petseta_mpanioy.jpg
Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις αν μένεις με συγκάτοικους
Lifestyle

Κορωνοϊός: 6 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις αν έχεις συγκάτοικους

Μην κάνεις κανένα από αυτά τα λάθη αν μένεις με άλλους στο ίδιο σπίτι

Κορωνοϊός: 6 λάθη που δεν πρέπει να κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους συγκατοίκους σου

Όσο μένουμε στο σπίτι και υπακούμε στους κανόνες περιορισμού της κυκλοφορίας, η συγκατοίκηση με άλλα άτομα μπορεί να αποδειχθεί μία μεγάλη πρόκληση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Tα άτομα που μοιράζονται την ίδια στέγη οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικά, έχοντας στο νου πως χρειάζεται να τηρούνε βασικές οδηγίες υγιεινής, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την προστασία τόσο του εαυτού τους όσο και των υπόλοιπων ατόμων κάτω από την ίδια στέγη. Ακόμα και αν αισθάνεσαι καλά στην υγεία σου (και έτσι ευχόμαστε να παραμείνεις) αυτήν την εποχή πρέπει να δρας περισσότερο με την σκέψη πως είσαι πιθανός φορέας και έτσι οφείλεις να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να μην μεταδώσεις τον ιό στους υπόλοιπους.
Αυτά είναι έξι λάθη που πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσεις να κάνεις αν μένεις με άλλα άτομα:


1. Μην χρησιμοποιείς την ίδια πετσέτα με κανέναν άλλον

petseta_mpanioy.jpg
Χρησιμοποίησε την δική σου προσωπική πετσέτα για το σώμα και τα μαλλιά

Είναι ένας σίγουρος τρόπος να μοιραστείς τα μικρόβιά σου με τους υπόλοιπους, καθώς οι πετσέτες μπάνιου είναι μία από τις πιο συχνές πηγές βακτηρίων. Φρόντισε ώστε να έχεις μία δική σου για αποκλειστικά προσωπική χρήση, την οποία ιδανικά θα ήταν καλό να πλένεις μετά από τρεις φορές που σκουπίζεις το σώμα/μαλλιά σου αφού κάνεις μπάνιο (σύμφωνα με τον μικροβιολόγο Philip Tierno από το NYU School of Medicine).


2. Μην τρως από το ίδιο πιάτο με κάποιον συγκάτοικο/μην μοιράζεσαι φαγητό
koino_trapezi.jpg
To να μοιράζεσαι φαγητό δεν είναι μία σωστή κίνηση

Δεν είναι καιρός για βουτιές με ψωμί στο λάδι της κοινής σαλάτας, ούτε για τα γνωστά «να σου πάρω μία μπουκίτσα;» που έχουμε συνηθίσει. Σε περίπτωση που το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό είναι μία τελετουργία που απολαμβάνετε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι (μαζί σας!), φροντίστε ο καθένας να περιορίζεται στο πιάτο του. Το ίδιο ισχύει για το μπολ με τα ποπ κορν όταν κάθεστε να δείτε ταινία.


3. Μην πίνεις κατευθείαν από το μπουκάλι

pineis_apo_to_mpoykali.jpg
Το να πίνεις από το ίδιο μπουκάλι με τους υπόλοιπους κρύβει παγίδες

Είναι πολύ ικανοποιητικό, το γνωρίζουμε, αλλά κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους. Όχι μόνο για εσένα τον ίδιο (κυρίως αν δεν έχεις απολυμάνει την συσκευασία) αλλά και για τους υπόλοιπους που θελήσουν να πιουν από το ίδιο μπουκάλι με χυμό/γάλα/αναψυκτικό και θα βρεθούν εκτεθειμένη στα δικά σου μικρόβια. Προτίμησε το ποτήρι. Και μετά πλύνε το.


4. Μην αφήνεις προσωπικά αντικείμενα σε κοινόχρηστους χώρους

scrunchies.jpg
Tα προσωπικά σου αξεσουάρ οφείλουν να βρίσκονται στον προσωπικό σου χώρο

Αυτό ισχύει για τα πάντα, από τα κοκαλάκια σου μέχρι τα κλειδιά και την άδεια κούπα του καφέ. Σκέψου το έτσι: ό,τι έχεις αγγίξει είναι μία πιθανή πηγή βλαβερών μικροβίων. Φρόντισε να συμμαζεύεις ό,τι είναι δικό σου και φυσικά πλένε όσο πιο συχνά μπορείς τα χέρια σου για να περιορίσεις την εξάπλωση του ιού μέσα στο σπίτι.


5. Μην αφήνεις καμία επιφάνεια βρόμικη

cinderella.jpg

Απολύμανση εδώ και τώρα. Αν και οι δυνατότητες επιβίωσης του ιού πάνω σε επιφάνειες δεν είναι ακόμα 100% ξεκάθαρες, το τμήμα Υγείας του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι είναι πιο πιθανό να επιζήσει σε σκληρές επιφάνειες, από ότι σε μαλακές (όπως τα υφάσματα των ρούχων) και έτσι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζονται συχνά σημεία του σπιτιού όπως τα τραπέζια, τα πόμολα, οι ηλεκτρικοί διακόπτες και φυσικά οι υπολογιστές, τα τηλεκοντρόλ και τα κινητά.

6. Μην δέχεσαι επισκέψεις
ta_filarakia.jpg
Μην καλείς τους φίλους στο σπίτι

Η ώρα των χαρούμενων house parties και των ομαδικών κινηματογραφικών μαραθωνίων θα ξαναέρθει και ελπίζουμε πως θα είναι σύντομα. Όμως για να συμβεί αυτό, τώρα οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε τις άσκοπες συναθροίσεις. Μείνει σπίτι λοιπόν και φρόντισε ώστε οι φίλοι και συγγενείς σου να κάνουν το ίδιο.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice