Ευκαιρία να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου
Συμβουλές καθαριότητας για να κρατήσεις τα μικρόβια μακριά από το σπίτι σου
Εν μέσω κορωνοϊού, είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχούμε για κάθε παθογόνο μικροοργανισμό που μπορεί να βρεθεί μέσα στο σπίτι μας. Ειδικά αν εμείς ή κάποιος, που μένει μαζί μας, ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι καλύτεροι τρόποι να κρατήσουμε τα μικρόβια μακριά από το σπίτι μας; Την απάντηση έδωσε η επιδημιολόγος και διευθύντρια του τμήματος πρόληψης λοιμώξεων του νοσοκομείου Mount Sinai West, Δρ. Kryssie Woods, μιλώντας στη New York Times.
Συμβουλές καθαριότητας για ένα σπίτι χωρίς μικρόβια
Ποιες επιφάνειες θέλουν μεγαλύτερη προσοχή;
Εκείνες προφανώς τις οποίες ακουμπάμε συχνότερα, με αποτέλεσμα να τους μεταφέρουμε, αλλά και να μάς μεταφέρουν μικροοργανισμούς. Αυτές είναι τα πόμολα, οι διακόπτες για τα φώτα, οι πόρτες του ψυγείου, του φούρνου και του φούρνου μικροκυμάτων, οι λαβές των συρταριών και των ντουλαπιών, το τηλεχειριστήριο, οι πάγκοι και τα τραπέζια όπου μαγειρεύουμε και τρώμε, το κουμπί ή λαβή για το καζανάκι και η μπαταρία των νιπτήρων.
Τι «εργαλεία» χρειαζόμαστε;
Στην αγορά υπάρχουν υγρά μαντιλάκια και σπρέι, που υπόσχονται ότι σκοτώνουν το 99,9% των μικροβίων. Οπότε ιδανικά θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά. Διαφορετικά η Woods προτείνει σε περίπου 230ml νερού να ρίξουμε μερικές σταγόνες καθαριστικού πιάτων και με αυτό να τρίψουμε καλά τις επιφάνειες.
Πρέπει να φοράμε γάντια;
Αν για κάποιο λόγο δεν σε βολεύουν, μπορείς απλά να πλένεις τα χέρια σου πριν και μετά το καθάρισμα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να φοράμε.
Από εκεί και πέρα, τα γάντια θέλουν μία συγκεκριμένη μεταχείριση. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό ζευγάρι για το μπάνιο και διαφορετικό για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Αν χρησιμοποιείς επαναχρησιμοποιούμενα γάντια, τότε αφότου τελειώσεις με το καθάρισμα, θα πρέπει να τα πλύνεις με σαπούνι και νερό, να τα στεγνώσεις -όπως θα έκανες με τα χέρια σου-, να τα αποθηκεύσεις κάπου καθαρά και στη συνέχεια να πλύνεις και τα χέρια σου.
Σε τι συχνότητα πρέπει να ακολουθούμε αυτή τη ρουτίνα καθαριότητας;
Καθημερινά. Συγκεκριμένα, η Woods αναφέρει: «Προσπαθώ να μη γίνω νευρωτική με αυτό το θέμα. Ωστόσο, πλύντε τα χέρια σας όταν μπείτε σπίτι και προσπαθήστε να καθαρίσετε αμέσως κάποιες από τις προαναφερόμενες επιφάνειες. Αυτή είναι μία καλή συμβουλή, για να την ακολουθείτε ανεξαρτήτως κορωνοϊού».
Τι μπορούμε να κάνουμε πέρα από το καθάρισμα;
Με το που γυρνάμε σπίτι μας, βγάζουμε τα παπούτσια στην είσοδο, κρεμάμε το παλτό μας -και δεν το πετάμε πάνω σε κάποιο έπιπλο- και πλένουμε αμέσως τα χέρια μας με τον σωστό τρόπο.