στη συνέχεια μαγείρεψε με περιττή άνεση νουντλς με λαχανικά για να έχουμε να τσιμπήσουμε κάτι. 21 ετών ξαναλέω. Σπουδάζει κι Αγγλική Φιλολογία. Τώρα με το μωρό, εκείνη κρατάει το σπίτι ενώ ο άντρας της είναι εκείνος που εργάζεται, «έχουμε μοιράσει τους ρόλους και μπορεί να φαίνεται ρετρό η ζωή μας αλλά είναι ωραία. Και δεν αισθάνομαι νοικοκυρά με την κλασική έννοια του όρου».

Χμ, εδώ που τα λέμε μια αυθεντική Μαίρη Παναγιωταρά δε θα διανοείτο καν να φτιάξει κεφτεδάκια με κανέλα για το σκύλο της- αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πως νιώθεις που δεν κάνεις τίποτα από όλα αυτά που κάνουν τα κορίτσια της ηλικίας σου, τη ρωτάω. H απάντηση της Λυδίας αποστομωτική: «Πως όχι; Πάω στη σχολή, βγαίνω μια φορά την εβδομάδα κι αφού έχω βγάλει γάλα ξενυχτάω και πίνω, μου αρέσουν τα ψηλοτάκουνα. Απλά όταν βρίσκεις τον άνθρωπό σου μπορεί να νιώσεις έτοιμη να κάνεις παιδί και στα 21 σου. Είναι ωραία, ήμουν έτοιμη γι’ αυτό».

Η έκφρασή της είναι ζεν εντελώς και σε ψήνει γι αυτό που λέει όπως ο ήλιος το καλοκαίρι. Το μωρό τώρα κοιμάται πάνω της. Έχω σκάσει από γαστριμαργική ευτυχία από τα πιο νόστιμα νουντλς που έχω φάει στη ζωή μου. Ο Μπρούνο μας κοιτάζει από το τζάμι με λατρεία και πιάνω τον εαυτό μου να τον καταλαβαίνει απόλυτα.

image

Μπουκιές φυστικοβούτυρου με καρότο

1 κούπα ανάλατα αράπικα φιστίκια

1 μεγάλο καρότο στον τρίφτη

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά κανέλα

Τα βάζουμε όλα στο multi και μετά πλάθουμε κροκέτες στο σχήμα που θέλουμε ή χρησιμοποιούμε κουπ πατ. Τα βάζουμε 2 ώρες στο ψυγείο, τα στολίζουμε με φέτες καρότο.

[Φωτο.: Babis Melikidis]

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice