Ο Βίκτορ Σκρεμπνέσκι στα Lucie Awards το 2013
Ο Βίκτορ Σκρεμπνέσκι στα Lucie Awards το 2013 ©www.facebook.com/Lucie Awards
Lifestyle

Βίκτορ Σκρεμπνέσκι: Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός φωτογράφος

Οι εμβληματικές ασπρόμαυρες εικόνες διάσημων που απαθανάτισε, σημάδεψαν τον φωτογραφικό κόσμο

Ο Βίκτορ Σκρεμπνέσκι, φωτογράφος των Όντρεϊ Χέμπορν, Ντέιβιντ Μπόουι, Σίντι Κρόφορντ, Ομπάμα, Όρσον Γουέλς και Άντι Γουόρχολ, έφυγε από τη ζωή

Όντρεϊ Χέμπορν, Ντέιβιντ Μπόουι, Σίντι Κρόφορντ, Νταϊάνα Ρος, Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, Όρσον Γουέλς και Άντι Γουόρχολ. Αυτά είναι κάποια μόνο από τα διάσημα πρόσωπα που βρέθηκαν μπροστά από τον φακό του Βίκτορ Σκρεμπνέσκι στη διάρκεια της 70ούς καριέρας του.  

Ο φωτογράφος, που γεννήθηκε το 1929 στο Σικάγο, έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, 4 Απριλίου, σε ηλικία 90 ετών. Αιτία θανάτου του Σκρεμπνέσκι, σύμφωνα με τις αρχές της κομητείας Κουκ όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ήταν ο καρκίνος. 

Οι εμβληματικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες διάσημων του Σκρεμπνέσκι σημάδεψαν τον φωτογραφικό κόσμο. Από τη μία, «φυλάκιζε» σε αυτές κάθε λαμπερό χαμόγελο της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Από την άλλη, με τον φακό του απαθανάτιζε τα πορτρέτα καλλιτεχνών και συγκεκριμένα εκείνων που είχαν ορίσει τα «μεγάλα σύγχρονα κινήματα», όπως ο Βίκτορ Σκρεμπνέσκι χαρακτήριζε τον σουρεαλισμό, τον κυβισμό και το νταντά. Ανεξάρτητα, όμως, με το ποιον είχε ως πρωταγωνιστή του φωτογραφικού του έργου, βασικός σκοπός ήταν πάντα να επιβάλλει την τάξη στη ζωή μέσα από την τέχνη του. Ο Σκρεμπνέσκι ήθελε να εντάξει τον κλασικισμό μέσα στον χαώδη κόσμο μας. 

Η εμπορική πλευρά, όμως, της φωτογραφίας χαρακτήρισε τον Σκρεμπνέσκι το ίδιο σημαντικά. Αφότου πέρασε από τη Νέα Υόρκη, την Ευρώπη και επέστρεψε ξανά στη Νέα Υόρκη, ο φωτογράφος γύρισε στη γενέτειρά του και αποφάσισε να ασχοληθεί με διαφημιστικές καμπάνιες. Συνεργασία της ζωής του μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή με την Estée Lauder, που διήρκησε 27 χρόνια και μέσα από την οποία γνώρισε την επί 15 χρόνια συνεργάτη του, Κάρεν Γκράχαμ. Παράλληλα, ο Σκρεμπνέσκι δούλεψε με μεγάλους οίκους, όπως η Chanel, ο Givenchy και ο Ralph Lauren, με τις φωτογραφίες του να κοσμούν τα καταστήματα του τελευταίου σε όλο τον κόσμο.

Ακόμα μία συνεργασία που τον καθόρισε ήταν εκείνη με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής του, Μάικλ Κούτζα, έχει περιγράψει πως το 1966 ζήτησε τη βοήθεια του Σκρεμπνέσκι και εκείνος κατάφερε να βάλει τη διοργάνωση στον χάρτη ως ένα από τα σημαντικά φεστιβάλ, με τις αφίσες που είχε φωτογραφίσει να είναι σήμερα συλλεκτικές.

Πώς ο Βίκτορ Σκρεμπνέσκι, που ξεκίνησε τις σπουδές του με προσανατολισμό στη ζωγραφική και τη γλυπτική, κατέληξε να είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της φωτογραφίας; Την απάντηση είχε δώσει ο ίδιος: «Δεν ήταν δική μου απόφαση να στραφώ στη φωτογραφία, απλά συνέβη. Η φωτογραφία ήταν κάτι που ερωτεύτηκα και αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου, γιατί μου άρεσε». 

Περισσότερες φωτογραφίες από τη δουλειά του μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο

[[{"fid":"768475","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice