Άνδρας και γυναίκα με προστατευτικές μάσκες στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου
© EPA/MATTEO BAZZI
Lifestyle

Ο κόσμος της μόδας στηρίζει την Ιταλία με τεράστιες δωρεές

Dolce & Gabbana, Kering, Versace, Bulgari, Louis Vuitton βάζουν το χέρι στην τσέπη (η λίστα ανανεώνεται)

Κορωνοϊός: Οι μεγάλοι οίκοι μόδας πολεμούν την πανδημία με τεράστιες χρηματικές δωρεές.

Στην αρχή η Κίνα έμοιαζε πολύ μακριά για να ανησυχήσουμε. Ξαφνικά εμφανίστηκαν κρούσματα και στην Ευρώπη, φυσικά ο κόσμος είναι μικρός πια, ένα αεροπλάνο και λίγες ώρες σε χωρίζουν από την άλλη πλευρά του πλανήτη, πώς σκεφτήκαμε ότι δε θα μας επηρέαζε; Ακόμα κι έτσι όμως, κανείς δεν περίμενε αυτό που συνέβη στην Ιταλία. Η εξάπλωση ήταν ραγδαία και μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα η γειτονική μας χώρα είχε δεκάδες νεκρούς και κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο από τη χώρα. Τώρα όλοι κρατάμε την ανάσα μας.

Ο κόσμος της μόδας δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος. Πέρα από τα απαραίτητα μέτρα που λήφθηκαν ακυρώνοντας επιδείξεις μόδας, events και φεστιβάλ, σχεδιαστές, μοντέλα και ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων αποφάσισαν να στηρίξουν έμπρακτα την Ιταλία προσφέροντας χρήματα στα νοσοκομεία της χώρας. Ήδη η Chiara Ferragni κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, ο Armani δώρισε άλλα 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το Vanity Fair Italy κυκλοφόρησε τεύχος αφιερωμένο στο Μιλάνο. 

Τώρα τη σκυτάλη παίρνουν και άλλοι, προσπαθώντας να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την Ιταλία, τους κατοίκους της που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Dolce & Gabbana στηρίζουν την έρευνα του Πανεπιστημίου Humanitas για τον κορωνοϊό

Ο Domenico Dolce και ο Stefano Gabbana είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού και τον καθηγητή Αλμπέρτο Μαντοβάνι, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Humanitas. Οι ίδιοι δήλωσαν: «Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον καταστροφικό ιό, ο οποίος ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά απειλεί όλη την ανθρωπότητα. Ο καθηγητής Μαντοβάνι μας είπε τον αφρικανικό μύθο για ένα κολιμπρί: ενώ όλα τα άλλα ζώα έφευγαν από μια πυρκαγιά στο δάσος, εκείνο πέταξε προς την αντίθετη κατεύθυνση συνεχίζοντας να κουβαλά νερό στην προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά. Καταλάβαμε ότι σε κάθε περίπτωση αξίζει να κάνουμε κάτι, ακόμα και μια πολύ μικρή κίνηση μπορεί να έχει τεράστια σημασία». Οι σχεδιαστές δήλωσαν ακόμη ότι αισθάνονται ηθικό καθήκον να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του δραματικού προβλήματος και ότι η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας είναι ο σωστός τρόπος για εκείνους.

Ο Bulgari έκανε δωρεά στο Ινστιτούτο Lazzaro Spallanzani

Ο οίκος Bulgari αποφάσισε να βοηθήσει το Ινστιτούτο Lazzaro Spallanzani στη Ρώμη και το ερευνητικό του τμήμα να αποκτήσει ένα μικροσκοπικό σύστημα λήψης εικόνων που θα βοηθήσει την ικανότητα του Ινστιτούτου να προλαμβάνει και να θεραπεύει τον ιό COVID-19. Το μηχάνημα κόστιζε 100.000 ευρώ, ποσό που κάλυψε με τη δωρεά του ο οίκος μόδας.

Ο Francois-Henri Pinault, CEO της Kering
Ο Francois-Henri Pinault, CEO της Kering ©EPA/ CLEMENS BILAN

Ο Kering δώρισε 2 εκατ. σε οργανισμούς ιατρικής περίθαλψης

Ο οίκος Kering, στις 11 Μαρτίου, στήριξε με μια δωρεά 2 εκατ. ευρώ διάφορους οργανισμούς ιατρικής περίθαλψης στις περιοχές Λομβαρδία, Βενετία, Τοσκάνη και Λάτσιο της Ιταλίας για να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό. Νωρίτερα, τον Ιανουάριο, είχε προσφέρει στον Ερυθρό Σταυρό της επαρχίας Hubei 1,5 εκατ. δολάρια. «Οι σκέψεις μας είναι με εκείνους που έχουν επηρεαστεί από τo ξέσπασμα της επιδημίας. Γι' αυτό αποφασίσαμεε να δωρίσουμε αυτά τα ποσά, ως άμεση συνεισφορά βοήθειας» δήλωσε ο Francois-Henri Pinault, CEO της Kering.

Η Louis Vuitton ενίσχυσε τον Κινεζικό Ερυθρό Σταυρό

Από τις αρχές εμφάνισης της επιδημίας, ο γαλλικός οίκος είχε προσφέρει το ποσό των 2,3 εκατ. δολαρίων στον Κινεζικό Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να βοηθήσει την έλλειψη ιατρικών προμηθειών στην περιοχή Γιουχάν, οπου ξεκίνησαν όλα.

Ο Marco Bizzarri, διευθυντής της Gucci
©EPA/PAUL BUCK

Η Gucci στηρίζει τα νοσοκομεία της Ιταλίας

Ή πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Gucci, Marco Bizzarri έκανε προσωπική δωρεάν ύψους 100.000 ευρώ σε διάφορα νοσοκομεία στην περιοχή Emilia Romagna της Ιταλίας. Η δωρεά αυτή έγινε αμέσως μόλις ο οίκος ανακοίνωσε ότι δε θα πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο για τις 18 Μαΐου fashion show του στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Versace ενίσχυσε τον Κινεζικό Ερυθρό Σταυρό

Ο ιταλικός οίκος μόδας προσπάθησε επίσης να προλάβει το κακό στη ρίζα και έτσι από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης του κορωνοϊού είχε δωρίσει στον Κινεζικό Ερυθρό Σταυρό περίπου 150.000 δολάρια προκειμένου να βοηθήσει την έλλειψη ιατρικών προμηθειών στη χώρα.

Ο ιδρυτής του Alibaba, Jack Ma
Ο ιδρυτής του Alibaba, Jack Ma ©EPA/STR

Το Alibaba δώρισε 2,15 εκατ. δολάρια στην έρευνα για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Το ίδρυμα του Jack Ma, ιδρυτή του site Alibaba δώρισε 2,15 εκατ. δολάρια στο Peter Doherty Ινστιτούτο για λοιμώξεις και ανοσίες της Αυστραλίας προκειμένου να στηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη θεραπειών για τον COVID-19. «Ο δρόμος για τη δημιουργία ενός εμβολίου είναι περίπλοκος, εδώ στο Ινστιτούτο Dohery έχουμε όμως τις υποδομές και την εξειδίκευση που χρειάζονται για να φέρουσε εις πέρας αυτό το έργο και τώρα, χάρη στο Ίδρυμα Jack Ma, τους πόρους για να πετύχουμε σε αυτό το σημαντικό project» δήλωσε ο Καθηγητής Sharon Lewin, διευθυντής του Ινστιτούτου.

Η Richemont έδωσε 1,4 εκατ. δολάρια στη μάχη ενάντια στον COVID-19

Η Richemont, ο ελβετικός όμιλος που έχει τα καταστήματα Cartier, Van Cleef & Arpels και Chloe, έδωσε στον κινεζικό Ερυθρό Σταυρό 1,4 εκατ. δολάρια για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Η Edizione δωρίζει 3 εκατ. ευρώ για τον COVID-19

Η Edizione Srl, ιδιοκτησία της οικογένειας Benetton, αποφάσισε να δωρίσει 3 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη επείγουσων αναγκών και έργων τεσσάρων νοσοκομείων, ως συμβολή στην έκτακτη ανάγκη που προέκυψε από την επιδημιολογική εξάπλωση του COVID-19 στην Ιταλία. Η δωρεά αφορά τα νοσοκομεία Ca 'Foncello στο Τρεβίζο, Luigi Sacco στο Μιλάνο, Lazzaro Spallanzani και την πολυκλινική Agostino Gemelli στη Ρώμη. Στην Ιταλία, η Edizione έχει τις κύριες δραστηριότητές της στο Τρεβίζο, την πόλη καταγωγής της οικογένειας, στο Μιλάνο και στη Ρώμη.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice