5ba2b2390e53976a1991b7e9_0907-wm-sk01.05.jpg
© W Magazine
Lifestyle

Η Gwyneth Paltrow τρέφεται από το μίσος μας

Πώς η πιο «μισητή» διάσημη είναι και η πιο ισχυρή

H Gwyneth Paltrow, το GOOP και το μίσος του κόσμου

Πριν από μερικές εβδομάδες, το πρώτο τρέιλερ του reality show με τίτλο «The GOOP Lab» κυκλοφόρησε στον κόσμο, και μαζί του μία εικόνα που ακόμα δεν έχει φύγει από το μυαλό μας: την Gwyneth Paltrow να χαμογελάει χαρούμενη ενώ ποζάρει ανάμεσα στα μεγάλα χείλη ενός γυναικείου κόλπου- «αφηρημένης τέχνης». Το συγκεκριμένο θέαμα φυσικά προκάλεσε αντιδράσεις, όχι όμως εξαιτίας των ζωγραφιστών γενετικών οργάνων που αντικρίσαμε. Η οργή ήταν εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί, (πολλοί, πολλοί) άνθρωποι μισούν την Gwyneth Paltrow και δεν θέλουν να την βλέπουν σε καμία από τις οθόνες τους.

 

 


Η συνεχής επιτυχία της συγκεκριμένης γυναίκας όντως μοιάζει σαν μία συλλογική παραίσθηση, ή κάποιο μαζικό τρολάρισμα, κυρίως αν πραγματικά την αντιπαθείς. Κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας υπερβολικά νωρίς στην καριέρα της, και μάλιστα με αντίπαλες την Cate Blanchett  και την Meryl Streep και στην συνέχεια παράτησε τις μεγάλες παραγωγές για σκοτεινά, τελείως indie φιλμ. Εμφανίστηκε στο Glee για τρία επεισόδια και κέρδισε βραβείο Emmy. Πρωταγωνιστεί σε ταινίες της Marvel, ενώ δεν τις παρακολουθεί (και από ότι καταλαβαίνουμε δεν έχει σκοπό). Δεν «παίρνει διαζύγιο», απλώς αποφασίζει να σταματήσει την σχέση της με τον Chris Martin και κάνει παρέα μαζί του και την νέα του κοπέλα. Η ζωή της είναι υπέροχη και σίγουρα (σίγουρα, σίγουρα) πιο κουλ από την δική σου.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) on


Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο μίσος όσο το GOOP, την διαδικτυακή «αυτοκρατορία» της με θέμα την ευζωία και το self care.
Η Gwyneth λάνσαρε για πρώτη φορά το GOOP το μακρινό 2008, και τότε είχε την μορφή του ιντερνετικού newsletter με ταξιδιωτικές και lifestyle συμβουλές. Σκέψου κάτι σαν το The Bulletin, αλλά με θέμα ποια ιρλανδική παμπ αξίζει να επισκεφτείς στο Παρίσι. Σήμερα το GOOP ξεπερνάει σε αξία τα 250 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως πουλώντας προϊόντα πολυτελείας για κοινό που ασχολείται με το wellness και τους εναλλακτικούς τρόπους που αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

 

the goop lab with Gwyneth Paltrow | Trailer | Netflix

Επίσης αρκετά συχνά ευθύνεται για την εξάπλωση λανθασμένων μεθόδων που βασίζονται στην ψευδοεπιστήμη και περισσότερο μας θυμίζουν τις τακτικές ενός γιατρού του 16ου αιώνα, παρά το οτιδήποτε σύγχρονο. Ορισμένα παραδείγματα είναι τα «αβγά» Jade, που υποτίθεται βοηθάνε στην αυξημένη σεξουαλική ενέργεια και δράση των γενετικών οργάνων, η έκθεση του γυναικείου αιδοίου σε ατμό, τα μπουκάλια νερού με αμέθυστο και το να περπατάς μονίμως ξυπόλυτος. Με άλλα λόγια, πράγματα με τα οποία ασχολούνται οι πλούσιοι.
Φυσικά, το GOOP δεν είναι το πρώτο ή τελευταίο σάιτ εκεί έξω που προωθεί τέτοιου είδους τρόπο ζωή, όμως σίγουρα είναι το μοναδικό που έχει ως υπεύθυνη μία τόσο διάσημη γυναίκα. Και περαιτέρω, μέσω του GOOP, η Gwyneth Paltrow εκφράζει όλες εκείνες τις αξίες στις οποίες πιστεύει και οι υπόλοιποι δυσκολευόμαστε να μοιραστούμε.
(Για την ιστορία, ένα «αβγό» Jade κοστίζει 66 δολάρια. )

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) on


Επομένως ναι, το μίσος του κόσμου απέναντί της ακούγεται λογικό μέχρι ενός σημείου, κυρίως αν κανείς αναλογιστεί πως η εναλλακτική φαρμακευτική που προτείνει μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνη για τους πελάτες της.
Παρόλα αυτά, συχνά το μίσος φαίνεται να απευθύνεται στην ίδια ως άτομο και όχι σε αυτά που πουλάει. Και χαρακτηρίζεται από μία online μανία που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε να λαμβάνει κάποιος διάσημος άνδρας (εκτός του Donald Trump).
Από την άλλη, η Gwyneth είναι μία ταλαντούχα ηθοποιός, είτε μας αρέσει είτε όχι. Έχει μία μαγική ικανότητα να υπάρχει απλώς στην οθόνη με τρόπο που πάντα προσδίδει βάθος και μυστήριο, ενώ μπορεί με την ίδια ευκολία να αντλεί φως και σκοτάδι για να εμπλουτίσει τους χαρακτήρες της. Ήταν το φως που της εξασφάλισε το όσκαρ για το Shakespeare In Love, αλλά το σκοτάδι που την έκανε να ξεχωρίζει ως Margot στην ταινία του Wes Anderson, The Royal Tenenbaums.

 

 

 


Επιπλέον, όχι μόνο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το μίσος του κόσμου, αλλά μάλλον το έχει μετατρέψει σε επιχειρηματικό εργαλείο. Όσο περισσότερα κακιασμένα αστεία γίνονται για το GOOP, τόσο παραπάνω παραμένει στην επικαιρότητα. Πλέον υπάρχει ολόκληρη σειρά στο Netflix με πρωταγωνίστρια την ίδια και τις συμβουλές της, η οποία μάλιστα είναι και εξαιρετικά δημοφιλής σε αριθμούς streams.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) on

 

 

Με άλλα λόγια, ναι την αντιπαθείς. Αλλά την νοιάζει; Δεν την νοιάζει.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice