Καραντίνα: Ευκαιρία για ξεσκαρτάρισμα
Αν δεν χρησιμοποίησες το μίξερ για τσουρέκι στην καραντίνα, δεν θα το κάνεις ποτέ
Τα προϊόντα, που με ευκαιρία την καραντίνα, μπορείς να πετάξεις, να δωρίσεις, να ανακυκλώσεις ή να πουλήσεις
Καραντίνα και οι περισσότεροι έχουμε άπλετο ελεύθερο χρόνο. Πώς μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε; Βλέποντας ταινίες, αποκτώντας νέες δεξιότητες, διαβάζοντας βιβλία και γενικότερα κάνοντας πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες δεν βρίσκουμε χρόνο να κάνουμε. Ένα από αυτά είναι ένα γενικό ξεσκαρτάρισμα, ώστε να απαλλαχτούμε από όλα όσα απλά πιάνουν χώρο στο σπίτι μας και στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούμε ποτέ. Δεν χρειάζεται να πάνε οπωσδήποτε στα σκουπίδια. Συγκέντρωσέ τα και αποθήκευσε τα, ώστε να τα δωρίσεις ή να τα πουλήσεις, με το τέλος της καραντίνας
Από τι ήρθε η ώρα να αδειάσεις το σπίτι σου;
Μαγειρικά σκεύη
Σκέψου το. Αν τώρα, που είσαι κλεισμένος όλη μέρα σπίτι και δοκιμάζεις συνταγές, δεν έχεις χρησιμοποιήσει τη συσκευή για ζυμαρικά, δεν θα το κάνεις ποτέ. Ξεψάχνισε, λοιπόν, τα ντουλάπια σου και βρες όλα εκείνα τα σκεύη που απλά κάθονται εκεί από τη μέρα που τα αγόρασες και μαζεύουν σκόνη. Αποθήκευσε τα μέχρι το τέλος της καραντίνας, αφότου πρώτα τα πλύνεις, τα στεγνώσεις καλά και τα βάλεις σε πλαστικά κουτιά, ώστε να είναι σε καλή κατάσταση όταν μεταφερθούν στα χέρια κάποιου άλλου.
Ρούχα
Είναι η κατάλληλη στιγμή να δεις καθαρά ποια ρούχα δεν φοράς και δεν πρόκειται να βάλεις ποτέ ξανά. Ξεκίνα με τα ρούχα που συνήθως προορίζονται για να τα φοράς στο σπίτι (ρόμπες, φανελάκια, φόρμες, κολάν) και απλά σκέψου ποια δεν έχεις βάλει ούτε μια φορά σε όλο αυτό το διάστημα. Μετά δες τα ρούχα που έχεις για τη δουλειά και κάνε μία ανασκόπηση στα outfits με τα οποία σε είδαν στο γραφείο τους τελευταίους 12 μήνες. Όποιο κομμάτι δεν έκανε εμφάνιση σε αυτή την ανασκόπηση δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται στην ντουλάπα σου. Πλύν’ τα, δίπλωσε τα προσεκτικά και βάλ’ τα σε τσάντες ή κούτες, για να τα δωρίσεις.
Προϊόντα περιποίησης
Δεν είναι μόνο θέμα χώρου και σκόνης. Αν ένα καλλυντικό, μία κρέμα, ένα άρωμα, ή ακόμα και ένα σαμπουάν βρίσκεται στο ντουλάπι σου πολύ καιρό, είναι πιθανό να έχει λήξει. Μπορεί να σου φαίνεται ασήμαντο, διότι δεν είναι τρόφιμο, αλλά η χρήση του μπορεί να σου προκαλέσει δερματική αλλεργική αντίδραση. Πέταξε ό,τι έχει λήξει (συνήθως οι συσκευασίες αναγράφουν πόσους μήνες «ζωής» έχει ένα προϊόν μετά το άνοιγμά του) και, αν έχεις άδεια μπουκάλια, έλεγξε αν είναι από ανακυκλώσιμο υλικό.
Παλιά χαρτιά και αλληλογραφία
Είναι πιθανό ότι σε κάποιο συρτάρι ή ράφι του σπιτιού σου υπάρχει μία στοίβα από χαρτιά, παλιούς λογαριασμούς, ληγμένα κουπόνια και έγγραφα που πλέον δεν χρειάζεσαι. Ήρθε η ώρα να τα ξεφορτωθείς, αφού απλά πιάνουν χώρο. Πρώτα έλεγξε τι είναι το καθένα -δεν θέλουμε να πετάξεις κάτι σημαντικό-, βάλε στα σκουπίδια ό,τι είναι πλέον άχρηστο και χώρισε σε κατηγορίες ό,τι είναι πιθανό να σου χρειαστεί στο μέλλον.
Ληγμένα τρόφιμα
Όσον αφορά τα «φρέσκα» τρόφιμα (κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά), πιθανώς ήδη τα έχεις ξεφορτωθεί. Εκεί που συνήθως την «πατάμε» είναι στα καταψυγμένα προϊόντα, τα αποξηραμένα και τα μπαχαρικά. Σε αυτά, δηλαδή, που πιάνουν και περισσότερο χώρο στα ντουλάπια και τους καταψύκτες μας. Δυστυχώς, αυτά πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια. Ωστόσο, θα ήταν καλό να προσέξεις τι ξέμεινε, ώστε να ξέρεις ή να μην το ξαναγοράσεις ή την επόμενη φορά να το πάρεις σε μικρότερη ποσότητα.