Brooke Shields
Η Brooke Shields στη «Γαλάζια Λίμνη» του 1980 © Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images
Lifestyle

Brooke Shields, από το Α έως το Ω με τα δικά της λόγια

Σαν σήμερα πριν από 55 χρόνια γεννήθηκε η «αγαπημένη Λολίτα» της Αμερικής

Η Brooke Shields, το παιδί-θαύμα, το κορίτσι της «Γαλάζιας Λίμνης», των εφαρμοστών τζιν του Calvin Klein και των αναρίθμητων εξώφυλλων στη Vogue γίνεται σήμερα 55 ετών.

Στις αρχές του ’80 ήταν η πιο διάσημη έφηβη στον πλανήτη. Πόζαρε για τον Calvin Klein και σύχναζε στo διάσημο κλαμπ  Studio 54 της Νέας Υόρκης. Σήμερα η «αγαπημένη Λολίτα» της Αμερικής είναι 55 ετών και ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος. Το Α έως το Ω της Brooke Shields με τα δικά της λόγια.  

Αλκοολισμός:  Ήταν ο αλκοολισμός της μητέρας μου που με κράτησε στον ίσιο δρόμο στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Ήμουν αυτή που φρόντιζε μία πότη. Δεν είχα περιθώριο να ξεστρατίσω. Το μόνο που ήθελα ήταν να παίρνω καλούς βαθμούς στο σχολείο και να κρατώ τη μαμά στη ζωή.

Βάρος: Έκανα μόντελινγκ σε μαγιό όταν ήμουν 15 ετών κι ακόμη και τότε πίστευα πως δεν έχω σώμα για μαγιό. Ήμουν φωτομοντέλο, όχι supermodel. Είχα έντονα φρύδια και μάτια και πάντα με περιέγραφαν ως «αθλητική», «όχι αρκετά αδύνατη», «όχι μοντέλο πασαρέλας». Αυτά τα λόγια ριζώνουν στη συνείδησή σου.

blue-lagoon.jpg
Αφίσα της ταινίας «Γαλάζια Λίμνη»

Γαλάζια Λίμνη: Αυτό που με τρομάζει είναι οι ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, προοπτικές. Δεν αισθάνομαι πως έχω κάνει πολλά στην καριέρα μου ως ηθοποιός. Η αλήθεια είναι ότι η ερμηνεία μου στη Γαλάζια Λίμνη «δεν κομίζει γλαύκας εις Αθήνας».

Δόξα: Πολύ λίγα πράγματα είναι ελκυστικά στο να είσαι διάσημος. Τα υπέρ είναι κατά βάση χρηματικά. Το να μπορείς, δηλαδή, να πεις σε έναν φίλο σε ανάγκη: «Μην ανησυχείς μπορώ εγώ να πληρώσω το ενοίκιό σου». Αυτό είναι ένα προνόμιο.

Brooke Shields
Η Brooke Shields με τον σχεδοαστή Valentino και τη μητέρα της Teri © Yvonne Hemsey/Getty Images/Ideal Images

Επιλόχεια κατάθλιψη: Ό,τι πιο δύσκολο έχω ζήσει. Έχω ακόμα ενοχές. Εκείνη την περίοδο ο Tom Cruise με επέκρινε δριμύτατα γιατί είχα δημοσιοποιήσει τη θεραπεία μου για την επιλόχεια κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, τον ευχαριστώ γιατί με την κριτική του συνέβαλε στην αφύπνιση του κόσμου για την εν λόγω πάθηση.

Brooke Shields
Η Brooke Shields με τον πρώην σύζυγό της, τενίστα, Andre Agassi © EPA PHOTO AFP/TREVOR SAMSON

Ζήλια: Ο Andre Agassi έσπασε το κύπελλο του Γουίμπλετον κι άλλα έπαθλά του σε μια έκρηξη ζήλιας για την cameo εμφάνισή μου το 1995 στα «Φιλαράκια».

Ηλικία: Όσο μεγαλώνω νιώθω πιο νέα, έχω περισσότερη ενεργητικότητα. Είναι ίσως γιατί δεν χάρηκα τα παιδικά μου χρόνια, αφού όσο ήμουν κοριτσάκι θα έπρεπε να παριστάνω την ενήλικη.

Θάνατος: Η μητέρα μου υπήρξε ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου και του ποια είμαι εγώ σήμερα. Την αγαπούσα, γελούσα μαζί της και τη σεβόμουν. Και παρόλο που είχε και τα δικά της προβλήματα, παρέμενε πάντα η μαμά μου.

Ιδιωτικότητα: Ποτέ δεν με σόκαρε ότι έχασα την προσωπική μου ζωή. Μπήκα στη showbiz στην ηλικία των 11 μηνών και αυτή ήταν πάντα η πραγματικότητά μου.

Brooke Shields
Με την κούκλα της Brooke που έμοιαζε στην Barbie © Yvonne Hemsey/Getty Images/Ideal Images

Κάννες 1978: Μία από τις χειρότερες εμπειρίες της ζωής μου. Η ταινία «Pretty Baby» ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα κι εγώ είχα τρομοκρατηθεί. Βρέθηκα παγιδευμένη μέσα σε ένα ανεξέλεγκτο πλήθος κόσμου και ξαφνικά είδα με την άκρη του ματιού έναν τύπο με ψαλίδι να προσπαθεί να κόψει μια τούφα από τα μαλλιά μου. Δεν είχα ποτέ μέχρι τότε βιώσει έναν τόσο άγριο θαυμασμό.

Λάθος: Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου να αποκαλύψω ότι ήμουν παρθένα έως τα 22. Θα είχα χάσει την παρθενιά μου πολύ νωρίτερα αν δεν ήμουν τόσο ανασφαλής. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μου ίσως οφείλονταν στα λίγα παραπάνω κιλά που κουβαλούσα στα μαθητικά μου χρόνια και στην πίεση που δέχθηκα από τη δημοσιότητα αργότερα.

Brooke Shields
Η Brooke Shields με την κόρη της Rowan © EPA PHOTO/EPA/FRANCIS SPECKER


Μητρότητα: Ήμουν έτοιμη να μπω στη φωτιά για να γίνω μητέρα. Έκανα επτά εξωσωματικές μέχρι να μείνω έγκυος στην κόρη μου, Rowan. Είχα τρελαθεί, είχα εστιάσει τόσο πολύ στην απόκτηση ενός παιδιού που δεν σκεφτόμουν τίποτε άλλο. Τελείως εγωίστρια, αλλά ήταν ανάγκη μου να αποκτήσω οικογένεια για να διατηρήσω τη νηφαλιότητά μου.

Νεοϋορκέζα μέχρι το κόκκαλο: Στη Νέα Υόρκη μεγάλωσα, στη Νέα Υόρκη ζω. Αυτό σήμαινε ότι δεν ήμουν όλη την ώρα περιτριγυρισμένη από ανθρώπους του θεάματος. Ίσως είναι ο λόγος που σήμερα είμαι σχετικά νορμάλ.

Brooke Shields
Η Brooke Shields στη Νέα Υόρκη © Arnaldo Magnani/Getty Images/Ideal Images

Ξενοδοχείο Ritz-Carlton: Ο Λίαμ Νίσον με γοήτευσε με την ιρλανδέζικη προφορά του και τα ποιήματα που μου απήγγειλε. Συχνάζαμε στο μπαρ του ξενοδοχείου Ritz-Carlton, κουβεντιάζοντας επί ώρες για λογοτεχνία και υποκριτική. Μια μέρα έπρεπε να φύγει εσπευσμένα για το Λος Άντζελες. Μου είχε ήδη κάνει πρόταση γάμου. «Πάρε με όταν φτάσεις, θα περιμένω», του είπα. «Θα είναι αργά, αγάπη μου», μου απάντησε. Δεν επικοινωνήσαμε ποτέ ξανά.

Οίκος Calvin Klein: Κάθισα στο πάτωμα με το τζιν μου και ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή για μένα. Δεν ήθελα κανέναν άλλον στο δωμάτιο. Ήθελα να το ζήσω μόνη μου.

Παιδιά: Έχουν τα πιο οξυμένα ένστικτα. Έχουν την τάση να είναι επιφυλακτικά απέναντι στους ενήλικες, να μην νιώθουν άνετα μαζί τους. Από παιδί καταλάβαινα αν κάποιος ήταν αυθεντικός και ειλικρινής. Ήμουν σαν ένας μικρός καρχαρίας που διαισθάνεται το αίμα στο νερό.

Ραντεβού με τον Donald Trump: Ήμουν στα γυρίσματα μια ταινίας και με πήρε τηλέφωνο λίγο μετά το διαζύγιό του. Και μου λέει, «Αλήθεια πιστεύω πως πρέπει να βγούμε ραντεβού επειδή εσύ είσαι η αγαπημένη της Αμερικής κι εγώ ο πλουσιότερος της Αμερικής και ο κόσμος θα το λατρέψει». Του απάντησα πως έχω αγόρι και δεν θα χαρεί καθόλου με όλο αυτό.

Σύζυγος, Andre Agassi: Δεν μιλάμε πια. Η τελευταία φορά που ανταλλάξαμε κουβέντες ήταν όταν μου ζήτησε να ρίξω μια ματιά στο βιβλίο του και να αλλάξω τα κομμάτια που με αφορούσαν. Τελικά με αγνόησε και το έκανε να φανεί σαν να λογόκρινα τη δική του εκδοχή των γεγονότων. Δεν υπάρχει θυμός. Είχαμε την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε στην κηδεία της μητέρας μου (σ.σ. 2012), αλλά δεν εμφανίστηκε.

Ταινία «Pretty Baby»: Ποτέ δεν κατάλαβα τον ντόρο γύρω από το γεγονός ότι υποδύθηκα μια ιερόδουλη στην ηλικία των 11 ετών. Η μητέρα μου ήταν έξαλλη με τον κόσμο. Τη θυμάμαι να λέει: «Σου άρεσε αυτό που έκανες;». Απάντησα, «ναι» και πρόσθεσε: «Τότε γ@@@τους αν δεν το αντέχουν».

Υπηρέτες: Όλοι οι φίλοι μου είχαν υπηρέτες, μπάτλερ, καμαριέρες και μάγειρες. Εκτός από τη δική μου οικογένεια. Η μητέρα μου νοίκιαζε μια γκαρσονιέρα πάνω από ένα μανάβικο. Ήταν τόσο μικρό που βάζαμε μια τάβλα πάνω από την μπανιέρα και τη χρησιμοποιούσαμε ως τραπέζι.

Brooke Shields
Η Brooke Shields με τον Michael Jackson © Dave Hogan/Getty Images/Ideal Images

Φίλη του Μάικλ Τζάκσον: Ήμασταν πολύ κοντά. Ήταν ο πρώτος που επικοινώνησε μαζί μου όταν ο πατέρας μου αρρώστησε, ο πρώτος όταν ο πατέρας μου πέθανε. Περάσαμε πολλά μαζί και γελάσαμε πολύ μαζί. Ο θάνατός του με διέλυσε. Αισθανόμουν σαν ζόμπι.

Χορός στη Studio 54 με τον Andy Warhol: Με καλούσαν στο κλαμπ, αλλά πάντα έφευγα νωρίς πριν αρχίσει η όλη τρέλα και τα ναρκωτικά. Ποτέ δεν είδα την τσάντα με τα ναρκωτικά να γυρίζει. Ο Andy κι όλα τα παιδιά ήταν γλυκύτατοι μαζί μου. Είχα κάτι πάνω μου που τους έβγαζε έναν προστατευτισμό.

Brooke Shields
Η Brooke Shields με τη Lisa Kudrow από τα «Φιλαράκια» © EPA/JASON SZENES

Ψύχωση: Θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα της γενιάς μου και της νεότερης να μπορούν να φορούν γούνες. Θα φοράω γούνες όταν συνοδεύω τα παιδιά μου στο σχολείο, όταν πίνω καφέ, στον ύπνο μου.

Ωραία: Δεν ξέρω εάν σήμερα θα επιβίωνα στον κόσμο της μόδας και της ομορφιάς. Υπήρχε μια αθωότητα τότε, ήταν μια τελείως διαφορετική βιομηχανία. Έκανε εξώφυλλα στη Vogue από μωρό. Είδα παιδιά να καταστρέφονται γιατί ήταν διάττοντες αστέρες.  Θα ήμουν υποκρίτρια εάν έλεγα ότι θα ήθελα οι κόρες μου να γίνουν μοντέλα ή ηθοποιοί. Σήμερα ο κόσμος είναι διαφορετικός κι όλα περιστρέφονται γύρω από την απόρριψη. Είσαι ή πολύ ψηλός ή πολύ κοντός, ή πολύ αδύνατη, ή πολύ εύσωμη ή πολύ νέα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice