Britt Ekland -Peter Sellers
Britt Ekland -Peter Sellers το 1964 στο Λονδίνο © Central Press/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images
Lifestyle

Britt Ekland: Πώς είναι να είσαι παντρεμένη με τον Peter Sellers;

Το πρώην κορίτσι του Bond μιλά για πρώτη φορά για τη βασανισμένη ψυχή του ιδιοφυούς Κλουζό

Η ερωμένη των σταρ Britt Ekland μιλά για τον γάμο της με τον Peter Sellers και για τη βασανισμένη ψυχή μιας υποκριτικής ιδιοφυΐας.

Peter Sellers, μια παγκόσμια μορφή της 7ης Τέχνης, ένας ιδιοφυής κωμικός που ερμήνευσε αξέχαστους ρόλους στον κινηματογράφο αλλά και στο ραδιόφωνο του περασμένου αιώνα. Ο Βρετανός ήταν ο εμπνευστής και κεντρικός χαρακτήρας του καλτ ραδιοφωνικού προγράμματος του BBC «The Goon Show» στη δεκαετία του ’60. Ένα πρόγραμμα που έχει χαρακτηριστεί ως «ίσως το πιο επιδραστικό κωμικό σόου όλων των εποχών». Ο ρόλος, όμως, που έκανε τον Peter Sellers διάσημο σε όλο τον κόσμο ήταν αυτός του Επιθεωρητή Κλουζό στη σειρά κινηματογραφικών ταινιών «Ροζ Πάνθηρας» του Αμερικανού σκηνοθέτη, Blake Edwards. 

Στην προσωπική, ιδιωτική ζωή του, όμως, ο Sellers ήταν ένας δύσκολος άνθρωπος, κυριαρχικός, ζηλιάρης. Ένας άνδρας που παντρεύτηκε τέσσερις φορές και είχε κάποτε ο ίδιος πει για τον εαυτό του: «Εφόσον εγώ δεν βρίσκω τρόπο να ανέχομαι τον εαυτό μου, δεν μπορώ να έχω την απαίτηση να με ανέχονται οι άλλοι». Σήμερα, γράφει ο βρετανικός Guardian, έχουμε μια νέα κατάθεση από κάποιον που προσπάθησε να ζήσει μαζί με τον Sellers και απέτυχε.

Peter Sellers
Ο Peter Sellers στο ραδιοφωνικό «The Goon Show» © EPA PHOTO PA


Η πρώην σύζυγος του Βρετανού κωμικού, Britt Ekland, μιλά για πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ του BBC για τον προβληματικό της έγγαμο βίο με τον Sellers. Τον παρουσιάζει ως ένα σοβαρά άρρωστο άνθρωπο, εξαρτημένο από το αλκοόλ και την κοκαΐνη. Ένας άνθρωπος που ήθελε να ελέγχει τα πάντα, διανοητικά ασταθής, ο οποίος έχρηζε ιατρικής βοήθειας αλλά τη στερήθηκε λόγω της αξίας του για τα κινηματογραφικά στούντιο.

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Peter Sellers: A State Of Comic Ecstasy» (σ.σ.Peter Sellers: Μια Κατάσταση Κωμικής Έκστασης), το οποίο θα προβληθεί στις 9 Μαΐου, η Britt Ekland, ένα από τα πρώην κορίτσια του Bond, διηγείται την ιστορία του γάμου της το 1964. Ο γάμος της με τον Sellers κράτησε τέσσερα χρόνια και εκτός από προβλήματα, απέκτησαν μαζί μια κόρη, την Victoria Sellers – μοντέλο, ηθοποιός, κωμικός και σχεδιάστρια κοσμημάτων.  

Η Σουηδή ηθοποιός και τραγουδίστρια θυμάται τον Sellers να επιλέγει τι ρούχα θα φορέσει, να της αγοράζει όλη την γκαρνταρόμπα της χωρίς να τη ρωτά, να την απειλεί με διαζύγιο κάθε Παρασκευή βράδυ και το πρωί της Δευτέρας να εμφανίζεται με ένα δώρο ή να της έχει φτιάξει μεσημεριανό.  «Ολοφάνερα υπέφερε από κάτι ή μπορεί να ήταν διπολικός. Ήταν μια βασανισμένη ψυχή που χρειαζόταν βοήθεια. Αλλά δεν μπορούσε να την έχει αυτήν τη βοήθεια γιατί ήταν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τα στούντιο», λέει η  Britt Ekland. Για το πρώτο τους ραντεβού ο Sellers πήγε την Ekland στα γυρίσματα της ταινίας «Ροζ Πάνθηρας» το 1963.

Γνωρίστηκαν όταν ο Sellers είδε φωτογραφία της Σουηδής ηθοποιού σε μια εφημερίδα και συνειδητοποίησε ότι και οι δύο ζουν στην ίδια περιοχή του Λονδίνου, στο Ντόρτσεστερ. Στο ντοκιμαντέρ ο Βρετανός κωμικός λέει σχετικά: «Σκέφτηκα ότι θα ήθελα να γνωρίσω αυτό που είδα στην εφημερίδα».

gettyimages-954612418.jpg
Sellers και Ekland στο νησί Ίσκια της Ιταλίας © Keystone/Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images


Η Ekland βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να προωθηθεί ως νέο αστέρι της κινηματογραφικής εταιρείας 20th Century Fox. Θυμάται να βρίσκεται στο μπάνιο και κάποιος να χτυπάει την πόρτα της. «Τυλίχτηκα με μια πετσέτα και έτρεξα να ανοίξω την πόρτα… Ένας πολύ ψηλός κύριος μού είπε: ‘Είμαι ο μπάτλερ του κ. Sellers. Θα θέλατε να με ακολουθήστε στη σουίτα του;»

Το ειδύλλιο κατέληξε σε γάμο. «Δύο ημέρες μετά το πρώτο μας ραντεβού με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: ‘Είπα στον Τύπο ότι θα παντρευτούμε’». Παντρεύτηκαν τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο τους ραντεβού.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι του μέλιτος η Ekland φωτογραφήθηκε με ένα γούνινο παλτό: «Αυτός αποφάσιζε για το τι θα φοράω. Αποφάσιζε από πριν για μένα χωρίς εμένα».

Μετά τον γάμο η Ekland εμφανίστηκε στην ταινία «Τζέιμς Μποντ: Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι». Το 1964, όμως, έχασε τον ρόλο που είχε εξασφαλίσει στην ταινία «Guns at Batasi» εξαιτίας των ενεργειών του Sellers. «Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: ‘Ζήτα μια μέρα ρεπό από την παραγωγή’. Η παραγωγή αρνήθηκε, αλλά ο Sellers με ξαναπήρε τηλέφωνο για να μου πει ότι τα έχει όλα κανονίσει. Ξαφνικά ήμουν στο αεροδρόμιο και από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκα στην Καλιφόρνια, χωρίς ρούχα, χωρίς αποσκευές. Το πλάνο ήταν να περνούσα εκεί το Σαββατοκύριακο και μετά να επέστεφα στα γυρίσματα. Στην Καλιφόρνια, ο Sellers είχε κανονίσει να έρθει να με δει ένας γιατρός γιατί έλεγε πως έδειχνα κουρασμένη. Ο γιατρός είπε: ‘Υποφέρει από στρες και κόπωση. Ολοφάνερα δεν μπορεί να επιστρέψει στα γυρίσματα’».

Η Ekland δεν ήταν άρρωστη.«Φυσικά και ήμουν μια χαρά. Ήμουν 21 ετών, υγιέστατη, αλλά δεν είχα επιλογή. Δεν μπορούσε να πω στον Sellers: ‘Κοίτα να δεις σε αγαπώ, αλλά πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά’. Τελικά με απέλυσαν και έχασα τον ρόλο».

Η Σουηδή συνεχίζει: «Με πήγε σε έναν παλάτι φτιαγμένο από κατάλευκο μάρμαρο. Με οδήγησε στο υπνοδωμάτιο και μου έδειξε την ντουλάπα: ήταν γεμάτη με ρούχα. Είχε ό,τι μπορεί να χρειάζεται μια γυναίκα: από βραδινές τουαλέτες μέχρι μπικίνι. Το μπικίνι ήταν από γούνα μινκ. Σάστισα».

ekland.jpg
Η Britt Ekland το 2004 στο Λονδίνο © EPA/Myung Jung Kim


Στο ντοκιμαντέρ η Ekland λέει ότι όταν διαβάζει τα ημερολόγιά της βλέπει συνέχεια την ίδια λέξη να επαναλαμβάνεται: «καβγάς». Ένας από τους πιο ομηρικούς καβγάδες του ζεύγους Sellers-Ekland σημειώθηκε στη Ρώμη όταν τους παρενόχλησαν κάποιοι παπαράτσι. «Φώναζε, έσπαγε πράγματα και δεν σταματούσε με τίποτα. Εκείνο το βράδυ δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Τελικά πήρε τον ατζέντη μας και του ζήτησε να με πάρει από εκεί. Ήξερα ότι δεν θα ξαναγύριζα στον Peter».

«Το θλιβερό με πολλούς κωμικούς είναι ότι αυτό που τους διαφεύγει από τη ζωή, είναι η ευτυχία», λέει ο εγγονός του Sellers, Will. Ή όπως έλεγε ο ίδιος Peter: «Είμαι κλασικό παράδειγμα κωμικού… αστείος μόνο όταν παίζω». 

Peter Sellers

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice